Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

60 jaar Johan Cruyff


 

 Johan Cruijff

Nederland 3 staat op 23 april de hele avond in het teken van Johan Cruijff. Naar aanleiding van zijn 60e verjaardag werken TROS, NPS, VARA, VPRO en NOS samen voor een avondvullend programma over één van de bekendste Nederlanders. Op deze avond zal de NOS beelden uitzenden die niet eerder uitgezonden zijn.

Een van zijn mooiste doelpunten maakte Cruijff in de Verenigde Staten. Die beelden zijn nooit te zien geweest in Nederland. Tijdens de thema-avond wel. De thema-avond begint om 18.00 uur met NOS Studio Johan Cruijff, waarna programma´s als Z@PP Sport, De Wereld Draait Door en Holland Sport worden afgewisseld met 3 NOS reportages over de voetballer.

Debuut

Cruijff werd geboren te Amsterdam in Betondorp. Op zijn tiende verjaardag werd hij lid van Ajax en debuteerde op 15 november 1964 in het eerste elftal, in de met 1-3 verloren uitwedstrijd bij GVAV. Cruijff maakte de enige goal voor Ajax. Dat jaar eindigde Ajax op de 13e plaats, de laagste klassering sinds de invoering van het betaald voetbal. Vanaf seizoen 1965-1966 begon Cruijff indruk te maken. Na zijn twee doelpunten tegen DWS in het Olympisch Stadion op 24 oktober 1965 (een overwinning met 2-0) werd Cruijff basisspeler. In de zeven wedstrijden die hij voor de winterstop speelde scoorde hij acht maal en in maart 1966 scoorde hij eerst 3 doelpunten in de competitiewedstrijd tegen Telstar (6-2 winst) en vier dagen later, in de bekerwedstrijd tegen BV Veendam (7-0 winst), scoorde hij liefst 4 maal. In totaal scoorde Cruijff in dat seizoen 25 doelpunten in 23 wedstrijden, en werd Ajax kampioen van Nederland. In de 11 seizoenen die Cruijff bij Ajax speelde, werd hij maar liefst 8 keer landskampioen.

Op 7 september 1966 debuteerde Cruijff in het Nederlands elftal (tegen Hongarije werd het 2-2) en scoorde direct een doelpunt. In zijn tweede interland, een vriendschappelijk wedstrijd tegen Tsjechoslowakije, werd hij de eerste speler in de geschiedenis van het Nederlands elftal die met een rode kaart van het veld werd gestuurd. Cruijff kreeg later in zijn spelerscarrière nog twee maal de rode kaart: Beide in dienst van FC Barcelona. In het seizoen 1966-1967 won Cruijff met Ajax het landskampioenschap en de KNVB-beker, Cruijff's eerste “dubbel”. Ook werd hij topscorer van de eredivisie met 33 doelpunten.

Cruijff werd vanwege zijn rode kaart tegen Tsjechoslowakije door de KNVB geschorst. Op 13 september 1967 maakte hij zijn rentree in het Nederlands elftal en maakte het enige doelpunt in de wedstrijd tegen Oost-Duitsland. In hetzelfde jaar werd hij uitgeroepen tot voetballer van het jaar en aan het eind van het seizoen 1967-1968 werd Ajax opnieuw landskampioen. Ook in 1968 en 1969 werd Cruijff voetballer van het jaar.

Europa Cup

Op 28 mei 1969 speelde Cruijff zijn eerste Europa Cup I finale. AC Milan was met 4-1 te sterk. 

In het seizoen 1969-1970 had Cruijff opnieuw succes met Ajax door opnieuw de “dubbel” te winnen, maar aan het begin van seizoen 1970-1971 was Cruijff langdurig geblesseerd. Op 30 oktober 1970 maakte Cruijff zijn rentree tegen PSV. In deze wedstrijd droeg hij niet zijn vaste rugnummer 9, maar nummer 14. Vanaf dat moment was dit zijn vaste nummer bij Ajax en het Nederlands elftal. Gewoonlijk wil en krijgt de sterspeler een nummer voor de basisploeg: niet hoger dan elf. Cruijff hield zijn oude nummer. Iedereen in de voetbalwereld weet dan ook meteen wie er wordt bedoeld met nummer 14. In de competitiewedstrijd tegen AZ’67 (8-1 voor Ajax) op 29 november 1970 scoorde Cruijff maar liefst zes doelpunten. Na de gewonnen bekerfinale tegen Sparta (2-1), won Ajax op 2 juni 1971 in Londen voor het eerst de Europa Cup I, door Panathinaikos met 2-0 te verslaan. Ondanks speculaties dat Cruijff naar een andere club zou willen (Feyenoord en FC Barcelona zouden geïnteresseerd zijn) tekende hij op 12 juli 1971 een zevenjarig contract bij Ajax.

Voor het Nederlands elftal deed Cruijff van zich spreken door tegen Luxemburg (8-0 overwinning) 3 keer te scoren. In 1971 werd hij niet alleen Nederlands, maar ook Europees voetballer van het jaar.

1972 was een bijzonder succesvol jaar voor Ajax en Cruijff. Ajax won voor de tweede maal de Europa Cup I, door in de Rotterdamse Kuip Inter Milan met 2-0 te verslaan, waarbij Cruijff beide doelpunten maakte. Daarnaast scoorde Cruijff ook in de met 3-2 gewonnen bekerfinale tegen FC Den Haag. In de competitie werd Cruijff topscorer met 25 doelpunten en Ajax werd kampioen. In het najaar won Ajax de wereldbeker ten koste van Independiente uit Argentinië (1-1 en 3-0) en in januari 1973 de Europese Supercup door Glasgow Rangers met 3-1 en 3-2 te verslaan. Curieus was Cruijff’s eerste (en tevens laatste) eigen doelpunt op 20 augustus 1972 tegen FC Amsterdam (2-1 overwinning). Een week later tegen Go Ahead Eagles (6-0) scoorde Cruijff gewoon weer vier keer voor Ajax. Seizoen 1972-1973 werd afgesloten met het landskampioenschap en de derde Europa Cup I op rij: Juventus werd met 1-0 verslagen.

Aanvoerder

Toen in de zomer van 1971 Ajax' aanvoerder Velibor Vasovic stopte, werd Piet Keizer door de spelersgroep tot aanvoerder gekozen en Johan Cruijff tot zijn vervanger benoemd. In het Nederlands elftal was het vanaf december 1971 omgekeerd: Cruijff was eerste aanvoerder en Keizer tweede. 

In het begin van seizoen 1972/1973 wilde Keizer niet langer aanvoerder van Ajax zijn, omdat zijn spel eronder zou lijden. Cruijff kreeg toen deze erebaan toegewezen.

Cruijff was al vanaf zijn debuut in Ajax 1 een leider in het veld geweest. Vanaf seizoen 1971/1972 liet hij zich steeds vaker uit de spits naar het middenveld zakken om de ploeg te dirigeren. Toen hij de aanvoerdersband kreeg, ging hij zich ook buiten het voetbalveld (reclames e.d.) steeds meer presenteren als de aanvoerder/leider/belangrijkste man van Ajax. Zijn medespelers ergerden zich hieraan en in de voorbereiding op seizoen 1973/1974 stelde Keizer zich opnieuw kandidaat voor het aanvoerderschap en werd herkozen. Kort daarna werd Cruijff voor 6 miljoen gulden verkocht aan FC Barcelona. Hij voelde zich in de steek gelaten door zijn ploeggenoten. Bovendien kon hij bij Barcelona een veel beter contract tekenen. Cruijff speelde nog 2 wedstrijden voor Ajax en scoorde daarin 3 keer.

FC Barcelona

In Barcelona werd hij herenigd met trainer Rinus Michels, die van 1965 tot 1971 Cruijff’s trainer bij Ajax was geweest. Barcelona was al 14 jaar geen kampioen meer geweest en Cruijff werd als verlosser (‘El Salvador’) binnengehaald. Hij maakte zijn reputatie waar door in zijn debuutwedstrijd (4-0 tegen Granada) meteen 2 keer te scoren en in datzelfde seizoen Barcelona kampioen van Spanje te maken, onder meer door een 0-5 overwinning bij Real Madrid. In 1973 en 1974 werd Cruijff opnieuw Europees voetballer van het jaar.

Zijn laatste wedstrijd voor Barcelona speelde hij op 7 mei 1978 tegen Valencia (1-0 overwinning). In zijn laatste seizoen won hij met Barcelona de Spaanse beker. 

Nederlands Elftal

Cruijff speelde tussen 7 september 1966 en 26 oktober 1977 in totaal 48 interlands, waarin hij 33 keer scoorde. Alle interlands startte hij als basisspeler, 2 maal werd hij gewisseld. 34 maal was hij aanvoerder van Oranje.

In de zomer van 1974 was Cruijff aanvoerder van het Nederlands elftal, dat op het wereldkampioenschap de finale haalde. Cruijff werd uitgeroepen tot beste speler. Enkele dagen voor de finale was er een zwembad-incident in het Hiltrup-Hotel: in Bild verscheen een verhaal over een zwempartij van Nederlandse voertballers met "nackte Mädchen" ('naakte meisjes') in het hotelzwembad. Dit werd een relletje (de journalist verbleef met een dergelijke opzet in het hotel), en vooral Johan Cruijff had veel "uit te leggen" aan het thuisfront. Volgens sommigen was Johan in de finale niet in zijn normale doen.

Op 26 oktober 1977 speelde Cruijff tegen België (een overwinning met 1-0) zijn laatste wedstrijd voor het Nederlands elftal. Al in november 1974 had Cruijff in een interview met Barend en van Dorp gezegd op zijn 31e, dus in in april 1978, te stoppen met voetbal. Cruijff ging dus niet mee naar het WK 1978 in Argentinië. Een belangrijke invloed was dat zijn vrouw mede vanwege het WK van 1974 niet wilde dat hij lang van huis zou blijven. 

Afscheidswedstrijd tegen Bayern München

Speciaal voor Johan Cruijff werd er op 7 november 1978 een afscheidswedstrijd georganiseerd. Het Duitse FC Bayern München werd uitgenodigd voor een erewedstrijd in het Olympisch Stadion. Vooraf kreeg Cruijff van voorzitter Ton Harmsen een gouden horloge met inscriptie en een kleurentelevisie. Dit laatste cadeau zorgde voor hilariteit op de tribunes, later bleek echter dat de televisie gekocht was naar wens van Cruijff's vrouw Danny.

Het werd geen feestelijke dag en geen gebruikelijke uitslag voor een erewedstrijd. In een vol stadion en met miljoenen tv kijkers over de hele wereld werd Ajax met 8-0 verslagen. Scheidsrechter Charles Corver keurde nog 3 doelpunten van Bayern bewust af, anders zou de uitslag nog schandaliger zijn geweest. De Duitsers waren getergd door de nederlagen die ze hadden geleden in de voorgaande jaren tegen Ajax. Daarnaast stond er niemand van de Amsterdamse club op Schiphol om de Duitsers welkom te heten en werden ze ondergebracht in een tweederangs hotel. Ook hebben ze achteraf laten weten uitgejouwd te zijn vanaf de tribunes. In mei 2006 hebben enkele voormalige spelers van Bayern München alsnog hun excuses aangeboden voor deze wedstrijd. Het team van Ajax wilde er een leuke avond van maken en werd verrast door de geconcentreerde strijdlust van Bayern. Na de achtste treffer (door Karl-Heinz Rummenigge) verliet Johan Cruijf het veld voor Ray Clarke.

Rentree

Op het moment dat Cruijff stopte met voetballen, had hij een geschat vermogen tussen de 13 en de 20 miljoen gulden. Hij legde zich na zijn voetbalcarrière toe op zaken doen, eerst met Jack van Zanten en later met Michel Georges Basilevitch. De zaken met Basilevitch liepen zo slecht dat Cruijff in maart 1979 volledig geruïneerd was, zonder daar zelf vanaf te weten. Over de vraag of Cruijffs voormalige zakenpartner Basilevitch een slecht zakenman of een regelrechte oplichter is, zijn de meningen verdeeld. 

Vanaf mei 1979 ging Cruijff in de Verenigde Staten voetballen. Eerst voor de Los Angeles Aztecs (met opnieuw trainer Michels), een jaar later voor de Washington Diplomats. Zowel in 1979 als in 1980 werd Cruijff Amerikaans voetballer van het jaar.

Op het moment dat de Amerikaanse competitie stil lag, was Cruijff zeer actief. In het najaar van 1980 trainde hij mee met de selectie van Ajax en werd hij benoemd tot "technisch adviseur" van trainer Leo Beenhakker. Op zijn advies werd oer-Feyenoorder Wim Jansen gekocht. In januari 1981 speelde hij als gastspeler van DS'79 drie vriendschappelijke wedstrijden. Van maart tot en met mei 1981 speelde Cruijff 10 wedstrijden voor Levante Union Deportiva uit Valencia, uitkomende in de 2e divisie. De club kon de financiële afspraken echter niet nakomen. In mei speelde hij met AC Milan een vriendschappelijk toernooi, waarin hij echter geblesseerd raakte en bijna het hele Amerikaanse seizoen daarna miste.

In december 1981 tekende Cruijff een nieuw contract bij Ajax. Zijn rentree was op 6 december tegen Haarlem (4-1), Cruijff maakte het eerste doelpunt. In de seizoenen 1981-1982 en 1982-1983 behaalde Cruijff met Ajax opnieuw het landskampioenschap, het laatste jaar ook de KNVB-beker.

Omdat Ajax zijn contract niet wilde verlengen, tekende Cruijff in de zomer van 1983 bij aartsrivaal Feyenoord. Cruijff, inmiddels 36 jaar, leidde Feyenoord naar het eerste landskampioenschap in 10 jaar en naar de KNVB-beker. Hij sloot zijn carrière af op 13 mei 1984 met een doelpunt tegen PEC Zwolle. In dit laatste seizoen als voetballer werd hij opnieuw uitgeroepen tot voetballer van het jaar.

Als trainer

Roda JC en Ajax

Na zijn carrière als speler was Cruijff korte tijd technisch adviseur bij Roda JC, waarna hij in de zomer van 1985 als technisch directeur opnieuw terugkeerde naar Ajax. In de jaren 1985-1986 en 1986-1987 won Ajax onder zijn leiding de KNVB beker. Cruijff had geen trainersdiploma, maar kreeg deze in 1987 cadeau van de KNVB vanwege zijn verdiensten voor het Nederlandse voetbal. Op 13 mei 1987 speelde Ajax voor het eerst sinds 14 jaar weer een Europa Cup finale. Lokomotiv Leipzig werd met 1-0 verslagen (doelpunt van Marco van Basten), waardoor Ajax de Europa Cup II kon bijzetten in de prijzenkast.

In januari 1988 nam Cruijff ontslag bij Ajax. 

Barcelona

Hij was zeer onder de indruk van de aanbieding die SC Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde hem deed, maar omdat zijn jeugdliefde Barcelona hem ook een aanbood deed, stapte hij over naar de Catalaanse club. De jaren daarna won Cruijff met Barcelona elk jaar één of meerdere prijzen: In 1989 de Europa Cup II, in 1990 de Spaanse beker, in 1991 het landskampioenschap en de Spaanse Supercup, in 1992 de Europa Cup I (1-0 tegen Sampdoria, doelpunt van Ronald Koeman), het landskampioenschap en de Spaanse Supercup, in 1993 het landskampioenschap en de Europese Supercup en in 1994 het landskampioenschap en de Spaanse Supercup. Op 18 mei 1994 greep Barcelona naast de tweede Europa Cup I, door met 0-4 te verliezen van AC Milan. De jaren daarna greep Barcelona steeds naast alle prijzen, waarna Cruijff twee wedstrijden voor het einde van seizoen 1995-1996 ontslagen werd als trainer. Hij was toen bijna 8 jaar in dienst als trainer en won 4 kampioenschappen en 2 Europa Cups, wat allemaal records voor Barcelona zijn. Het Barcelona van Johan Cruijff kreeg de bijnaam Equipo de Sueño. Als trainer van FC Barcelona liet hij zijn zoon, Jordi Cruijff, debuteren.

Cruijff speelde bijna altijd met het rugnummer 14. In april 2007 werd, ter gelegenheid van diens 60e verjaardag, bekend gemaakt dat Ajax vanaf het seizoen 2007-2008 nooit meer met het nummer 14 zal spelen. 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 23 april 2007
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services