Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Ajax krijgt er van langs


 
De commissie die Ajax de afgelopen maanden heeft doorgelicht, heeft zware kritiek op het technische beleid, waarbij onder meer de technisch directeur het stevig moet ontgelden.
 
In het conceptrapport, dat in handen is van Voetbal International, wordt onder andere geconcludeerd dat het transferbeleid de afgelopen jaren te weinig heeft gebracht. Spelers zijn aangetrokken 'zonder scoutingrapport gezien hun in het verleden opgebouwde status (een grote internationale carrière) en algemene bekendheid van hun kwaliteiten bij de Technisch Directeur en/of trainer'.
 
'In toenemender mate' zijn spelers van buiten gehaald voor de breedte of omdat ze goedkoop waren. 'Dit in plaats van spelers die Ajax aantoonbaar op een hoger plan konden brengen.' In de verhouding tussen de technisch directeur en trainer ligt het zwaartepunt te veel bij de tweede. 'De Technisch Directeur heeft in de praktijk niet het laatste woord.'
 
De commissie onder leiding van erelid Uri Coronel zet ook zijn vraagtekens bij het scoutingapparaat. Dat wordt - zonder dat zijn naam expliciet wordt genoemd - Martin van Geel ook aangerekend. 'De Technisch Directeur heeft nagelaten in te grijpen in de manieren waarop de scouting werkte, ook al waren er signalen dat dit nodig was.'
 
Een van de aanbevelingen van de commissie is het afschaffen van de functie Technisch Adviseur. Met het opstappen van Piet Keizer is dat de facto al gebeurd. Zo berichtte de collega’s van VO op haar website.
 
De kritiek is niet mals. Of er daadwerkelijk actie zal worden ondernomen naar aanleiding van het rapport is nog maar zeer de vraag. In de Ajaxcultuur is het namelijk zeer ongebruikelijk adviezen van derden over te nemen. Raadmeester Cruyff is hiervan het levende voorbeeld.

Door Mark Goedhart

 

Print dit nieuws
Geplaatst op vrijdag 15 februari 2008
Onder: DuoBlog

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services