Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Ajax al jaren dramatisch


 
De beleidsmakers in Amsterdam voeren al jaren wanbeleid en uiteindelijk zijn deze problemen in dan kaart gebracht. De club sukkelt al jaren voort en tracht aan te haken bij de Europese subtop zonder daar enige rol van betekenis in te hebben gespeeld. Sinds 1995 kende Ajax geen Europees succes.
 
Het NRC maakte een reconstructie van wanbeleid van de Amsterdammers. Oud-directeur Frank Kales zei gisteren dat Ajax „miljoenen heeft weggegooid door opportunistische kortetermijnaankopen”. Zijn voorganger Maarten Oldenhof noemt het aankoopbeleid „al jaren een drama”. „Hoe meer geld er is, hoe onverstandiger – althans bij Ajax – het wordt besteed.”
 
De voormalige topclub telt in Europa niet meer mee. Het laatste internationale succes dateert van 1995. Toch blijft het Ajax’ ambitie bij de beste zestien clubs van Europa te horen. In tien jaar tijd beten negen trainers zich daarop stuk.
 
Hoewel Ajax door de beursgang financieel groeide, zakte de club sportief steeds verder weg. De jeugdopleidingen in België en Afrika leverden weinig spelers op. Ook Ajax’ marketingpogingen in China krijgen kritiek. „Zorg dat je eerst je product op orde hebt voordat je het gaat exporteren”, zegt oud-speler Keje Molenaar.
 
Betrokkenen zijn sceptisch over nieuw Europees succes. „Clubs in Spanje, Italië en Engeland hebben geen financiële beperkingen meer”, zegt oud-trainer Leo Beenhakker. „Ajax levert elk jaar zijn beste spelers in bij dat soort clubs. Het winnen van de Champions League is voor Nederlandse clubs onmogelijk geworden.”

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 17 februari 2008
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services