Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Van Marwijk een toptrainer?


 
Nederland is misschien wel het beste exportland van trainers. In elk werelddeel, land en plaats lopen wel Nederlandse trainers rond. Het gros is in zijn vaderland schamelijk mislukt of heeft een zeer beperkte carrière als voetballer achter de rug. Toch is de nationaliteit voor veel clubs reden Nederlandse trainers aan te trekken.
 
De uitzonderingen op deze groep kennen we allemaal. Guus Hiddink, trainer van o.a. Oranje, Zuid Korea, Australië, Rusland, PSV, Real Madrid en Valencia. Of Leo Beenhakker, Dick Advocaat, Louis van Gaal, Co Adriaanse, Frank Rijkaard en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Trainers die hun status niet bij toeval hebben verkregen. Hun verdiensten in het buitenland maakt hen tot een klasse apart binnen het Nederlandse trainersgilde. Wanneer je rapportcijfers uit zou mogen delen, zouden deze leerlingen van de docent een ruime voldoende hebben gescoord.
 
Bij de KNVB kijken ze liever niet naar status, resultaten en ervaring. Daar nemen ze bij voorkeur een sprong in het diepe. Onze nationale voetbalbond lijkt in de veronderstelling te verkeren dat Oranje een oefenveldje is waar naar hartelust geëxperimenteerd mag worden. Spelers maken hun debuut, aan spelsystemen wordt naar hartelust gesleuteld en spelers worden zonder enige schaamte aan de kant gezet. Van Basten is stelselmatig bezig geweest vat te krijgen op de wedstrijden door telkenmale systemen te wijzigen, nieuwe spelers op te roepen en met hetzelfde gemak weer af te serveren.
 
Dat komt het voetbal niet ten goede. De KNVB moet zich realiseren dat Oranje moet presteren. En dat ze het experimenteren maar aan de clubs moeten overlaten. Of eventueel in een oefenwedstrijd wat opties proberen is uiteraard ook altijd interessant. Daarom moet de KNVB een trainer aanstellen die heeft bewezen over deze kwaliteiten te beschikken en een zekerheid is als het gaat over het optimale uit een team te halen.

Van Marwijk heeft nog niet bewezen deze kwaliteiten te hebben. Dat wil overigens niet zeggen dat hij ze niet heeft. Maar Oranje is geen plaats om daar achter te moeten komen. Bij zowel Feyenoord als Borussia Dortmund zijn er door Van Marwijk –behoudens de UEFA cup- geen benoemenswaardige resultaten geboekt. En zelfs bij het enige succes had hij nog de hulp van een wel heel goede vrije trappen nemer.
 
Wederom kiest de KNVB voor onzekerheid. De enige manier voor Van Marwijk om af te rekenen met deze twijfels is met Oranje wereldkampioen te worden in Zuid Afrika. Pas dan weten we zeker dat Van Marwijk in het rijtje toptrainers thuishoort.

Door Mark Goedhart


 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 25 februari 2008
Onder: DuoBlog

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services