Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Competitie is koffiedik kijken


 

10 augustus 2007, Dirk Jan Kralt

Ik kan me niet herinneren ooit zo’n bewogen transferperiode te hebben meegemaakt. De laatste dagen vliegen de miljoenen links en rechts over tafel, worden er contracten opgemaakt en heeft de KNVB de handen vol aan arbitragezaken die worden aangespannen om een vertrek bij een club te kunnen bewerkstelligen. Nu wil ik niet weer een betoog gaan houden over de contracten van spelers die niet meer gerespecteerd worden (zie: Arbeidsovereenkomst zonder waarde), maar ik wil wel aangeven dat de transfermarkt een steeds grimmiger karakter krijgt. Het woord van een speler wordt ook steeds minder waard. Zo gaf Drenthe aanvankelijk aan dit seizoen gewoon bij Feyenoord te willen voetballen. Op de open dag van de Stadionclub wilde hij tijdens de presentatie van de selectie deze uitspraak niet herhalen, wat hem toen al op een, zij het wat twijfelend, fluitconcert kwam te staan. Nu blijkt dus dat de jeugdinternational alsnog vertrekt naar Madrid.

Ook Sneijder zegt het één en doet waarschijnlijk het ander. Ook hij gaf aan bij z’n club Ajax te willen blijven, maar lijkt nu alsnog te vertrekken. Zijn vertrek heeft echter grotere gevolgen dan de transfer van Drenthe. Sneijder is één van de belangrijkste spelers van de Amsterdammers, terwijl Drenthe nog maar net komt kijken. Zijn populariteit heeft hij vooral te danken aan het jeugd EK, waar hij goed speelde, maar bij Feyenoord heeft hij nog maar zelden kunnen imponeren. Hij heeft vooralsnog gewoon te weinig rendement en daarom zou het goed zijn als hij gewoon in Nederland was gebleven om zich te ontwikkelen.

De transferperikelen hebben wel een groot gevolg voor de nationale competitie. Ik kan momenteel namelijk geen goede voorspelling doen over welke club kampioen wordt. Nu is dat in het voetbal altijd buitengewoon lastig, maar dit seizoen is het extra moeilijk. Mocht Sneijder vertrekken dan is dat een serieuze aderlating voor Ajax. Davids is vooralsnog geblesseerd, wat het team ook niet ten goede komt.

Ook PSV is verzwakt door het vertrek van Cocu en Alex. AZ is met Arveladze ook een bepalende speler kwijt. Feyenoord heeft goede transfers gedaan en lijkt de weg omhoog weer in te gaan slaan. Maar om na zó’n slecht jaar weer direct mee te doen om de titel lijkt me buitengewoon moeilijk. Aan de andere kant speelt de club geen Europees voetbal, wat nationaal gezien weer een voordeel kan zijn. 

De andere tobclubs hebben overigens ook aankopen gedaan. Ik kan alleen met geen mogelijkheid zeggen hoe goed Ari van AZ bijvoorbeeld is. Ik ken de speler gewoon niet. Het komende seizoen wordt daarom onvoorspelbaar en dat komt de amusementswaarde van de competitie ten goede. Nu AZ definitief toegetreden is tot de top van Nederland en Feyenoord op de weg terug lijkt, hebben we vier topclubs, waardoor de competitie ook sterker wordt. Dat is ook gunstig voor de Europese avonturen, want met een sterkere nationale competitie is de kans dat de teams internationaal verder komen ook weer groter.

Vorig seizoen werd de competitie op de laatste speeldag beslist. Er maakten toen nog drie teams kans op de titel. Het zou me niets verbazen als er het komende seizoen vier teams zijn die tot het eind van het seizoen volhouden. Het zal allemaal heel dicht bij elkaar liggen. Kortom, wie er kampioen gaat worden is koffiedik kijken, maar ik kan alvast voorspellen dat het een prachtig seizoen wordt! 

Print dit nieuws
Geplaatst op vrijdag 10 augustus 2007
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services