Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

WK blog 4 juni


 

Vorig weekend heeft de redactie van VO de kick off gehouden voor het naderende WK. Heel langzaam, nog met de ontknoping van de Eredivisie in gedachten leeft iedereen toe naar Zuid-Afrika. De overkill van voetbal heeft dit jaar meer dan ooit invloed op aanloop naar een wereldkampioenschap.


 
Een weekendje Texel, zonder bewegende voetbalbeelden, doet een mens goed. De weilanden, stranden en gezellige dorpskernen zijn een verademing na week in week uit voetbal op tv. Het weer was goed genoeg om te genieten van een biertje op het terras, een wijntje bij het diner, en een cointreautje bij de koffie.

Waar ik wellicht het meest naar uitkijk is de deelname van Noord Korea. Het meest gesloten land ter wereld is er weer eens bij. Onder zware begeleiding en politieke indoctrine neemt het communistische land intrek in de steppes van de Afrikaanse vlakte. De ploeg zal angstvallig buiten de media worden gehouden, en onder toezicht van hun strategisch leider en lichtend pad Kim Il Jung zich sober voorbereiden op de wedstrijden.

Ivoorkust, Brazilie en Portugal zijn de tegenstanders van de Koreanen. Zonder de kwaliteiten van Noord Korea te overschatten hebben deze ploegen nauwelijks de kans gekregen zich in te lezen over de manier van spelen van de Aziaten. Het ligt echter niet voor de hand dat zij een goede uitslag neer gaan zetten.

Het land wordt geleid door de zeer communistische leider Kim Il Jung. Hij regeert met strakke hand. Concentratiekampen, hongersnood en de immer aanwezige dreiging van nucleare aanvallen teisteren de bevolking dagelijks. De Grote Leider heeft ook al aangekondigd alleen beelden van de wedstrijden uit te willen zenden bij eventuele winst. Bij verlies van de ploeg is de kans zeer groot dat de bevolking niets mee krijgt van de wedstrijden.

In Noord-Korea zijn enkele concentratiekampen aanwezig. Voorbeelden hiervan zijn die gelegen nabij Yodok en Hoeryong. De situatie verschilt per kamp. De straffen variƫren van dwangarbeid waarbij het verboden is te spreken of te lachen, de hele dag stilzitten zonder te bewegen en ernstige mishandeling en marteling. Er zijn getuigenverslagen waarbij gemeld is dat er (chemische) wapens worden getest op gevangen, waaronder gezinnen met kinderen. Schattingen van het aantal mensen dat in concentratiekampen opgesloten zit variƫren van 200.000 tot 1 miljoen. De Noord-Koreaanse overheid ontkent het bestaan van de kampen.

De huidige hoofdstad van Noord-Korea stond eertijds bekend om zijn vele kerken en kloosters maar thans bevinden zich tienduizenden christenen in strafkampen.

Noord-Korea wordt gezien als het land met de ernstigste vorm van christenvervolging. Het bezit van een bijbel of ander religieus materiaal is streng verboden. Wie schuldig wordt bevonden aan het bezit van dergelijk materiaal kan naar een concentratiekamp gestuurd worden. Wel zijn er enkele door de staat goedgekeurde kerken. Volgens christelijke analisten zijn deze kerken er echter alleen maar voor propaganda-doeleinden richting het buitenland.
 
Werkt sport verbroederend, zoals velen beweren, of toont de FIFA door de deelname van Noord Korea aan dat politiek geen enkele invloed heeft op het bestuur om al dan niet afschuwelijke regimes aan het toernooi deel te laten nemen

Door Mark Goedhart

  

Print dit nieuws
Geplaatst op vrijdag 04 juni 2010
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services