Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Munchen 1958


 
Dit weekend wordt de 149e derby van Manchester gespeeld tussen United en City. In de aanloop naar deze wedstrijd zal de aandacht echter vaak uitgaan naar een gebeurtenis 50 jaar geleden. Op 6 februari 1958 verongelukte er in Munchen een vliegtuig met aan boord het team van Manchester United. De ploeg was onderweg van Munchen terug naar Manchester, na een Europacupwedstrijd tegen het Joegoslavische Crvena Zvezda. Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor en Liam Whelan kwamen om het leven. Ook ex- Manchester City keeper en op dat moment journalist Frank Swift overleefde het ongeluk niet.
 
Twee spelers die niet omkwamen, moesten hun carriere voortijdig beeindigen. De toenmalige manager Matt Busby raakte zwaargewond, maar herstelde uiteindelijk. Hij bouwde een nieuw team op en won daarmee in 1968 uiteindelijk de Europacup.
 
Tijdens de aanstaande derby zullen de spelers van United een speciaal tenue dragen. Er zal geen reclame op te zien zijn en het zal niet worden verkocht. Het zijn dus unieke shirts. Na afloop van de wedstrijd zullen de tenues worden gegeven aan nabestaanden van omgekomen spelers en officials.
 
Vandaag, op de dag dat de ramp zich 50 jaar geleden afspeelde, zal er een herdenkingsdienst worden gehouden. Tevens zal er een permanente tentoonstelling in de South Stand tunnel van Old Trafford worden opgezet.
 
Ook de City-spelers zullen kleding dragen zonder sponsorkenmerken, zelfs de kledingproducent zal er niet op te zien zijn. Verder zal elke supporter een brief van Sven Goran Eriksson krijgen, waarin gevraagd wordt de herdenking te respecteren.
 
Na 50 jaar is de ramp met de United spelers dus nog lang niet vergeten.

Door Dirk Jan Kralt

 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 06 februari 2008
Onder: DuoBlog

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services