Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Marco van Basten, saai en voorspelbaar


 
4 juni 2006, Mark Goedhart
 
Woedende, emotionele en humorloze persconferenties, zoals we het laatste toernooi gewend waren, zullen we in tegenstelling tot 2 jaar geleden in Portugal niet meer zo vaak te zien krijgen.
De manier waarop Dick Advocaat, vorige bondscoach van de KNVB, de pers en dus het Nederlandse publiek te woord stond was ronduit dramatisch. Medelijden, woede en vermaak waren de gevoelens die bij mij overheersten.
Na de wedstrijd tegen Tsjechie waarin de meest besproken wissel plaatsvond (Bosvelt voor Robben) bereikte het mediacircus een dieptepunt voor de Hagenaar. Journalisten, columnisten, presentatoren, supporters en andere deskundigen wilden maar één ding, het vertrek van Advocaat. Jan Mulder sloeg werkelijk alles door landgenoten op te roepen Advocaat om het leven te brengen. Sarcastisch en een grap natuurlijk, maar wel behoorlijk misplaatst.We zagen een emotionele aftocht van “de Kleine Generaal”.

Zijn opvolger, icoon en wereldvoetballer Marco van Basten wordt door een grote groep mensen op handen gedragen. Een reputatie als stervoetballer bij AC Milan en Oranje zorgen ervoor dat niemand twijfelt aan de manier waarop Van Basten de spelers klaarstoomt voor het WK.
Het selectiebeleid van de laatste kwalificatiereeks was de meest onvoorspelbare ooit, maar desalniettemin genoot Van Basten alle steun. Van den Bergh, Denneboom, Yildirim en Bobson zijn maar een paar namen van de spelers die op moesten draven voor de kwalificatiewedstrijden. Spelers die bij de Nederlandse suptoppers zelfs geen zekerheid waren zouden de sleuten zijn tot succes voor Oranje in Duitsland. Wanneer ik de namen teruglees ben ik wederom verbaasd en nog steeds verkeer ik nog immer in onwetendheid over deze keuzes.

Maar Marco zou Marco niet zijn geweest als er een dieper idee achter zou zitten. Namelijk deze spelers te laten ruiken aan het Nederlands Elftal om ze op deze manier een zelfverzekerdheid bij te brengen over hun mogelijke kansen op het allerhoogste niveau te acteren. En natuurlijk de bevestiging naar de huidige selectie dat ze zonder twijfel de beste zijn. Natuurlijk wist Van Basten dat deze spelers niet mee zouden gaan naar Duitsland. Het conservatieve denken van Advocaat was hem niet in dank afgenomen. En dat moest Van Basten zien te voorkomen, en met succes. Zoveel debutanten waren er nog nooit voor Oranje opgeroepen.
Nu het WK op het punt van beginnen staat werkt de bondscoach met een uitgebalanceerde selectie van ’s lands beste spelers die Nederland naar de finales moeten voetballen. De persconferenties zullen ongetwijfeld minder spectaculair zijn, maar we hoeven niet bang te zijn voor een onrustige en gespannen sfeer bij de technische staf. En dat komt het voetbal alleen maar ten goede.


 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 04 juni 2007
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services