Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Turken en Hondenlullen


 
Door: Mark Goedhart
 
Om maar op het verzoek van Johan Derksen in te gaan, een reactie op het nieuws van het afgelopen weekend.
 
Gisteren was het weer zover. Na een winterstop, die dit jaar overigens langer leek te duren dan normaal, begon het voetballen weer. En ook de bijbehorende TV programma´s. Het sportjournaal kwam weer met groene beelden geschoten op de Nederlandse voetbalvelden. En Voetbalinsite was met een goedgevulde opnamestudio weer goed voor de nodige discussies. Johan Derksen als aanvoerder van het discussieteam ging na advies van trainer Wilfred Genee goed in de aanval. Die overigens vaak aardig werden ontregeld door voorstopper Henk Spaan. De laatste dagen zijn er de nodige dingen gebeurd waar de columnist van vandaag zijn of haar hart heerlijk over kan luchten. Ellende, verbazing en goed nieuws leken dit seizoen niet aan de winterstop besteed. Vanaf december was het stil rond de transfermarkt, trainerswisselingen en bestuursveranderingen. En dat hielden we vol tot aan afgelopen vrijdag.
 
Net op de dag dat in Nederland de winterstop ten einde was werden wij geconfronteerd met een aantal nieuwsberichten die het Nederlandse voetbalpubliek ernstig in beroering bracht. Nog steeds geldt de door de FIFA bepaalde regel dat een nationaal team alleen spelers van de eigen nationaliteit mag accepteren in het team. Een uitstekende regel die de nodige waardering oproept bij de meeste supporters en spelers. Tot er deze week een beslissing werd genomen waaruit blijkt dat deze regel niet waterdicht is en nog wel de nodige aanpassingen kan gebruiken. Zo kunnen we Ugur Yildirim toevoegen aan het lijstje van selectiespelers voor de oefenwedstrijd tegen en in Engeland hun opwachting kunnen maken. Nadat én de Turkse bondscoach Ersun Yanal en zijn Nederlandse collega Marco van Basten interesse in de speler hadden getoond moest er een keuze gemaakt worden. Eerder had Yildirim al aangegeven wanneer hij voor deze keuze stond zijn hart te volgen en voor het Turkse elftal te kiezen. En vanaf dat moment had Marco van Basten deze nepnederlander van de lijst moeten schrappen. Tenslotte is spelen voor het Nederlands Elftal iets wat je met trots in je kleine ziel moet doen en niet met de argumenten die Yildirim gebruikt. Zwaar woog bijvoorbeeld dat Nederland met een rechtsbuiten speelt. En ook de bekendheid die je als Oranjespeler geniet was erg belangrijk in de uiteindelijke beslissing. En dan voornamelijk met in het achterhoofd een mogelijke transfer naar een grotere Europese club. Als dit de beweegredenen zijn van iemand met een dubbele nationaliteit om te kiezen voor Oranje zou de FIFA in moeten grijpen en deze opmerkelijke speler van het Oranjeshirt moeten ontdoen. We kunnen tenslotte zelf wel een echte Nederlandse rechtsbuiten vinden die met het hart op de goede plaats Ruud van Nistelrooij kan bespelen. Romeo Castelen, Andy van der Meyde, Dirk Kuijt, om er maar een paar te noemen. Ugur………een uitstekende vrijetrappennemer, een goede rechtsbuiten, prima clubspeler, maar voor Oranje lijkt het mij wat te veel van het goede.
 
Van Yildirim naar Hi Ha Hondenlul of behehehe lijkt een vrij grote stap. Toch zal ook deze speler met de meest onnozele beslissing ooit genomen in de voetballerij te maken krijgen. Het bestuur Betaald Voetbal heeft een lijst geaccepteerd met woorden, geluiden of termen die vanaf het heden niet meer thuishoren op de Nederlandse velden. Van schapengeluiden tot ziekten en van geslachtsdelen tot aan sisgeluiden. Verbannen! Natuurlijk moest er wat gebeuren aan de situaties die zich met name de vorige seizoenshelft afspeelde. Met enige regelmaat werd een wedstrijd stilgelegd waar scheidsrechter, speler of zelfs spelersvrouw slachtoffer waren van kwetsende of beledigende spreekkoren. Een groep asociale heikneuters vond het nodig ziektes of andere smerige toewensingen naar anderen toe te slingeren. Tijd voor verandering moeten de bobo´s in Zeist gedacht hebben. En daarom is er een lijst opgesteld waaruit duidelijk blijkt wat en wanneer er in het vervolg gaat gebeuren bij dergelijke walgelijkheden. Met alle risico´s van dien uiteraard. Groepjes stommelingen die het nodig vinden om moedwillig een wedstrijd te verstoren, verbasteringen van woorden van de lijst of anderszins creatieve oplossingen om de arbitrage ernstig in de war brengen. Schapengeluiden zijn niet toegestaan. Koeiengeluiden? Geblaf? Sisgeluiden zijn niet toegestaan. Schotgeluiden? Ziektes zijn niet toegestaan. Virussen? Infecties? Erg kinderachtig natuurlijk om je dit soort retorieke vragen te stellen. Maar ongetwijfeld zijn er mensen die zich op dit lage niveau gaan begeven. En dan moet de lijst worden aangepast. Worden de supporters nog creatiever. Weer aanpassen. Tot op een gegeven moment de man met een lach als een schaap, of de vrouw met een spraakgebrek tot aan Jericho zich niet meer in het stadion mogen begeven. En dan wordt het vrij rustig kan ik u vertellen. Kortom, KNVB, wees verstandig en hanteer de normale omgangsvormen zoals iedereen die kent. De grens kan niet vanaf een stom lijstje worden bepaald. Een scheidsrechter is uitstekend in staat te beslissen wanneer het te ver gaat. Oud scheidsrechter Frans Derks vond het zelfs een eer Hondenlul (toen nog hondelul overigens) genoemd te worden. Zo erg is het toch ook weer niet? En anders moeten we naast de mascotte nog een andere figuur op de velden laten rondlopen, de MORAALRIDDER!
 
Rest mij u nog een uitstekende 2e seizoenshelft te wensen!

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 22 januari 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services