Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

MvB² en Feyenoord


 

18 april 2007, Mark Goedhart

MvB²

Het blijft maar ruziën, zuigen en mekkeren tussen die twee. Deze week heeft Mark van Bommel in een interview in VI vlijmscherp uitgehaald naar de bondscoach. Hij reageerde daarin op Van Basten die te gast was in het NOS programma Studio Voetbal (klik hier om de uitzending te bekijken). Daarin lijkt een openhartige Van Basten korte metten te maken met de geruchten en geluiden die ons vanuit de verschillende kampen bereiken. Hugo Borst suggereerde dat Van Basten Van Bommel niet had geselecteerd om persoonlijke redenen. Het “ik mag je gehalte” zou ook bij de selectie van de middenvelder een rol hebben gespeeld. “Dat is gelul”, zo reageerde Van Basten. En het kwam zo overtuigend, eerlijk en open zijn mond uit dat wij allemaal geneigd waren hem te geloven. Ik dus ook. En op dat moment worstelde ik ook met mijn gedachten over Van Basten. Aan de ene kant de grootse voetballer die ons allemaal bijzondere momenten heeft bezorgd, aan de andere kant de onsympathieke Amsterdammer die zo minachtend en onbeschoft omgaat met de huidige voetballers. In het interview nam Van Basten dus heel duidelijk stelling en ontkende enige schuld aan de ontstane situatie rondom de vete’s met Van Nistelrooij en Van Bommel. Zoals gezegd geloofde ik hem. Hij bleef rustig, liet niet over zich heenlopen en kwam met –slappe, maar blijkbaar steekhoudende- argumenten over de brug. Tot ik begin deze week hoorde over het interview met Van Bommel. En nu ben ik geneigd Van Bommel weer te geloven. De weegschaal slaat uit in het voordeel van de Brabander. Als Van Basten hele nare dingen over Van Bommel had gezegd was een reactie uit Duitsland te verwachten. Dat was niet het geval, hij probeerde alleen zijn eigen straatje schoon te vegen. En dat is prima. Dat Van Bommel daar zo geïrriteerd op reageert geeft wel aan dat het hem dwarszit. En prima zoals hij dat in het interview onder woorden brengt. Van Basten zou zich laten kennen hier weer op te reageren. Duidelijk is dat deze 2 elkaar niet liggen. Inhoudelijk heeft Van Bommel natuurlijk gelijk. In Oranje wordt niet met gelijke maten gemeten. Spelritme of vorm telt wel of niet, en niet zoals bij Van Basten soms wel en soms niet. De kans dat Van Bommel nog in Oranje terugkomt is inmiddels net zo klein als de kans dat Feyenoord er met de landstitel vandoor gaat.

Feyenoord (1)

Nu we het toch over Feyenoord hebben, ik maak me zorgen om Feyenoord. En niet om Feyenoord als club, dat in mijn opinie op dit moment niet meer is dan een beperkte middenmoter zonder enige potentie, maar om de supporters. Overigens is dit een niet louter Rotterdams probleem, ook in Eindhoven en Den Haag begint het vervelend te worden; de invloed van supporters op beslissingen binnen een voetbalclub. Regelmatig heb ik hier een lans gebroken voor de medezeggenschap van supporters in voetbalclubs. Wanneer je jaarlijks veel geld uitgeeft om 2 keer per maand naar het stadion te gaan heb je natuurlijk het volste recht te zeggen wat je vindt. Daar is helemaal niets raars aan. Wel als het gaat zoals in Eindhoven of in Rotterdam. PSV dat van NEC heeft verloren en Feyenoord dat kansloos onderuit ging tegen Heracles in Almelo. Reden voor de supporters om massaal verhaal te gaan halen bij spelers en trainers. Een dreigende situatie rondom het stadion. Ik heb begrepen dat Erwin Koeman, onderweg van Almelo naar Rotterdam, angst had en niet uitkeek naar de aankomst in de Havenstad. Onterecht, zo bleek later, maar het feit dat een stelletje ongecontroleerde debielen het in hun botte hoofd haalt op zo’n manier te reageren is al genoeg reden voor angst. We zien Adelaar nog zitten, als een klein bang jongetje, toen de ADO supporters het nodig vonden het veld te betreden. Na NEC gebeurde PSV hetzelfde. ’s Ochtends werden de spelers opgewacht en even uitgefloten. Voor hetzelfde geld staat er een idioot tussen die een speler mores leert. Hier moet hard tegen worden opgetreden, door de politie en door de club. Dit zijn mensen die niet snappen dat je met zulke acties de spelers allesbehalve motiveert en stimuleert de volgende wedstrijd beter te presteren. Clubliefde heet dat, aan mijn hoela!

Feyenoord (2)

Na heftige kritiek aan het adres van Peter Bosz wordt ook hij bedreigd. De aanleiding was een column van Willem van Hanegem. De man met het grootste Feyenoord hart van Nederland, althans, dat vind ‘ie zelf geloof ik. Maar het blijft, zoals bij de meeste trainers en spelers, bij woorden. Iedereen wil de club helpen, investeerders, oud Feyenoorders en (oud) trainers. Maar vervolgens steekt niemand een poot uit en moeten de Rotterdammers alles zelf maar zien te redden. Een tamelijk genante vertoning. In plaats van dat Van Hanegem naar Rotterdam gaat om eens met het bestuur te praten zit ‘ie iedere week het AD vol te kalken met allemaal zielige verhaaltjes over hoe Bosz ‘m heeft genaaid en ik weet niet wat. Het zal allemaal wel denk ik dan, maar wat kopen we ervoor. Als je nou echt zo veel met Feyenoord hebt, sta daar dan boven, stroop je mouwen op en help die club er bovenop. De een-tweetjes met Derksen in Voetbal Insite zijn ook lachwekkend. In z’n wekelijkse propagandapraatje veegt Van Hanegem de vloer aan met Bosz. De maandag erop wil hij niet vertellen wat er precies tussen die twee is gebeurd. Dat laat ‘ie aan Derksen over. Beetje glimlachend bevestigt hij het hele verhaal. Het spreekwoord van de balk en de splinter is Van Hanegem onbekend. In het belang van Feyenoord zou hij zich dat wat beter moeten realiseren. Het is: geen woorden maar daden, Willem, niet andersom! 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 18 april 2007
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services