Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

De voorbeschouwing (finale)


 
Dit is de laatse voorbeschouwing van het WK, maar wel de mooiste. Nederland speelt morgen (11 juli 2010) in de finale tegen Spanje. De wedstrijd wordt om 20.30 uur gespeeld in het Soccer City stadium in Johannesburg. Het stadion heeft een capaciteit van 95.000 zitplaatsen.Statistieken
Nederland staat voor de derde keer in de halve finale van een WK. De laatste editie werd 32 jaar geleden gespeeld, in 1978, tegen Argentiniƫ. Ook vier jaar daarvoor stonden we in de finale, in 1974, tegen West - Duitsland. Spanje staat voor de eerste keer in de finale van een WK. Spanje en Nederland hebben negen keer eerder tegen elkaar gespeeld. Vier keer won Spanje, vier keer won Nederland en 1 keer werd er gelijk gespeeld.

Als Oranje zondag ook de finale winnend weet af te sluiten, treedt het Nederlands team in de voetsporen van Braziliƫ. Dat land veroverde als enige ooit de wereldtitel met louter overwinningen in de kwalificatie en de eindronde. Dat gebeurde in 1970 bij het WK in Mexico.

FIFA ranglijst
Als het Nederlands elftal morgen de finale wint, stijgt het op de wereldranglijst van de vierde naar de eerste plek.
Oranje moet dan wel winnen in de reguliere speeltijd of na verlenging. Een zege na strafschoppen volstaat net niet voor de eerste plaats op de FIFA-lijst. Nederland heeft nog nooit eerste gestaan op de wereldranglijst.

Spanje is nu tweede op de FIFA-lijst, achter Braziliƫ. Ook Spanje neemt de kop van het klassement over bij een WK-titel. Een gelijkspel, na de reguliere speeltijd en verlenging, volstaat ook voor de regerend Europees kampioen.

Voorspelling

Volgens de Duitse octopus Paul zal Nederland de finale van het WK-voetbal niet winnen. De octopus, die tot nu toe alle wedstrijden van het Duitse elftal goed voorspelde, denkt dat Spanje wereldkampioen voetbal wordt. Het Duitse team zal volgens de octopus Uruguay verslaan en derde worden op het WK-voetbal.

De octopus uit het Sea Life aquarium in het Duitse Oberhausen voorspelt de wedstrijden door een van de twee glaasjes met vlaggen van de deelnemende landen te openen. Het land waarvan de vlag op het glaasje dat Paul het eerst opent, wint de wedstrijd. In de glaasjes zitten mosselen verstopt, die Paul lekker vindt.

De octopus was erg populair in Duitsland, tot dat het dier het verlies van Duitsland in de halve finale tegen Spanje voorspelde. Nu bedreigen woedende voetbalfans het arme dier met de frituurpan. Als de woede aanhoudt, kan de octopus asiel krijgen in het Scheveningse aquarium Sea Life.

Er is overigens nog wel hoop voor het Nederlandse voetbalteam. Paul voorspelde tijdens het EK 2008 alle wedstrijden goed, behalve de finale. De Nederlandse octopus Pauline voorspelt dat Nederland de WK-finale wel gaat winnen. De octopus woont in Scheveningen en voor Pauline was het donderdag al duidelijk: Nederland wint het WK. Volgens een woordvoerder van Sea Life negeerde Pauline het potje met de Spaanse vlag volledig.

Ook de Singaporese parkiet Mani is overtuigd van de Nederlandse overwinning van de WK-finale. De 13-jarige parkiet helpt zijn eigenaar al jarenlang bij zijn werkzaamheden en heeft ook de juiste winnaars van de kwart-finales aangewezen.

Van Bronckhorst
Het wordt de afscheidswedstrijd van aanvoerder Giovani van Bronckhort. Giovanni van Bronckhorst zal zondag zijn honderd zesde interland spelen voor Oranje. De Feyenoorder zich bij een illuster trio. Alleen Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (112) en Phillip Cocu (101) kwamen vaker voor Oranje uit dan de linksback.De Rotterdammer debuteerde op het WK van 1998 op een eindtoernooi, maar kreeg toen nog geen speelminuten. Hij was ook van de partij op de EK's in 2000, 2004 en 2008 en het WK van 2006. Van Bronckhorst scoorde dinsdag 2 juli 2010 in de halve finale tegen Uruguay het eerste doelpunt. Een van zijn mooiste doelpunten uit zijn carriere. 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 10 juli 2010
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services