Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

4-4-2 maakt Oranje kampioen


 

23 juni 2007, Mark Goedhart

De discussie over 4-4-2, 4-3-3, 4-5-1 en 5-3-2 heeft de Nederlandse sportmedia de afgelopen weken behoorlijk beziggehouden. Columnisten, deskundigen en supporters vlogen elkaar bijna in de haren om hun gelijk te halen en te beargumenteren waarom hun systeem het beste is. Tegen het genante aan vielen volwassenen als kinderen over elkaar heen en ontstond er grote commotie binnen de KNVB. Hoe belangrijk kan je onzin maken.

Jong Oranje onder leiding van de immens populaire Foppe de Haan speelt in een 4-4-2 formatie. Omdat ik de technische vaardigheden en vernuften van al deze systemen wel geloof en er geen bijzondere interesse in heb zal ik weinig woorden vuilmaken over de voor- en nadelen van het systeem. Duidelijk is wel dat Johan Cruijff het duidelijk niet ziet zitten in 4-4-2. Nadat De Haan uit de doeken had gedaan in welke opstelling Oranje zou aantreden is Jaap de Groot (de buikspreekpop van Johan Cruijff) in de pen geklommen en heeft, uit naam van de heilige zelf, de aanval geopend op Foppe de Haan. In een column in de Telegraaf werd gehakt gemaakt van het 4-4-2 systeem; 4-4-2 was voor mindere voetballers, afstanden kloppen niet meer, verhoudingen tussen de posities en afstanden komen niet meer overeen en nog meer onzingeklets. Een hoop technisch gelul waarvan de schrijver zelf (Jaap de Groot dus) waarschijnlijk ook niets heeft begrepen. Het verhaal was een machteloze tegenaanval op het goed onderbouwde verhaal van De Haan. Cruijff maakt zich voor de zoveelste keer schuldig aan het vernederen van collega’s die in tegenstelling tot z’n grote pupil Marco van Basten wel goed presteren. En dat siert de man niet.

Ik geef het toe, het is lastig vechten tegen Foppe de Haan. De populariteit van de nuchtere Fries is werkelijk ongekend. Hij wordt op handen gedragen en bijna niemand krijgt een onvertogen woord z’n strot uit. Alles aan deze man is perfect. Zijn omgang met de pers, de spelers en de supporters straat plezier en eerlijkheid uit. Hij geeft antwoord op de vragen die je stelt, en veelal zonder de zeikerige ondertoon die we vaak bij zijn collega Van Basten bespeuren. De grootste revelatie van het toernooi is niet Drenthe, Bakkal of Rigters, maar de oefenmeester zelf. De schreeuw van de supporters om De Haan op te nemen in de technische staf van het “grote” Nederlands Elftal of zelfs Van Basten plaats te laten maken voor De Haan lijkt steeds groter te worden. De no-nonsense optredens van De Haan zijn een verademing na de jarenlange dictatuur in Zeist. Het is de vraag of Kesler en z’n vrindje Cruijff de aanstaande staatsgreep van De Haan weten te overleven.

Het staat inmiddels 1-0 voor De Haan. Terwijl Oranje onder leiding van Van Basten maar blijft ploeteren en aanmodderen om zich te kwalificeren voor het EK van volgend jaar en daarbij een spoor van vernielingen heeft achtergelaten als gevolg van het falende 4-3-3 systeem, is het Foppe de Haan die met zijn Jong Nederland in een 4-4-2 formatie vanavond wederom Europees kampioen is geworden.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 23 juni 2007
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services