Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

VS door in blessuretijd


 
Landon Donovan kroonde zich woensdag in Pretoria tot held van de Verenigde Staten. De Amerikanen miste tegen Algerije talloze kansen en de bal leek er niet in te willen. Donovan sloeg in blessuretijd echter alsnog toe: 1-0.Daardoor eindigt de ploeg van bondscoach Bob Bradley als winnaar van groep C, nog voor Engeland dat met dezelfde cijfers won van nummer drie Slovenië. De Slovenen zijn net als hekkensluiter Algerije uitgeschakeld. De Algerijnse doelman Rais Ouheb M'bohi bleek een erg moeilijke hindernis voor de Amerikanen. De sluitpost, in de eerste wedstrijd nog bankzitter, hield zijn doel op alle mogelijke manieren schoon.

Bovendien werd een doelpunt van Clint Dempsey afgekeurd en raakte de middenvelder ook nog de paal. De stormloop van de Verenigde Staten in de slotfase leek tevergeefs totdat Donovan in de 91e minuut de bevrijdende treffer maakte. Bij het WK in 2006 kwam de Amerikanen niet verder dan de groepsfase. Door het goede resultaat bij de Confederations Cup in 2009 kreeg de ploeg echter hoop op betere tijden. Bij dat toernooi in Zuid-Afrika werd Europees kampioen Spanje verslagen en ging de equipe pas in de finale onderuit, tegen Brazilië.

Trainer Bradley liet verrassend de sterke verdediger Oguchi Onyewu, speler van AC Milan, buiten de basis ten faveure van Jonathan Bornstein. De geschorste aanvaller Robbie Findley moest plaatsmaken voor Herculez Gomez. Middenvelder Francisco Torres werd vervangen door Maurice Edu.

In de eerste twee duels met Engeland (1-1) en Slovenië (2-2) moesten de Amerikanen telkens terugkomen van een achterstand. Dat leek nu weer te gebeuren, toen Rafik Djebbour vrij voor de Amerikaanse doelman Tim Howard kwam. Hij schoot echter over. Na die kans namen de Verenigde Staten het heft in handen. Dat leidde tot een treffer van Demspey die wegens buitenspel niet doorging.De beslissing was omstreden en dat overkwam de Verenigde Staten niet de eerste keer dit toernooi. In het vorige duel met Slovenië werd in de slotfase de winnende treffer van Edu om onduidelijke redenen geannuleerd. In de tweede helft probeerde Bradley met aanvallende wissels de beslissing te forceren. Algerije, dat bij winst ook nog kans maakte op een plaats bij de laatste zestien, hield zich lang staande.

De Noord-Afrikanen capituleerden in de hectische slotfase echter alsnog, toen Donovan raak schoot. Aanvoerder Anther Yahia werd daarna nog van het veld gestuurd met twee gele kaarten, maar het leed was al geschied voor de Algerijnen.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 23 juni 2010
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services