Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Fighting Frank


 
Door: Dirk Jan Kralt
 
Wat is dit een prachtig seizoen voor Chelsea. Nog strijdend voor vier prijzen. Bovenaan in de competitie, ten koste van Manchester United doorgedrongen tot de finale van de Carling-cup (beter bekend als de League-cup), waarin het Liverpool treft en ook een ronde verder in de FA-cup, waarin Newcastle United in de vijfde ronde de tegenstander is. Ook is Chelsea nog actief in de Champions League. In die competitie staat op 23 februari de kraker tegen Barcelona op het programma. Dit zijn natuurlijk bemoedigende vooruitzichten, maar het seizoen is nog lang niet geslaagd. Je kan een bijna een heel seizoen bovenaan staan, maar als je op de laatste speeldag niet meer de nummer één-positie in handen hebt, heb je niks. U herinnert zich vast nog wel Bayer Leverkusen, seizoen 2001-2002. De Duitse club greep toen naast alle prijzen. Verspeelde de titel, verloor de finale van de DFB-Pokal, en verloor ook nog eens de finale van de Champions League met 2-1 van Real Madrid.
 
Maar toch staat Chelsea er buitengewoon goed voor. Is de verklaring hiervoor te vinden in het feit dat Mourinho als nieuwe trainer is gekomen? Of is het simpelweg het resultaat van de spelersaankopen van Abramovitsj? Misschien is het wel een combinatie van beiden. Vorig jaar waren er ook grote aankopen, maar onder Rainieri zijn die nooit echt uit de verf gekomen. Aan de andere kant heeft Mourinho wel het ‘geluk’gehad dat Robben dit seizoen doorbrak.
 
Maar ook de verdediging staat als een huis. In 24 wedstrijden slechts acht tegendoelpunten, dat is één keer in de drie wedstrijden een goal tegen. Maar de sleutel van het elftal is toch het middenveld en wel in de persoon van Frank Lampard. De vice-aanvoerder is de stuwende kracht van dit Chelsea. Een vechter op het middenveld die ballen kan veroveren. Maar Lampard is veel meer dan een dommekracht die achter een bal kan aanhollen. Sterk in de opbouw en met een goede pass in de benen kan hij de spitsen in stelling brengen. Zelf beschikt hij ook over een goed schot en kan hij doelpunten maken.
 
Hij is de schakel tussen verdediging en aanval. Nog een kwaliteit die hem hiervoor uiterst geschikt voor maakt is zijn fysieke gesteldheid. Lampard heeft vanaf het begin van seizoen 2002-2003 tot vandaag geen competitiewedstrijd gemist. Niemand van zijn leeftijd speelt zoveel wedstrijden, maar hij kan het aan. Hij heeft een enorm uithoudingsvermogen, of zoals de Engelsen zeggen:’ the stamina of a steam engine’.
 
Frank Lampard begon zijn carrière bij West Ham United, ook uit Londen. Deze club staat bekend om de uitstekende jeugdopleiding. Ook Rio Ferdinand van Manchester United komt daar bijvoorbeeld vandaan.
 
Het eerste seizoen (’95-’96) van Frank was niet denderend. Hij speelde welgeteld één wedstrijd. Het volgend seizoen werd hij uitgeleend aan Bournemouth, waar hij tien wedstrijden speelde, maar halverwege keerde hij weer terug bij The Hammers. Zijn vader was in die periode trainer van West Ham. In de seizoenen die volgde dwong Frank telkens een basisplaats af, maar er kwam kritiek op Lampard senior, hij zou zijn zoon alleen maar opstellen omdat Frank zijn zoon was en niet vanwege z’n kwaliteiten.
 
In ’98-’99 werd West Ham vijfde in de Premier League en de volgende jaargang werd Frank Lampard opgeroepen voor het Engelse nationale team.
 
Toen zijn vader ontslagen werd, was dat voor Frank een signaal om ook te vertrekken. Hij ging drie jaar geleden voor £ 11 miljoen naar Chelsea. Achteraf gezien natuurlijk een koopje. Vorig jaar werd hij Chelsea’s Voetballer van het jaar en werd tweede op de topscorerslijst van de Londense club met vijftien doelpunten.
 
Chelsea is nummer één in de Premier League en presteert wekelijks goed. Natuurlijk is Robben belangrijk, speelt John Terry heel goed en is Cech een uitstekende doelman, maar Lampard heeft een groot aandeel in dit goed draaiend Chelsea. Hij is de aanjager van dit elftal. Hij is onmisbaar voor deze ploeg en niet meer weg e denken uit de basiself.
 
Het moet wel heel gek lopen wil hij aan het eind van dit seizoen niet zijn eerste landskampioenschap met Chelsea kunnen noteren.
 


 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 23 februari 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services