Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Ajax te groot voor Van Basten


 
Mensen met een grote reputatie kunnen vaak roepen wat ze willen zonder daarvoor verantwoording te hoeven afleggen. Zo kan Hans Wiegel bij de VVD krasse uitspraken doen, zonder daar als erelid op te worden aangesproken. In de politiek geldt die statuscult sowieso meer dan in welke maatschappelijke omgeving dan ook. Politici, met meer dan een gemiddeld aantal dienstjaren en een indrukwekkende CV zijn vrijgesteld van kritiek. Dat vind ik een slechte zaak. Hoe vermakelijk soms ook.
 
In het voetbal is dit, in mindere mate, ook het geval. Met een paar koplopers. Johan Cruyff bijvoorbeeld. Glorieus in zijn jonge jaren, nu vaak slaat hij onbegrijpelijke, ongenuanceerde en niet goed onderbouwde kritiek uit. De NOS loopt hier stelselmatig achteraan en houdt kunstmatig de invloed van Cruyff op het Nederlandse voetbal in stand. En met de aanstelling van Van Basten als bondscoach zat hij daar niet voor het eerst naast. Met kunst en vliegwerk heeft hij gedurende het bondscoachschap van Van Basten zijn advies moeten verdedigen. Het kwam Van Basten vaak op kritiek te staan vanwege zijn niet ingeloste beloftes. De onvoorwaardelijke steun van Cruyff was genant.
 
Oranje zou aantrekkelijk voetbal gaan spelen. Maar in tegenstelling tot deze toezegging hebben wij, met uitzondering van gisteren,  zelden een wedstrijd gezien waarin het vertoonde spel het napraten waard was. Het merendeel van de wedstrijden was armoeding en van het niveau ‘met de hakken over de sloot’. Dat de resultaten ternauwernood in ons voordeel uitvielen was meer geluk dan vooraf geplande intentie. Net zo min als Cruyff kan Van Basten teren op resultaten uit het verleden. Deze bieden, zoals het bekende spreekwoord luidt, geen garantie voor de toekomst.
 
9 november 1986. Een schitterende omhaal van Van Basten. De bal werd over een grote afstand voorgegeven en prachtig door Van Basten in het doel geschoten. Of de volley op het EK in ’88. De voetbalkwaliteiten van Van Basten staan buiten kijf. Net als die van Cruyff overigens, die menig ploeg door zijn briljant voetbalspel het kampioenschap heeft bezorgd. Echter, dit is verleden tijd. De KNVB én de NOS zouden dit moeten inzien. Ajax heeft een verleden vol van nostalgie, kwaliteit en aanzien. Het zou zonde zijn wanneer deze door Van Basten nog verder wordt tenietgedaan. Daarom moet Ajax kiezen voor een coach die niet lang geleden heeft bewezen van topkwaliteit te zijn.
 
Door Mark Goedhart


 

Print dit nieuws
Geplaatst op donderdag 07 februari 2008
Onder: DuoBlog

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services