Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Verbeek en Brandts geslachtofferd


 
Aan wie kun je beter vragen of je slachtoffer kunt worden van je eigen succes dan aan Louis van Gaal. Zijn verhaal kennen we. Na een grondige renovatie van zijn elftal is het droefenis in Alkmaar. Matig voetbal, slechte resultaten en een aangetaste reputatie.
 
Never change a winning team, zo luidt een zeer bekend spreekwoord. Of het waar is weet ik niet, maar doe je het toch, dan kan het je op een behoorlijke deceptie komen te staan. Spelers verliezen vertrouwen, vinden de vorm niet meer terug of raken het plezier kwijt. Zelfs een amateur-psycholoog kan u vertellen hoe gevoelig de mens is voor succes. En wanneer je bij goede prestaties gaat sleutelen aan dat succes loop je een enorm afbreukrisico. Je ontneemt de grondleggers van het succes alle vrijheid en houdt goede prestaties kunstmatig in de houtgreep.
 
In het voetbal kan het twee kanten op. Regelmatig worden trainers bij matige successen de deur gewezen. Een opvolger moet dan, met hetzelfde materiaal, een kentering teweeg zien te brengen. Maar al te vaak zie je dat deze maatregel niet werkt. Of spelers vertrekken, maar die worden vreemd genoeg zelfden verantwoordelijk gehouden voor achterblijvende resultaten. Van Gaal heeft de trend gezet voor een nieuwe ontwikkeling, namelijk een goed functionerend team ontdoen van haar brein. Vorig jaar zijn ze ermee begonnen, en dit jaar gaan de clubs er schaamteloos mee door.
 
Ernie Brandts, trainer van NAC moet vanwege goede resultaten vertrekken. Zijn contract wordt niet verlengd. Hetzelfde lot is Heerenveen trainer Gertjan Verbeek ten deel gevallen. Wellicht dat persoonlijke redenen oorzaak zijn van de beslissing verdere samenwerking te beëindigen. In dat geval blijft het dom, maar is het begrijpelijk. Zo wordt het echter niet uitgelegd. Het bestuur van beide teams wil verder. Verder in de ontwikkeling van de club en haar voetballers. Dat willen ze echter niet bereiken door beter in te kopen, structureel aan de jeugdopleiding te werken of proberen de continuïteit te waarborgen, maar de mensen achter het succes te laten vertrekken. Daarmee lopen ze echter een enorm risico op volledige ineenstorting van goede prestaties.
 
Daar komt bij dat het alles behalve getuigt van waardering en dankbaarheid. Beide trainers verdienen meer erkenning dan ze nu krijgen. En dat kan je het bestuur van beide clubs bijzonder kwalijk nemen.

Door Mark Goedhart

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 02 februari 2008
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services