Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

FC Twente pakt Cruijff schaal


 
Ajax beleefde zaterdagavond een slechte generale in aanloop naar de belangrijke returnwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League tegen PAOK. De Amsterdammers verloren de strijd om de Johan Cruijff Schaal van FC Twente met 1-0.

         

Het was voor Ajax sowieso een avond om snel te vergeten. Niet alleen moest trainer Martin Jol lijdzaam toezien hoe Eyong Enoh al na vier minuten met een blessure naar de kant moest. Zijn vervanger was Rasmus Lindgren.

Aanvoerder Luis Suarez werd daarnaast na een grove charge op Cheick Tioté met rood van het veld gestuurd. De kans is groot dat de Uruguayaan hierdoor de competitiestart van Ajax aan zich voorbij moet laten gaan. Trainer Martin Jol nam zijn topschutter na afloop in bescherming.''Ik dacht in eerste instantie aan een ongelukkige botsing, maar ik begreep van anderen dat het terecht rood was''.

''Luis was te laat, maar ik geloof niet dat hij dat bewust deed. Hij is een jongen die altijd wil winnen, dan gebeurt dit wel eens. Maar het komt ons heel slecht uit.'' De actie van Suarez in de dertigste minuut was er ook een uit frustratie. De WK-ganger zag tot zijn ontsteltenis de Zuid-Koreaan Hyun-yun Suk, die in de punt van de aanval de voorkeur kreeg boven Miralem Sulejmani en aankoop Mounir El Hamdaoui, ongeveer alles fout doen.

Bovendien zag hij hoe de normaal gesproken zeer solide Maarten Stekelenburg het enige doelpunt van de wedstrijd inleidde. De eerste keeper van Ajax en Oranje passte uit een spelhervatting te kort op Gregory van der Wiel. Luuk de Jong onderschepte de bal en speelde deze slim langs de Ajax-doelman: 1-0.

Twente hield na het openingsdoelpunt het initiatief en kwam via Theo Janssen bijna op 2-0. De middenvelder kreeg de bal van rechtsback Dwight Tiendalli, maar wist deze voor een leeg doel toch op de onderkant van de lat te schieten. Stekelenburg herstelde zich daarna door kansen van Luuk de Jong en Bryan Ruiz onschadelijk te maken.

Net toen de Amsterdammers het duel iets meer onder controle kregen, beging Suarez zijn onbesuisde actie op Tioté. Met tien man lukte het Ajax niet meer om in het verdere verloop van de wedstrijd uitgespeelde kansen te creëren. De beste mogelijkheid in de tweede helft was voor Toby Alderweireld, wiens schot uit de tweede lijn gered kon worden door Nikolaj Michailov. Ook de invallers Urby Emanuelson en Sulejmani konden niets meer aan de stand veranderen. El Hamdaoui bleef de hele wedstrijd op de bank.

FC Twente veroverde zo de Johan Cruijff Schaal voor het eerst. De Tukkers bekroonden daarmee het officiële debuut van trainer Michel Preud'homme, de opvolger van Steve McClaren.

Ajax moet het zicht nu richten op woensdag wanneer de tweede wedstrijd tegen PAOK op het programma staat. De hoofdstedelingen speelden het eerste duel gelijk in de Arena (1-1).

Martin Jol stelde na de verloren wedstrijd vast dat de schade bij zijn elftal groter is dan de nederlaag alleen. ''Eyong is er woensdag niet bij, Lindgren waarschijnlijk ook niet'', aldus Jol. De Kameroener ging zonder dat er een bal in de buurt was op de grond zitten en vroeg meteen om een wissel.

''We zijn hem wel even kwijt. De eerste competitiewedstrijd tegen FC Groningen haalt hij ook niet'', aldus Jol. Lindgren, de vervanger van Enoh, ging op zijn beurt twintig minuten voor tijd naar de kant. Daardoor staat Jol voor de wedstrijd tegen PAOK voor een moeilijke puzzel op zijn middenveld. ''Achteraf gezien is de schade behoorlijk groot. Als ik dit vooraf had geweten, had ik het beloftenelftal het veld in gestuurd'', aldus Jol.

Michel Preud'homme debuteerde met het winnen van de Johan Cruijff Schaal, maar toch was de Belgische trainer niet helemaal tevreden. De oud-doelman van de 'Rode Duivels' zag dat zijn ploeg de wedstrijd tegen Ajax redelijk eenvoudig onder controle had. ''Ik begrijp dat de ploeg met een voorsprong op zak voor zekerheid gaat, maar ik had graag wat meer willen zien. Als trainer ben je echter nooit tevreden'', aldus Preud'homme. Nu.nl


 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 01 augustus 2010
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services