Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Matig Oranje verslaat Japan


 

Het Nederlands elftal heeft dankzij een 1-0 zege op Japan een flink voorschot genomen op de achtste finales van het WK. In het Moses Mabhida Stadion in Durban tekende Wesley Sneijder voor de enige treffer, met assistentie van de Japanse doelman Eiji Kawashima.

Het ticket voor de tweede ronde zit zaterdagavond, na Denemarken - Kameroen, wellicht al in de knip. Alleen bij een zege van ‘De Ontembare Leeuwen’ kan Oranje nog niet op twee oren slapen in poule E. In het geval van een gelijkspel of een overwinning van Denemarken voegt Nederland zich voor de zevende keer bij de laatste zestien op het mondiale toernooi.


Van Marwijk voerde geen mutaties door in de basisopstelling. Dat betekende dat Eljero Elia en Ibrahim Afellay, die positieve recensies kregen na hun invalbeurt tegen Denemarken (2-0), op de bank begonnen.

De openingsfase kenmerkte zich door langdurig Nederlands overwicht, waarbij het tempo aanvankelijk hoger lag dan tegen Denemarken. Met korte combinaties, veel beweging en inschuivende verdedigers werd getracht een bres te slaan in de hechte Japanse achterhoede.

Gaandeweg ebde de aanvalsdrang weg en ontvouwde het treffen zich als een déjà vu van de ouverture tegen Denemarken: veel balbezit, weinig dreiging, helemaal geen kansen.

Statistieken zijn niet altijd een betrouwbare graadmeter, maar de offensieve onmacht van Oranje liet zich dit keer perfect illustreren met cijfers. Slechts één keer werd de Japanse doelman Kawashima voor rust op de proef gesteld, bij een schot van Rafael van der Vaart.


De ‘Blauwe Samoerai’ keken eerst de kat uit de boom, maar legden naarmate de eerste helft vorderde een grotere mate van assertiviteit aan de dag. Niet dat dit leidde tot veel gevaar, behoudens een inzet van Daisuke Matsui en sommige dribbelacties van Keisuke Honda.

Na de hervatting werkte Nederland verder aan de ‘Denemarken-kopie’. Hielp tegen de Scandinaviërs een eigen doelpunt Oranje in het zadel, nu kwam de hulp van Kawashima. De Japanse sluitpost blunderde opzichtig bij een hard, doch onnauwkeurig schot van Sneijder in de 53ste minuut.


De fortuinlijke openingstreffer noopte Japan tot ageren in plaats van reageren. Maarten Stekelenburg moest enkele keren een inzet van afstand pareren en met het inbrengen van Shunsuke Nakamura probeerde Japan ook via positiespel Nederland in verlegenheid te brengen.

Dit lukte maar matig; Mark van Bommel de Nigel de Jong sneden de aanvalslijnen van Japan kundig af en Honda kreeg te weinig steun. Met de komst van Elia, voor de teleurstellende Van der Vaart, beoogde Van Marwijk het initiatief weer in handen te krijgen.

Pas zes minuten voor tijd kreeg Nederland de eerste uitgespeelde mogelijkheid. Na een uitbraak stuitte een andere invaller, Ibrahim Afellay, op Kawashima. Even later miste de PSV’er opnieuw van dichtbij, nu na knap doorzetten van weer een andere invaller, Klaas-Jan Huntelaar.

Japan ontbeerde het aan de kracht en kunde om een slotoffensief te ontketenen, hoewel Shinji Okazaki bij het scheiden van de markt nog vervaarlijk voor Stekelenburg opdook. Zonder de titelkandidatuur te accenturen schrijft Oranje opnieuw drie punten bij.

In de sportieve wedstrijd deelde scheidsrechter Héctor Baldassi alleen een gele kaart uit aan Gregory van der Wiel. Deze heeft voor hem geen gevolgen voor z’n inzetbaarheid in de laatste poulewedstrijd tegen Kameroen. Die heeft donderdag plaats in Kaapstad, net als Durban gelegen op zeehoogte. 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 19 juni 2010
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services