Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Nivellering is een modetrend


 
Je kunt geen praatprogramma bekijken of het verval van de Nederlandse topclubs komt aan bod. Het is een trend geworden. Topclubs schijnen het voetbal te zijn verleerd, terwijl de middenmoot of zelfs de laagvliegers de puntjes knap bij elkaar sprokkelen. Nivellering is de revalatie van het seizoen, om er nog maar eens een veelgebruikt cliche tegenaan te gooien.
 
PSV, Ajax en Feyenoord zijn gezien hun positie op de ranglijst nog altijd de topclubs. AZ probeert sinds enkele jaren aan te haken, maar blijkt daar –behoudens de resultaten vorig jaar–, niet in geslaagd. Ook in Europa zijn de Nederlandse successen ver weg. Alle clubs zijn roemloos uitgeschakeld en alleen de Eindhovenaren krijgen nog een kans op het tweede, minder populaire podium. Een zorgelijke ontwikkeling? Welnee. Over een aantal jaar is Ajax gewoon weer finalist in de Champions League en Feyenoord landskampioen. Ook in Spanje, Duitsland en Italie kunnen subtoppers meestrijden om de landstitel.
 
Het ontbreekt de clubs niet aan kwaliteit, maar aan inzet en slim spel. Tactische besprekingen worden zover doorgevoerd dat de speler zich in het veld nauwelijks raad weet met de aanwijzingen van de trainers. Van Gaal is het toppunt. Hij geeft zijn spelers zoveel bagage mee dat ze geen enkel idee hebben hoe te opereren bij situaties die niet van tevoren door de trainer zijn doorgenomen. Een slechte situatie. Voor Oranje geldt hetzelfde. Daar spelen louter mannen die je niets over techniek, inzet en spelinzicht hoeft te vertellen. Toch loopt het niet. Geef Sneijder, Van Nistelrooij, Van Persie en Seedorf wat meer vrijheid, in plaats van ze vast te lijmen op hun positie. Termen als omschakeling, zonedekking en met de punt naar achteren zijn achterhaalde begrippen en verdienen minder aandacht dan ze momenteel krijgen.
 
Clubs krijgen de tijd om te herstellen van een mindere periode. Tenslotte kan er maar één kampioen worden. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. Daarom moeten de trainers van deze clubs zich niet zo enorm aanstellen. Toen ik Van Marwijk zag na de nederlaag tegen Excelsior leek het wel alsof de wereld was vergaan. In het ergste geval wordt Feyenoord geen kampioen. Ik wil de problemen bij Feyenoord niet bagatelliseren, maar Van Marwijk moet niet doen alsof z’n leven er van af hangt. Dat laten we wel aan Martin van Geel over. Die moord en brand schreeuwde na de transfer van Landzaat naar de Rotterdammers. Over salarissen, niet nagekomen afspraken en ander geneuzel in de marge. Grote aanstellerij.
 
Nivellering is binnen het voetbal een niet bestaand begrip. Met begrotingen die nog steeds ver uit elkaar liggen zouden de topclubs zonder problemen richting het kampioenschap moeten wandelen. Dat ze dat nalaten is niet te wijten aan andere clubs, maar aan hun eigen onvermogen.

Door Mark Goedhart

 

Print dit nieuws
Geplaatst op vrijdag 01 februari 2008
Onder: DuoBlog

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services