Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Eigen rijstrook voor Blatter


 
Cafés die hun biermerk moeten inruilen, een eigen rijstrook op de snelweg en geen eurocent belasting op de miljardenwinst. Mochten België en Nederland het WK voetbal willen organiseren, moeten zij onder meer aan deze voorwaarden voldoen.In het zogenoemde WK-bidbook - waarvan de inhoud vlak voor de komst van de FIFA naar België en Nederland openbaar is gemaakt - valt te lezen hoe de Lage Landen bereid zijn een diepe knieval maken voor de grote baas van 'koning Voetbal', voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond.

In mei dienden beide landen door middel van prominenten als Johan Cruijff, Paul van Himst, bestuurders als KNVB-voorzitter Michael van Praag en uithangbord Ruud Gullit het bidbook van ruim 200 pagina's in op het hoofdkantoor van de FIFA in het Zwitserse Zürich.

De twee landen lieten in de Alpen vooral zien in te zetten op de milieuvriendelijkheid van een WK in 2018 of 2022 in België en Nederland, wat geïllustreerd werd door het feit dat de prominenten op de fiets aankwamen op het hoofdkantoor. Gullit legde in zijn toespraak aan Blatter uit dat de afstanden tussen de stadions in Nederland en België minimaal zijn.

Eigen rijstrook op snelweg
De kans dat de bobo's van de FIFA tijdens een mogelijk WK met de fiets zullen reizen, lijkt vrij klein. In het bidbook staat vermeld dat de bondsleden en -medewerkers indien nodig een eigen rijstrook op de snelwegen kunnen eisen.

"Tijdens het WK in Zuid-Afrika stond een FIFA-delegatie voor de
openingsmatch drie uur vast in het verkeer", zegt Alain Courtois, die de kandidatuur promoot, in de Belgische krant De Morgen. ,,We mikken vooral op openbaar vervoer, zoals de TGV. Maar een uitzonderlijke situatie vraagt om een verkeersvrije weg."

Geen eurocent in schatkist
De FIFA eist daarnaast bij het organiseren van een WK vrijstelling van belastingen en btw door het gastland. België en Nederland hebben toegezegd hieraan mee te werken, wat inhoudt dat de FIFA geen eurocent van de miljardenwinst die ze opstrijkt tijdens het WK hoeft bij te dragen aan de schatkist.

In Zuid-Afrika kon de FIFA naar schatting 1,5 miljard euro mee terug nemen naar Zwitserland en werd er dankzij de btw-vrijstelling veel minder betaald voor hotelkamers, taxiritten en diners. Volgens de makers van het bidbook een 'standaardprocedure', eerder ook al het geval tijdens het EK van 2000 in België en Nederland.

Budweiser Music Hall
Ook hebben Brussel en Den Haag volgens het bidbook toegevingen gedaan op het gebied van marketing. Tijdens het toernooi zal alle reclame in de straal van twee kilometer rond een WK-stadion moeten verdwijnen, behalve voor de officiële FIFA-sponsoren als Coca Cola, Adidas en Budweiser, McDonalds, Hyundai en Sony.

Dit zou bijvoorbeeld inhouden dat de Heineken Music Hall naast de Amsterdam Arena tijdelijk van naam zou moeten veranderen. ,,Maar dit punt staat nog ter discussie. Niemand staat boven de wet", aldus Courtois, die ook weet dat Zuid-Afrika voor zulk soort eisen uiteindelijk ook het het bidbook aanpaste.

Bavariameisjes uit den boze
Ambushmarketing, de vorm van reclame waarbij een onderneming promotionele activiteiten organiseert bij een evenement dat door de concurrent gesponsord wordt, wordt absoluut verboden op een WK.

In Zuid-Afrika zorgden de 'Bavariameisjes' voor veel ophef door in groten getale en in oranje jurkjes van het biermerk wedstrijden te bezoeken van het Nederlands elftal. De twee iniatiefnemers zaten zelfs even vast in een Zuid-Afrikaanse gevangenis.

Balkenende IV keurde bid goed, FIFA maandag in Lage Landen
Opvallend is dat het WK-bidbook, tot ergenis van veel kamerleden, zowel door een Belgisch als Nederlands kabinet is goedgekeurd dat op dat moment al haar ontslag had ingediend.

Volgende week maandag landt de FIFA in België, om vier dagen lang het WK-bid van Nederland onder de loep te nemen. Concurrenten voor het WK van 2018 zijn Engeland, Rusland en Spanje-Portugal. De beslissing wordt op 2 december aanstaande bekendgemaakt. (AD)

 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 02 augustus 2010
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services