Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Biografie Ruud van Nistelrooij


 
Ruud van Nistelrooij, kleine jongen, vedette van wereldformaat

bron: Nooit Gedacht

Op 1 juli 1976, 29 jaar geleden zag Ruud van Nistelrooij het levenslicht in Oss. De Brabander bleek een voetbaltalent te zijn en op 5 jarige leeftijd meldde de ouders van Van Nistelrooij zich aan bij de Geffense voetbalvereniging Nooit Gedacht. "Ik stond te trappelen om mee te doen. Ik trainde altijd mee, ook al was ik nog te jong om wedstrijden te spelen" aldus Ruud van Nistelrooij. Hij ging altijd mee om te kijken bij z’n vader Tiny, maar was zelden of nooit langs de lijn te vinden. De kleine Ruud stond vaak met wat vriendjes op een ander veldje een balletje te trappen.
bron: Nooit Gedacht
Aan de carriere bij Nooit Gedacht was al snel duidelijk dat er een talent schuilde in Van Nistelrooij. Hij speelde in de F1, E1 en D1. Toen het sportieve plafond in Geffen bereikt was, stond de eerste transfer van Ruud op het programma. Van Nooit Gedacht vertrok van Nistelrooij naar Margriet in Oss. 20 minuten op de fiets, een glanzende carriere tegemoet in het Nederlandse betaalde voetbal.
In die tijd speelde Margriet in de hoogste B klassen. Dat was voor Ruud reden de club te bellen en te vragen wat z’n kansen waren. Hij mocht langskomen en was in korte periode uitgegroeid tot een vaste waarde in de Osse selectie.

De betaalde voetbalcarriere van Van Nistelrooij begon op 16 jarige leeftijd in 1993 bij FC Den Bosch. Met deze ploeg speelde hij in 1993 als 16-jarige de finale van het internationale jeugdtoernooi van Victoria'28 uit Enschede. In de finale werd verloren van het Deense Randers Freja. In dat seizoen speelde hij 2 wedstrijden en wist het doel nog niet te vinden. In het volgende seizoen (1994/1995) speelde hij 15 wedstrijden en scoorde 3 goals. De beginnende en ontwikkelende profspeler kwam ook het seizoen daarop bijna niet tot scoren. In het seizoen 1995/1996 speelde Ruud 21 wedstrijden en scoorde 2 goals. Het volgende seizoen, 1996/1997, scoorde Van Nistelrooij 12 goals in 31 wedstrijden. En zoals het gaat in het betaalde voetbal, vele kapers op de kust.
De toenmalige trainer van SC Heerenveen, Foppe de Haan, was de behendigheid en leergierigheid van Van Nistelrooij niet ontgaan. Hij haalde de Brabantse spits naar het noorden van het land. In dat seizoen (1997/1998) scoorde Van Nistelrooij 13 goals (o.a. tegen PSV en Vitesse) in 31 wedstrijden. Het eerste seizoen in de Eredivisie bleek een succesvolle. En de geschiedenis herhaalde zich. PSV toonde interesse en een vertrek naar z'n thuisprovincie was een feit. Op 1 juli 1998 (zijn 22e verjaardag) tekende Van Nistelrooij een 5 jarig contract bij PSV. Een recordbedrag werd neergeteld voor een transfer tussen 2 Nederlandse clubs, 12 miljoen gulden (6.4 miljoen euro).
Van Nistelrooij wordt een sensatie in Eindhoven. Het eerste doelpunt voor PSV maakt Van Nistelrooij tegen zijn oude club SC Heerenveen. De toon wordt pas echt gezet als Van Nistelrooij tegen Sparta 3 keer het net weet te vinden. Uiteindelijk komt Van Nistelrooij tot 31 doelpunten in de competitie. Ook het seizoen erop is Van Nistelrooij’s scoringsdrift niet te stoppen. Van Nistelrooij wordt al gauw één van de meest begeerde spitsen van Europa. Ontelbare clubs tonen interesse in hem. PSV weet dat het een goudmijn in bezit heeft, en vraagt een kapitaal voor Van Nistelrooij. De vraagprijs zou in januari 2000 maar liefst 100 miljoen gulden (45 miljoen euro) zijn, maar dit was meer een prijs om bieders af te schrikken. In februari laat trainer Eric Gerets al weten dat Van Nistelrooij niet meer te houden is voor PSV en dat hij aan het eind van het seizoen zal vertrekken. Van Nistelrooij zelf laat op zijn beurt weten dat alleen de Engelse Premier League voor hem interessant is. Ondertussen loopt het seizoen door en heeft Van Nistelrooij na 23 wedstrijden al 29 doelpunten gemaakt. Het legendarische record van Coen Dillen lijkt bereikbaar, tot het noodlot toeslaat.
Op 7 maart 2000 speelt PSV een oefenwedstrijd tegen het Deense Silkeborg IF. Al na 5 minuten moet Van Nistelrooij geblesseerd het veld verlaten. Van Nistelrooij probeerde een omhaal te maken en kwam daarbij ongelukkig terecht tussen twee verdedigers. Na onderzoek wordt bekend dat Van Nistelrooij de mediale band van zijn rechterknie heeft afgescheurd. Het been moet in het gips en volgens clubarts Cees-Rein van den Hoogenband duurt het herstel 2 maanden. Buitenlandse clubs lijken afgeschrikt en staan niet meer langer in de rij voor Van Nistelrooij. PSV wil echter duidelijkheid, omdat het graag een nieuwe spits wil aantrekken als vervanger. Het wordt steeds duidelijker dat Van Nisterlrooy nog een jaar zal blijven. Van Nistelrooij zelf richt zich op het EK dat gaat komen en op 16 april begint hij weer aan de looptraining. Ondertussen wordt PSV zonder Van Nistelrooij landskampioen.
Op 22 april 2000 lekt het nieuws uit dat Van Nistelrooij binnenkort naar Manchester gaat voor een medische keuring. Dat zou betekenen dat Van Nistelrooij naar Manchester United gaat. De trainer, Sir Alex Ferguson, is altijd al een fan geweest van Van Nistelrooij. In Engeland wordt verbaasd gereageerd over de hoge transfersom die Manchester United voor Van Nistelrooij neerlegt (65 miljoen gulden, 30 miljoen euro). Op 25 april wordt Van Nistelrooij volgens de media gecontracteerd door Manchester United. Hij zou een contract voor 5 jaar tekenen en ongeveer 70.000 euro per week verdienen. Toch ontstaat er enige onduidelijkheid over de transfer: is Van Nistelrooij nou wel of niet door de medische keuring gekomen en is de transfer nu wel of niet beklonken? Geruchten gaan dat er intern bij Manchester United problemen zijn (tussen Sir Alex Ferguson en voorzitter Martin Edwards). Op 27 april komt er dan duidelijkheid van de kant van United: Van Nistelrooij heeft bepaalde tests niet gehaald en van een transfer is voorlopig geen sprake. PSV-voorzitter Harry van Raaij laat weten dat Van Nistelrooij nu weer andere clubs als optie heeft.

Van Nistelrooij is nog steeds bezig met zijn herstel als hij op 28 april tijdens kopoefeningen weer door zijn knie gaat. Snel wordt Van Nistelrooij naar het ziekenhuis gebracht, waar na een kijkoperatie duidelijk wordt dat een operatie noodzakelijk is. Het ergste scenario wordt werkelijkheid: Van Nistelrooij scheurt zijn rechterkruisband af en is ongeveer 8 maanden uitgeschakeld. Sir Alex Ferguson laat de dag erop weten dat de transfer van de baan is. Voor Van Nistelrooij blijft over: geen Manchester United, geen Gouden Schoen en geen EK.

Van Nistelrooij moet nog een operatie ondergaan en kiest voor de Amerikaanse chirurg Robert Steadman, die ook eerder PSV-er Ovidiu Stinga opereerde. Hiervoor moet Van Nistelrooij naar de Vail, in de Verenigde Staten. In de zomer van 2001 trekt PSV een nieuwe spits aan: Mateja Kezman. Ondertussen loopt het herstel voorspoedig.
In augustus 2001 krijgt Van Nistelrooij een uitnodiging van Manchester United om een weekje bij de club te gaan trainen. Ondanks dat er geen afspraken zijn gemaakt over een (nieuwe) transfer, heeft United Van Nistelrooij niet uit het oog verloren. Voorzitter Van Raaij reageert furieus op Manchester United en wil opheldering van de clubleiding. Uiteindelijk biedt Peter Kenyon zijn excuses aan.

Op 16 januari 2001 keert Van Nistelrooij voor het eerst terug op het veld. Direct raken de Britse media geïnteresseerd in het verhaal-Van Nistelrooij. In februari werd een testwedstrijd georganiseerd tussen Jong PSV en de A1 (gemixt) waarin Van Nistelrooij zijn rentree maakt. Hij maakt 2 doelpunten en krijgt toestemming om op 1 maart mee te doen met Jong PSV tegen Jong Sparta. In een wedstrijd die in 1-6 zou eindigen, wist Van Nistelrooij weer 2 keer het net te vinden. Het moment van de rentree komt steeds dichterbij.

Op 3 maart 2001 is daar het moment: in de thuiswedstrijd tegen Roda JC mag Van Nistelrooij na 34 minuten Eric Addo vervangen. Een ovationeel applaus rolde van de tribunes toen Van Nistelrooij het veld betrad. Een paar dagen later volgde een domper: Van Nistelrooij was evenals Addo door een fout bij PSV niet ingeschreven voor de UEFA Cup en dus niet speelgerechtigd. PSV vraagt nog om dispensatie bij de UEFA, maar die zijn onverbiddelijk: geen UEFA Cup voor Van Nistelrooij en Addo. In de competitie wordt er wel gewoon doorgespeeld en Van Nistelrooij maakt op 31 maart zijn eerste doelpunt na lange tijd: in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (2-1) maakt hij beide doelpunten.

In april komen er weer geruchten over een transfer naar Manchester United. De club zou al in onderhandelingen zijn met zaakwaarnemer Roger Linse. Op 8 april zit Alex Ferguson op de tribune bij Ajax-PSV om Van Nistelrooij te bekijken. Eind april worden de onderhandelingen dan geopend. Op 23 april komt persbureau Reuters met een bericht: Van Nistelrooij naar Manchester United. Het transferbedrag is 67 miljoen gulden (28 miljoen euro), 2 miljoen meer dan vorig jaar en een recordbedrag in de Premier League. Ook nu tekent Van Nistelrooij een contract voor 5 jaar. Op 27 april wordt Van Nistelrooij gepresenteerd bij Manchester United. Het is officieel: Van Nistelrooij is een Mancunian.


Het is aan Van Nistelrooij zelf om te bewijzen dat hij 67 miljoen gulden waard is. En het gaat hem lukken. In zijn eerste seizoen vindt Van Nistelrooij in totaal 36 keer het net. Van Nistelrooij krijgt daarbij alle hulp van zijn medespelers Ryan Giggs, Paul Scholes en David Beckham en 67 miljoen gulden wordt een schijntje genoemd voor een spits van dit kaliber. Van Nistelrooij groeit uit tot één van de beste spitsen van Europa. Hij weet uit alle hoeken en standen te scoren en is ook nog de vaste strafschoppen-nemer van Manchester United. Ook wordt Van Nistelrooij topscorer in de UEFA Champions League.

In het tweede seizoen gaat Van Nistelrooij vrolijk door met scoren. In totaal weet Van Nistelrooij dit seizoen maar liefst 44 keer het net te vinden. Samen met Manchester United wordt hij landskampioen. Ook wordt Van Nistelrooij weer topscorer in de UEFA Champions League. Het meest memorabele doelpunt maakt Van Nistelrooij tegen Fulham FC: vanaf de middellijn passeert Van Nistelrooij 5 verdedigers, om daarna met een schuiver de doelman te passeren. Uiteindelijk wordt Van Nistelrooij met Manchester United landskampioen.

Het seizoen 2003/2004 ging niet zo denderend als zijn eerste twee seizoenen. Van Nistelrooij speelt een goede eerste seizoenshelft, maar in de tweede seizoenshelft raakt Van Nistelrooij zijn vorm kwijt. De 4 gemiste penalty’s (waaronder een in blessuretijd tegen Arsenal, zie verderop) illustreren het beeld. Het seizoen erop speelt Van Nistelrooij maar weinig wedstrijden, mede door een blessure dat hem enkele maanden aan de kant houdt. Van Nistelrooij sluit met 6 competitiedoelpunten een moeizaam seizoen af.

In september 2003 speelt Manchester United tegen Arsenal in de Premier League. In de 80e minuut krijgt Arsenal-middenvelder Patrick Vieira het aan de stok met Van Nistelrooij na een tackle van de Nederlander. Vieira, die enkele minuten daarvoor al geel had gekregen, moest er af met een tweede gele kaart. De Arsenal-spelers namen Van Nistelrooij dit niet in dank af. 10 minuten later (in blessuretijd), bij een 0-0 stand mag Van Nistelrooij een strafschop nemen, maar hij schiet de bal tegen de lat. De Arsenal-spelers, met Martin Keown voorop vonden het nodig om provocerend naar Van Nistelrooij te rennen en hem vol in het gezicht te schreeuwen. Daarbij raakte Keown's arm het achterhoofd van Van Nistelrooij, die zelf uitermate koel bleef en snel de spelerstunnel in liep. Behalve Van Nistelrooij waren ook Cristiano Ronaldo, Ashley Cole en Gary Neville betrokken bij vechtpartijen. Dit incident ontketende ook (weer) een ruzie tussen Manchester United en Arsenal, die mede door de voetbalbond gesust moest worden.

Tijdens zijn periode bij Manchester United heeft Van Nistelrooij enkele records gebroken, geëvenaard en neergezet. Hieronder een overzicht: - Eerste United-speler die 7 wedstrijden achter elkaar wist te scoren - Eerste speler in Premier League die 8 wedstrijden achter elkaar wist te scoren in de competitie - Eerste speler in Premier League die 10 wedstrijden achter elkaar wist te scoren in de competitie - Record van Denis Law geëvenaard en gebroken (28 Europese doelpunten).

Van Nistelrooij maakt zijn debuut voor het Nederlands Elftal op 18 november 1998 in de uitwedstrijd tegen Duitsland. Samen met Patrick Kluivert maken de twee grote indruk en een nieuw koningskoppel lijkt geboren, maar (zo zal later blijken) zal zelden nog voor echt succes zorgen. Het eerste doelpunt van Van Nistelrooij volgt op 28 april 1999 tegen Marokko. De interland tegen Duitsland (23 februari 2000) is de laatste interland voor zijn blessure, die hem ook het EK in eigen land kost. Daarna keert Van Nistelrooij terug in Oranje en blijft daar meestal vaste waarde. Na het missen van het WK in 2002 komt Van Nistelrooij’s eerste grote toernooi: het EK in Portugal, waar hij 4 doelpunten maakt. Ook in de kwalificatiewedstrijden voor het WK in 2006 is Van Nistelrooij vaste keus.

Criticasters menen echter dat het opstellen van Van Nistelrooij een te statische Oranje-aanval als gevolg heeft, door een gebrek aan interactie met de andere spelers. Zoals bij zijn club is Van Nistelrooij degene die aan het einde van een aanval staat en speelt hij een bal af puur en alleen om deze later weer terug te ontvangen en een goal te scoren. Van Nistelrooij zou teveel geven om het zèlf scoren van een goal en hiermee de aanval te belemmeren. Dit verwijt wordt vaak ondersteunt door het matig presteren door Van Nistelrooij, afgezien van de gescoorde doelpunten. Het matige EK2004 van Oranje waar het weliswaar de halve finale haalde, maar waar het slechts een keer won (van Letland), wordt eveneens vaak aangevoerd. Een andere ondersteuning is het feit dat tot nu toe Van Nistelrooij een minder doelsaldo heeft dan Patrick Kluivert, terwijl Kluivert voetballend en opbouwend een grote bijdrage had in zijn wedstrijden voor Oranje. Dit terwijl Van Nistelrooij zijn bijdrage vooral levert door het scoren van doelpunten. Het idee dat Van Nistelrooij die meerwaarde heeft ten opzichte van andere spitsen door zijn vele doelpunten, gaat dus niet op. De vraag is dan ook: Zou Oranje met een gevarieerdere aanval, meer scoren wanneer er gekozen zou worden voor een andere spits dan Van Nistelrooij? Zou het spel van Oranje beter zijn wanneer niet alles in dienst zou zijn van Van Nistelrooij?

Na de halve finale van Euro 2004 zou Van Nistelrooij scheidsrechter Anders Frisk beledigd hebben. Van Nistelrooij zou Frisk een thuisfluiter genoemd hebben en krijgt daarvoor een schorsing van 2 wedstrijden. De KNVB wilde in eerste instantie in beroep gaan, maar besloot later ervan af te zien.

Tijdens de interland Nederland-Andorra (4-0) in aanloop van het WK in 2006, werd Van Nistelrooij (onreglementair) flink aangepakt door de verdedigers van Andorra. Nadat Van Nistelrooij een strafschop miste, werd hij in zijn gezicht uitgelachen door een speler van Andorra. Nadat hij zijn sportieve revanche had genomen door de 4-0 te maken, ging Van Nistelrooij provocerend voor dezelfde speler juichen. Die actie koste Van Nistelrooij een gele kaart.

Tijdens een training van het Nederlands elftal in oktober 2005 gaf Van Nistelrooij een knietje aan verdediger Ron Vlaar. Vlaar was tijdens de training vaak de baas over Van Nistelrooij. Na de training bood Van Nistelrooij zijn excuses aan aan Vlaar en de gehele selectie.

Tijdens een training bij zijn club slaat Van Nistelrooij teamgenoot Luis Saha, nadat deze commentaar had geuit over het spel van Van Nistelrooij. Van Nistelrooij was eerder al in gevecht geraakt met David Bellion om de reden dat deze tijdens een wedstrijd de bal niet snel genoeg zou hebben afgegeven aan Van Nistelrooij.

Tijdens het WK 2006 kwam hij in actie in alle drie de groepswedstrijden en steeds werd hij gewisseld. Tegen Ivoorkust scoorde hij, maar in de wedstrijd tegen Portugal, waarin Nederland werd uitgeschakeld, werd hij niet opgesteld. Na het toernooi werd Van Nistelrooij door bondscoach Marco van Basten niet uitgenodigd voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ierland. De bondscoach wilde het met andere spitsen proberen tot ongenoegen van Van Nistelrooij. Hij gaf een geruchtmakend interview waarin hij Van Basten ervan beschuldigde alleen spelers op te stellen die hij persoonlijk mocht. Daarop werd Dirk Kuijt opgesteld. Van Nistelrooij voelde in een gesprek met de bondscoach Van Basten geen onvoorwaardelijk vertrouwen. In mei 2007 belde Van Basten en vroeg opnieuw naar de beschikbaarheid van Van Nistelrooij. Hij besloot hierop om zich weer beschikbaar te stellen.
 
Tijdens het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk was Nederland ingedeeld in Groep C bij Frankrijk, Italië en Roemenië. Van Nistelrooij scoorde de Nederlandse openingsgoal in de openingswedstrijd tegen Italië. Van Nistelrooij speelde ook in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Frankrijk. Omdat Nederland zich dan al geplaatst heeft voor de volgende ronde, krijgt Van Nistelrooij, met negen andere basisspelers, tegen Roemenië een wedstrijd rust. In de kwartfinale tegen Rusland gaat het minder goed met Nederland. Vijf minuten voor tijd scoorde Van Nistelrooij de gelijkmaker tegen Rusland, maar in de verlenging verloor Nederland alsnog, wat voor Van Nistelrooij en zijn team het einde van het toernooi betekende. Zijn treffer tegen Rusland was zijn zesde op een Europees Kampioenschap, waarmee hij de derde plaats bezet in de all time topscorerslijst.
 
Van Nistelrooij staat sinds het EK 2008 op gelijke hoogte met Abe Lenstra en Johan Cruijff wat betreft doelpunten voor Nederland: ze hebben allen 33 officiële doelpunten gescoord.

Op maandag 4 augustus 2008 heeft hij bondscoach van Oranje Bert van Marwijk te kennen gegeven dat hij zich volledig wil richten op zijn club Real Madrid waar hij momenteel actief is.

Op 10 juli 2004 trouwt Van Nistelrooij in de Heilige Maria Magdalena-kerk in Geffen met jeugdliefde Leontien Slaats. Op een besloten bruiloft geven de twee elkaar het ja-woord. De media wordt zoveel mogelijk geweerd door Van Nistelrooij, maar aan een media-circus kon hij niet ontsnappen. Na de bruiloft gaan Van Nistelrooij en Leontien op huwelijksreis naar Mauritius.

Persoonlijkheid Van Nistelrooij is altijd ambitieus geweest. Door als klein jongetje van Nooit Gedacht naar Margriet te gaan, liet hij al weten dat hij sportieve ambities belangrijker vond (zijn vrienden namen het niet in dank af dat hij naar aartsrivaal Margriet ging). Maar Van Nistelrooij heeft vooral een nuchtere persoonlijkheid en hoeft niets te weten van enige arrogantie. Mede daarom had hij het ook zo naar zijn zin bij PSV (dat een imago heeft van warme, gezellige club) en heeft altijd gezegd dat hij ooit nog bij PSV zal terugkeren. En ook al speelt Van Nistelrooij bij één van de grootste clubs van Europa en is hij multimiljonair, toch is hij blij als hij weer in Nederland is.

008: afgeleid van James Bond (007), wat veranderd werd in een 8 vanwege het gelijke rugnummer van Van Nistelrooij. Van the Man: bijnaam in Engeland (zie onder). The Ruud Devil: afgeleid van de bijnaam van Manchester United, The Red Devils.

Naamproblemen Bij zijn eerste seizoen was de naam Van Nistelrooij nog onbekend bij het Engelse publiek. Vooral het voorvoegsel “van” was onbekend. Daarom werd in Engeland “van” als een gelijkwaardig stuk achternaam beschouwd en werd zijn naam vaak geschreven als Ruud Van Nistelrooij (met hoofdletter V). Door dit misverstand kreeg Van Nistelrooij ook de bijnaam Van the Man.

De oorspronkelijke schrijfwijze van Van Nistelrooij’s achternaam is Van Nistelrooij (met lange ij), maar dit heeft hij laten veranderen met het oog op een buitenlandse transfer. De letter “ij” is namelijk onbekend in het buitenland, en moeilijk uit te spreken voor mensen. Een ander probleem met Van Nistelrooij’s achternaam kwam voor na zijn transfer naar Manchester United: de naam paste niet op de shirts, en dan met name de kindershirts. De club had daarom speciaal kleinere letters besteld aan de vraag naar Van Nistelrooij-shirts te voldoen. Op het echte shirt werd Van Nistelrooij’s achternaam echter gespeld als “v. Nistelrooij”, wat voor enige verwarring zorgde in Engeland. Niemand wist namelijk waar de “v” voor stond. 

 

PRIJZEN:
 
PSV
Landskampioen: 1999/2000, 2000/2001
Johan Cruijff Schaal: 1998/1999, 2000/2001
Nederlands Speler van het Jaar: 1998/1999, 1999/2000
Nederlands topscorer: 1998/1999, 1999/2000
 
Manchester United FC
Landskampioen: 2002/2003
FA Cup: 2003/2004
League Cup: 2005/2006
Engels Speler van het Jaar: 2001
Engels topscorer: 2002/2003
 
Real Madrid
Trofeo Bernabéu: 2006/2007
Landskampioen 2006/2007, 2007/2008
Topscorer Primera division 2006/2007
 
Nederlands elftal
Interlands: 64
Doelpunten: 33
 
Records en mijlpalen
Tweede plaats op lijst UEFA Champions League-topscorers aller tijden. In zijn tijd bij PSV, Manchester United en Real Madrid scoort hij 53 goals. Alleen zijn Madrileense ploeggenoot Raúl González Blanco scoorde vaker (59).
 
Op 4 oktober 2007 tijdens de Champions League wedstrijd uit in Rome tegen Lazio Roma scoort Van Nistelrooij twee keer en komt op het aantal van 300 doelpunten in z'n carrière. De wedstrijd eindigt in 2-2.
 
Eerste Manchester United-speler die 7 wedstrijden achter elkaar wist te scoren.
 
Meeste Europese doelpunten voor Manchester United (28, record voorheen in handen van Denis Law).
 
Eerste speler in Premier League die 8 competitiewedstrijden achter elkaar wist te scoren. 

Eerste speler in Premier League die 10 competitiewedstrijden achter elkaar wist te scoren.

Bronnen: Nooit Gedacht, Wikpedia, VI, VO archief 

Print dit nieuws
Geplaatst op donderdag 19 april 2007
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services