Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Wat gaat het WK ons kosten


 
Dat is de vraag waar al wekenlang over wordt gesproken. Het FIFA comité is de komende dagen in Nederland en België om een indruk te krijgen van de infrastructuur, accommodaties en stadions. En dat terwijl de Nederlandse en Belgische politiek, de burger en critici zich zorgen maken over de mogelijke macht van Blatter en zijn kornuiten.Het WK in Zuid-Afrika heeft uiteindelijk niemand wat opgeleverd. Behalve de FIFA uiteraard, die zich in nog duurdere auto’s en riantere automobielen lieten verwennen. De Wereldvoetbalbond is er in geen geval slechter van geworden. De arme Afrikanen hebben nauwelijks baat gehad bij de organisatie van het WK in hun land.

Ook is het in Nederland en België maar de vraag wat de belastingbetaler en/of schatkist in positieve zin gaan merken van het WK. De meningen zijn verdeeld. Er is zelfs al een petitie opgezet om ons voor de ramp van een naderend WK te behoeden. Net zoals er een petitie in het leven is geroepen FIFA over de streep te trekken.

Onderzoeksbureau SEO berekende dat het onder de streep 150 miljoen euro gaat kosten. Diverse andere bureaus kwamen uit op zwarte cijfers.

Het FIFA bidboek is niet openbaar. In Eindhoven ligt een exemplaar ter inzage, maar RTL slaagde er in een aantal hoofdstukken, over Speelsteden & Stadions, Spelershotels, Trainingsfaciliteiten en het FIFA Hoofdkwartier te kopieren.

Voor wat betreft de openbare orde zijn de volgende o.a. de volgende eisten gesteld:

1. Er komt een zone van twee kilometer rond de WK-stadions waar geen reclame gemaakt worden door bedrijven die geen FIFA-partner zijn.
2. De Heineken Music Hall, vlakbij de Amsterdam Arena, moet bijvoorbeeld tijdelijk zijn naam veranderen
3. Voor de FIFA-baas, op dit moment Sepp Blatter, wordt als hij van de Arena naar de Kuip moet, een aparte baan voor hem vrijgemaakt. De rest van het verkeer moet wachten
4. Het Krasnapolsky in Amsterdam wordt volledig door de FIFA afgehuurd, andere gasten zijn er niet welkom. Dat geldt voor veel meer hotels in de speelsteden
5. De fans moeten met minder genoegen nemen, de Fifa wil hen onderbrengen op bungalowparken, campings of zelfs bij mensen thuis

Inmiddels heeft overheid wel gereageerd en garantiebepalingen vastgesteld.

Wat het de belastingbetaler ook gaat kosten, de FIFA zal uiteindelijk kiezen voor het land dat financieel het aantrekkelijkste aanbod kan doen. En daarin lijkt Rusland de grootste concurrent voor Nederland en België.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 09 augustus 2010
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services