Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Een weekje Moskou


 
Om 2 uur ‘s nachts in een hotelkamer in Moskou de samenvatting van Oranje kijken is geen leuke bezigheid. Terwijl buiten een gure wind rond het hotel blies zat ik, met een glas wodka te kijken hoe het Nederlands elftal met 3-0 ogenschijnlijk gemakkelijk won van Kroatië. Zo eenvoudig als de uitslag doet vermoeden was het echter niet.
 
Moskou is een heerlijke stad. Het bruist, leeft en ademt. Zelfs in de winter. In vergelijking met een aantal jaren geleden is er zoveel veranderd dat je goed kunt zien hoe het land bezig is te bevrijden van hun jarenlange dictatoriale regime. Het land ontpopt zich langzaam uit haar zwarte cocon waarin het jarenlang was opgesloten. De neonreclames op de Arbat en langs de snelweg verraden de ambities van de Russen. Snel en gehaast lijken ze af te willen rekenen met hun stalinistisch verleden.
 
Een woensdagavond in Moskou is er eentje als alle anderen. Het verkeer raast gewoon door, de winkels zijn geopend als was het een zaterdagmiddag en de restaurants zitten zo vol als op een gemiddelde Valentijnsdag in hartje Parijs. Ik slenterde die avond wat door de stad. Wat troosteloze sneeuw dwarrelde rond terwijl roestige oude Lada’s en Wolga’s als hongerige wolven om mij heen manoeuvreerden om mij voor een goede prijs naar elke willekeurige bestemming te chaufferen. De zesbaansboulevards, overduidelijke souvenirs uit het communistische verleden, stonden helemaal vast. Op de stoep drongen wat prostituees opzichtig hun diensten aan. Een typisch Russische nacht.

Tegen middernacht begaf ik mij weer richting het hotel. Daar was het niet minder druk. In de bar werd er gezellig op los gedronken en rondborstige Russinnen liepen wat rond in de hoop overgebleven roebels aan je te verdienen. Omdat het de volgende morgen weer vroeg dag zou worden besloot ik mijn kamer op te zoeken en proberen nog wat van een avondje interlandvoetbal te kunnen zien. Na de nodige zenderwisselingen kwam ik uiteindelijk, precies op tijd, terecht bij Eurosport waar het Nederlandse elftal zojuist het veld had betreden. Het fluitsignaal klonk. Met twee 100% kansen voor Kroatië was het wederom een klein wonder dat Van der Sar zijn doel schoonhield. Desalniettemin een verdiende, aantrekkelijke en hoopgevende overwinning.
 
Ik moest denken aan Advocaat en Hiddink, die dit gevoel van Russische eenzaamheid waarschijnlijk al te goed kennen. Avond aan avond, in je hotelkamer de tijd verdrijven terwijl beneden in de lobby de hoeren rondwaren en door onbetrouwbare corrupte maffiabazen (althans, daar hadden ze bijzonder veel van weg) schimmige zakendeals worden gesloten. Zouden het werkelijk alleen de dollars zijn die deze trainers in Rusland brengen? Iets anders kan ik me nauwelijks voorstellen. De goedkope wodka misschien. Ik schenk er nog maar eentje in. Nazdarovja!

Door Mark Goedhart

 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 11 februari 2008
Onder: DuoBlog

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services