Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Droefenis in de Residentie


 

18 april 2007, Mark Goedhart

Terwijl er nog 3 clubs kans maken op de titel heerst er onderin ellende en droefenis. Amsterdam en Rotterdam tellen mee in de Nederlandse Eredivisie. FC Utrecht bungelt er een beetje onder, zonder ook ooit een rol van betekenis te hebben gespeeld. Voor het gemak tellen we de KNVB Beker in 2004 en de wedstrijdjes in Europa (tegen Hamburger SV, FC Porto en Real Madrid) maar even niet mee. De 4e grote stad, Den Haag, heeft maar een korte periode mee mogen doen in de hoogste divisie van het Nederlands betaalde voetbal. Afgelopen week, op 14 april, is ADO definitief afgehaakt en zal, in ieder geval het komende jaar, tevreden moeten stellen met een plaats in de 1e divisie. De spek en bonendivisie, waarin degradatie niet mogelijk is en waar dus, behalve de (periode)titels geen winst valt te behalen.

Op 1 februari 1905 werd ADO (Alles Door Oefening) opgericht in café Het Hof van Berlijn, waar tegenwoordig Muziekcafe De Paap is gevestigd. ADO Den Haag als zodanig is een jonge club. Op 1 juli 1971 ontstond ADO Den Haag uit een fusie tussen ADO en Holland Sport uit Scheveningen. Precies 25 jaar later, op 1 juli 1996 hield ook de nog bestaande amateurtak ADO op met bestaan na de fusie met de FC Den Haag. In de Hofstad houden ze blijkbaar niet van compacte namen, de nieuwe naam luidt: de Haaglandse Football Club ADO Den Haag.

In tegenstelling tot PSV, Ajax, AZ en Feyenoord heeft ADO zeer aansprekende clubkleuren. Anders dan het standaard rood/wit van de topclubs identificeert ADO zich graag en trots met de groen/gele kleurencombinatie. In tegenstelling tot wat u wekelijks op de velden krijgt voorgeschoteld (de laatste jaren zonder enige twijfel) heeft het spreekwoord over de net genoemde kleuren niets met de club van doen. Al doen de huidige prestaties anders vermoeden. Daarover later meer.

4 jaar naar de fusie heeft ADO zijn laatste prijs behaald, de KNVB Beker. Daarvoor zijn onze Haagse vrienden 2 keer landskampioen geworden, in 1942 en 1943 en hebben ze de KNVB Beker binnengehaald in 1968.

Ook in Europa is het huilen met de pet op. De teams waartegen ADO heeft gespeeld zijn op 2 handen te tellen. Voor de volledigheid zal ik dat dan ook maar even doen; Grazer AK, 1. FC Koln, Aris Bonnevoie, Woverhampton Wanderers, Spartak Moskou, Vejle BK, RC Lens, West Ham United, Újpest Dósza en Young Boys Bern. De laatste uitwedstrijd dateert van het jaar 1987. Al in geen 20 jaar heeft ADO de uitdaging gehad buiten Nederland een serieuze wedstrijd te spelen.

En als gevolg van de beperkte Europese avonturen (over successen maar niet te spreken) zal het altijd lastig blijven voor ADO om spelers aan te trekken waarmee succes kan worden behaald. Aad Mansveld, de clubheld met 6 interlands en Romeo Castelen, 8 interlands, zijn de enige 2 aansprekende spelers die uit de eigen jeugdopleiding zijn gekomen. Een mager resultaat voor een club dat graag tot de Nederlandse subtop wil gaan horen.

Dit seizoen was voor ADO een bijzonder raar seizoen. Met spelers als Mols, De Vries, Vreven en Knopper zouden ze in staat moeten zijn geweest het laaggeklasseerde Heracles of Willem II in de strijd tegen degradatie te verslaan. De spelers bleken over de hill of simpelweg niet over de kwaliteiten te beschikken die een club nodig heeft om niet te degraderen.

Op 19 november van vorig jaar kunnen we wel stellen dat ADO definitief is afgehaakt. ADO stond 3-0 achter tegen Vitesse toen supporters (!) het veld bestormden. Bossen nokte het potje af en Adelaar zat bang op de bank af te wachten wat er ging gebeuren. Het zoveelste incident met Haagse supporters. De trainer werd eruit gemieterd en Lex Schoenmaker, clubicoon en assistent coach, nam het de rest van het seizoen over. Ongetwijfeld heeft deze man een hoop voetbalkennis in huis, maar communicatief is het een zeer zwakke schakel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Cruyff, die maar wat roept en ervan uit gaat dat wij het allemaal begrijpen, heeft Schoenmaker de grootste moeite simpele trainingsmethoden aan z’n groep uit te leggen. Ondanks zijn zwakheden mocht Schoenmaker, terecht, het seizoen afmaken. Zonder succes.

Het doek is gevallen voor de Hagenezen. Het komende jaar zullen ze zich moeten vermaken met potjes tegen MVV, FC Haarlem en Cambuur. Wel met een stadion dat plaats gaat bieden aan zo'n 15.000 mensen. Bij de bouw is rekening gehouden met een eventuele uitbreiding naar 27.000 zitplaatsen. Ik mag dus hopen dat ze niet al te lang hoeven te bivakeren in de donkere, muffe eerstedivisiekelder. Een snelle promotie is ADO gegund. De Residentie verdient beter en zou serieus moeten kunnen concureren met clubs als FC Groningen, SC Heerenveen en misschien wel Feyenoord. Ik blijf ADO volgen, zoals ik al jaren doe, en met pijn in mijn hart zal dat vanaf volgend seizoen moeten in een sfeeloze ambiance. Laten we hopen, in het Haags belang, dat ze het nieuwe seizoen iemand vinden die ze weer terugbrengt naar waar ze horen, namelijk in de subtop van de Eredivisie. 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 18 april 2007
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services