Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Zaniken over China


 
Elke willekeurige bekende Nederlander grijpt de Olympische Spelen aan zich even tegen de mensenrechtensituatie in dat land aan te bemoeien. Erg jammer dat deze protesten hebben moeten wachten op een groot evenement, want dat deze semi intellectuele filosofen nooit eerder op het idee zijn gekomen in de bres te springen voor de arme Chinezen vind ik een kwalijke zaak.
 
Dat ze deze publiciteit nodig hebben om hun probleem onder de aandacht te brengen is een groot gebrek aan principes en motivatie. Als je werkelijk zo begaan bent met het beroerde politieke klimaat in China had je wel eerder aan de bel kunnen trekken. Zo zou het Erik van Muiswinkel –die ik op humortechnisch gebied overigens zeer waardeer- sieren wanneer hij in 1989 voor de tanks op het Plein van de Hemelse Vrede was gesprongen. Dat is pas de daad bij het woord voegen. Maar naar alle waarschijnlijkheid gaat hun bewogenheid niet zo ver dat ze zich op die manier willen inzetten voor de onderdrukte medemens.
 
De Olympische Spelen zouden wars moeten zijn van politieke standpunten. Dat moeten zich ook de heren critici realiseren. Gebruik niet een fantastisch sportevenement als deze om je eigen politieke standpunt te oreren. Er zijn genoeg mogelijkheden om op elk ander willekeurig moment de zeepkist op te klimmen en je visie op over te brengen. De Olympische Spelen zijn niet bedacht om de aandachtsdrang van deze mensen te bevredigen. Er moet in Peking gesport worden. En niets anders.
 
Steun liever Foppe de Haan, die met zijn Olympisch elftal een gooi doet naar de gouden medaille. De ontwikkelingen in het team en de kwalijke uitspraken van Kesler over het eventuele deelnemen van Van Bommel aan dit toernooi vind ik veel interessanter. Kesler overigens, kan ook nog wel een lesje mensenrechten gebruiken. Zijn autoritaire manier van leidinggeven heeft niet zelden tot recusabele situaties geleid. Zijn vertrek uit Zeist zou een ware zegen zijn voor het Nederlandse voetbal. Daar zou Van Muiswinkel zich sterk voor moeten maken. Dan heeft hij na de Spelen nog tijd genoeg zich volledig te focussen op de mensenrechten in China.

Door Mark Goedhart

 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 27 februari 2008
Onder: DuoBlog

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services