Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

La revanche des Oranje


 
Het heeft even geduurd, maar de buitenlandse media hebben de kracht van Oranje ontdekt. De als zakelijk en resultaatgericht omschreven speelstijl van het Nederlands elftal kon tot nu toe weinig bekoren over de grenzen. Na de winst op Brazilië vandaag kijkt de wereld ineens anders tegen het elftal van Bert van Marwijk aan.,,Holland knock out Brazil with spirited comeback", kopt The Guardian op zijn website.

De kwaliteitskrant uit Manchester heeft het niet over Wesley Sneijder - de Inter-speler bereidde de eigen goal van Filipe Melo (1-1) voor en scoorde de 2-1 - maar over Arjen Robben. ,,De in de tweede helft toenemende krachten van de sensatie van Bayern waren beslissend voor de einduitslag." ,,Robben speelde een rol bij beide doelpunten. Bij de eerste goal lokte hij een vrije trap uit na minimaal contact met Bastos. En bij de tweede goal was het opnieuw een kwaliteit van Robben, paniek zaaien in een verdediging, dat het verschil maakte. Uit een door hemzelf genomen hoekschop kopte Kuyt door en Sneijder binnen."

Journalist Richard Williams weet ook dat Oranje dit toernooi niet het voetbal speelt wat de wereld van ze gewend is. ,,Bert van Marwijk en Dunga hebben één ding gemeen: ze hebben het voetbal van hun vaderland afgezworen; ze vinden respectievelijk het totaalvoetbal en het sambavoetbal uit de tijd."

Net als vele collega's heeft de verslaggever van het Duitse Kicker een totale ommekeer gezien van Oranje na de thee. ,,Hadden de Brazilianen voor rust zich nog een verdiende voorsprong toegeëigend, na de pauze legde Nederland de kwetsbaarheid van de defensie van de verdedigend ingestelde Braziliëcoach Dunga bloot."

De overwinning kwam volgens het voetbalblad vooral tot stand omdat Oranje in de tweede helft - natuurlijk ook genoodzaakt - meer risico durfde te nemen dan in de eerste 45 minuten van het duel.

Het concurrerende Sportbild (So bejubelte Holland den Halbfinal-Einzug) legt de nadruk op de rol van Filipe Melo. ,,Hij was de beste speler aan Nederlandse kant. Eerst kopt hij een bal briljant in eigen doel, vervolgens gaat hij oliedom op het been van Arjen Robben staan. Na de rode kaart had Brazilië geen kans meer en had Nederland zelfs kunnen uitlopen."

Volgens het Italiaanse Gazzetta dello Sport (Sneijder-Kakà, destini opposti, Come Olanda e Brasile) lag het Nederlands elftal voor de rust als een geslagen bokser half dood op de grond. ,,Brazilië vergat om Oranje knock-out te slaan en in de tweede ronde maakten de Hollanders daar gretig gebruik van."

,,Nederland sterft normaal gesproken altijd in schoonheid. Prachtig voetbal, schitterende combinaties, maar altijd net te weinig om wat te winnen", gaat verslaggever Riccardo Pratesi van de 'roze sportbijbel' verder. ,,Na rust combineerden ze het prachtige, felle en intense voetbal met zakelijkheid. Het bleek een winnende combinatie."

Volgens Pratesi betoonde Oranje zich een mentaal sterke ploeg door geconcentreerd te blijven ondanks het op het laatste moment uitvallen van Joris Mathijsen. ,,Hoewel de goal van Robinho misschien voortkwam uit de aanwezigheid van de statische André Ooijer, het leeuwendeel van de wedstrijd was de organisatie goed bij Oranje."

,,La revanche des Oranje!", kopt L'Equipe. ,,We hadden voorafgaande aan het prachtige affiche Nederland tegen Brazilië een duel van 22 balkunstenaars verwacht en we werden niet teleurgesteld."Ook Cédric Chapuis van de gerenommeerde Franse sportkrant roemt Robben. ,,Michel Bastos werd na een uur spelen gewisseld, en dat was niet zomaar. Robben speelde hem stuk. Bastos had meerdere overtredingen nodig om de aanvaller van Bayern München af te stoppen, pakte een gele kaart en ontsnapte aan een tweede prent. Dunga maakte een verstandige beslissing om hem snel daarna te wisselen."

Het Laatste Nieuws (België)
Na een wedstrijd met twee gezichten, zit Nederland op een historische dag voor de vierde keer in zijn rijke voetbalgeschiedenis in de halve finale van een WK. Met een man meer hield Oranje stand en 36 jaar na Cruijff en co heeft ook deze topgeneratie de scalp van het grote Brazilië beet. Kaka en co mogen huiswaarts, terwijl Nederland volgende week dinsdag in Kaapstad de halve finale tegen Uruguay of Ghana speelt. En die Oranjegekte maar stijgen, wereldwijd!

BBC (Engeland)
Nederland produceerde een ongekende tweede helft. Die comeback leverde een halve finaleplaats op en Brazilië een dramatische afgang in Port Elizabeth.

Der Spiegel (Duitsland)
Nederland droomt verder van de wereldtitel. Met Uruguay en Ghana staat er in de halve finale een verslaanbare tegenstander op het programma. Als alles naar wens loopt, staat er dan een  finale tegen Duitsland of Argentinië op het programma. Met beide landen (1974 Duitsland en 1978 Argentinië) hebben de Hollanders nog een rekening te vereffenen.

Süddeutsche Zeiting (Duitsland)
In de kwartfinale in Port Elizabeth hebben de Nederlandse resultaatvoetballers dan eindelijk een 'hete' wedstrijd gespeeld. Het hele land jubelt, inclusief Van Bommel en Robben. Zij speelden in de stijl van Bayern München: nooit opgeven, altijd doorgaan. Het heeft zich uitbetaald.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 03 juli 2010
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services