Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Goudhaantje


 

24 juni 2007, Dirk Jan Kralt

Ongeveer twintig jaar teert voetbalminnend Nederland al op het laatste (en enige echte) succes van het Nederlands elftal. In 1988 schreef de gouden generatie geschiedenis, door Europees kampioen te worden in het hol van de leeuw, Duitsland.

Terwijl het huidige Nederlands elftal voortdobbert en aanmoddert in een poging zich te kwalificeren voor het EK van volgend jaar, vlamt het Nederlands elftal –21 en verovert tot twee keer toe de Europese titel.

Marco van Basten goochelt als een slechte imitatie van Hans Kazan met het selecteren van spelers. Opstellingen worden pas minuten voor de wedstrijd vrijgegeven, persmensen zijn alleen nodig als Van Basten tijdens een persconferentie weer eens voetbalwijsheden uitkraamt, waar geen hond op zit te wachten. Hij heeft het voor elkaar gekregen om de beste spelers van Nederland uit de selectie te houden. Tot voor kort kon de topscorer van Real Madrid en de Primera Division fluiten naar een uitnodiging voor het Nederlands elftal, terwijl Van Bommel besloten heeft om zich helemaal niet meer tijdens het bewind van ‘San Marco’ beschikbaar te stellen voor de nationale trots.

Nee, dan Foppe de Haan. De manier van werken van de nuchtere Fries is een verademing in de huidige voetballerij. Deze bijna vierenzestigjarige topcoach uit Lippenhuizen kreeg voor elkaar wat geen enkele coach vóór hem lukte; hij plaatste zich vorig jaar voor het eerst met Jong Oranje voor de finale van het EK en wist deze ook te winnen. Dit jaar werd het EK in eigen land gehouden. Onder de supporters waren de verwachtingen hooggespannen, maar Foppe zelf had niet het idee dat hij z’n kunststukje kon herhalen. Het basisteam was ten opzichte van een jaar eerder bijna helemaal gewijzigd. Toch flikte hij het weer om met een bijna compleet nieuwe groep opnieuw de Europese titel in de wacht te slepen.

Foppe laat zien dat het ook anders kan. Er zijn geen spastisch besloten trainingen, er is normale toegang voor de persmensen, opstellingen worden al dagen van tevoren vrijgeven, kortom, de houding van de Fries straalt openheid en professionaliteit uit. De spelers zijn lyrisch over de oefenmeester, en terecht. De coach gaf elke speler een briefje mee met punten die verbeterd konden worden, maar hij is volgens de spelers ook een soort vaderfiguur. Het werken met jonge mensen lijkt De Haan op het lijf geschreven. Dat wil niet zeggen dat hij niet geschikt zou zijn voor een andere/ hogere functie. Ik vraag me alleen af of dit een stap is die de oefenmeester moet ambiëren, omdat hij zo goed is in zijn huidige functie. Van de zestien keren dat er een EK –21 werd georganiseerd, was Jong Oranje er acht keer niet eens bij. Het beste resultaat was de halve finale in 1988. Foppe slaagt erin om twee keer op rij Europa’s beste te zijn. En niet de minste ploegen werden verslagen; o.a. Portugal, Engeland en Servië moesten wijken voor de dadendrang van de Nederlandse jonkies met de ervaren oefenmeester.

Nu Jong Oranje zich en passant ook nog even heeft geplaatst voor de Spelen van volgend jaar, vind ik dat Foppe op z’n minst tot het einde van dat toernooi coach zal moeten blijven, wat hij ongetwijfeld ook zal doen. Ook al zijn de Spelen een enorm toernooi en zal de druk groter zijn, het moet voor elke sportman en coach een geweldige ervaring zijn om mee te maken. Het is sowieso een mijlpaal, omdat het in 1952 de laatste keer was dat een Nederlands elftal zich op de Spelen liet zien. ‘We’ hebben dus niets te verliezen. Wie weet kan het Goudhaantje uit Friesland weer voor een verrassing zorgen.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 24 juni 2007
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services