Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Van Persie op koers bij Arsenal


 
Door: Dirk Jan Kralt
 
Weinig goede woorden waren er over voor Robin van Persie en zijn besluit om Rotterdam te verlaten voor Arsenal. Natuurlijk, bij Feyenoord leek er voor de jonge speler geen toekomst meer te zijn, omdat het tussen Van Marwijk en Van Persie op z’n zachtst gezegd niet erg klikte. Maar ook de nieuwe held van Rotterdam, Ruud Gullit, kon de grillige linkspoot niet behouden voor Het Legioen. Nee, Van Persie was vastbesloten uit De Kuip vertrekken en elders een avontuur te beginnen. Tot zo ver was zijn redenering te begrijpen, zelfs logisch. Als je bij een club niet aan spelen toekomt, omdat het trainer het om de één of andere reden niet in je zitten, laat hij je weinig keus. En als ook Ruud Gullit je niet kan overreden, dan wil je wel erg graag weg. Op zich was die keuze dus niet zo gek en er was belangstelling genoeg. Man Utd was wel geïnteresseerd, Arsenal had belangstelling, maar de meest serieuze kandidaat leek toch PSV te zijn, die na het vertrek van Arjen Robben een nieuwe speler voor de linkervleugel zocht. De deal met PSV was dichterbij dan ooit toen Manchester Utd toch niet echt wilde en Arsenal was afgedropen vanwege de prijs die Feyenoord had bepaald, namelijk acht miljoen euro. De handtekening onder het contract bij PSV was eigenlijk niet meer dan een formaliteit. Maar toch ging de transfer naar PSV niet door. De zaakwaarnemer van Van Persie liet via een sms’je weten dat de overgang van de baan was; Arsenal had zich weer gemeld, omdat Feyenoord nu lager inzette dan acht miljoen euro. Dit was de kans waar Van Persie op had gewacht en hij tekende dan ook een contract voor vier jaar bij The Gunners.
 
Kritiek alom, eerst over de manier waarop de transfer naar PSV werd afgezegd, maar ook over de clubkeuze; Arsenal. Een bankzitter van Feyenoord zou nooit een basisspeler worden bij een Europese topclub. En Robin had alleen met dollartekens in zijn ogen z’n handtekening gezet. Van Persie zou doodongelukkig zijn en ook bij Arsenal voornamelijk een plekje op de bank warmhouden voor Henry of Bergkamp, wanneer die twee minuten voor tijd gewisseld zouden worden.
 
Toch was die kritiek niet helemaal onterecht, want er werd niet veel meer van de jonge aanvaller vernomen. Hij leek in de anonimiteit te verdwijnen. Van Persie kreeg nooit een basisplaats en als invaller kreeg hij slechts een handvol speelminuten. Alleen als er een iets minder belangrijkere wedstrijd was in het drukke programma, of eigenlijk, als er tegen een mindere tegenstander gespeeld moest worden was er af en toe een basisplaats voor de Rotterdammer weggelegd.
 
Toch was Van Pesie in interviews niet negatief. Nee allicht niet, zou je zeggen, het laatste wat je doet is toegeven dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt. Maar wat hij zei klonk eigenlijk wel logisch. Er was een afspraak tussen hem en Wengèr dat hij rustig gebracht zou worden. Ondertussen kon Robin wel elke dag met topspelers als Henry, Bergkamp en Pires trainen en daar kan je alleen maar beter van worden.
 
En nu, vijf maanden nadat Van Persie zijn handtekening onder het contract zette, blijkt het gelijk van zijn keuze. Ook al is hij er nog lang niet en heeft hij het nationaal record invalbeurten in handen, hij speelt steeds vaker in de basis. In totaal speelde hij tot nu toe in 22 wedstrijden, waarvan hij zeven keer van het begin aan van de partij was. Maar die basisplaatsen zijn van veel recenter datum dan al die invalbeurten. In de laatste wedstrijd, die tegen Manchester City, waartegen hij overigens ook in de basis startte, was hij de beste man op het veld en dat zegt nogal wat, als je kijkt naar de spelers die The Gunners wekelijks weer in kunnen zetten. Hij had de wedstrijd zelfs met zijn specialiteit, de vrije trap, kunnen beslissen, maar zijn uithaal vond haar einde niet in het net, maar tegen de lat. Een speler die wekelijks beter gaat presteren en ook vaker de kans krijgt van het begin mee te spelen, zal op den duur (en dat kan nog wel een paar maandjes duren) een vaste waarde zijn in het elftal van de kampioen van Engeland. En zelfs Marco van Basten zal vaker op de tribune van Highbury te vinden zijn om de opvolger van Dennis Bergkamp bezig te zien. Kortom, Robin van Persie is duidelijk op de goede weg en binnen korte tijd kan niemand meer om hem heen.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 08 januari 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services