Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Ruzie en frustratie


 

4 februari 2007, Mark Goedhart

Nederland is in de war. De sport is in de war. Voetbal is in de war. Van Gaal is in de war. Van Basten is onbeschoft.

In een bijzonder net interview heeft Van Gaal zich negatief uitgelaten over de bondsfuhrer en de manier waarop hij z’n manschappen laat marcheren. De hulptroepen waren gauw in stelling gebracht. Hiddink, Koeman (R), Gullit en de machtswellusteling Van B. zelf wisten niet hoe snel ze Van Gaal met gelijke munt terug wilden betalen en dat allemaal onder het mom van de afgesproken fatsoensregels van de CVB (Coaches Betaald Voetbal) onder leiding van marionet Jan Reker. De tegenaanval van deze moraalridders duurt nog steeds voort. Een oneerlijke strijd. Van Gaal heeft het getekende verdrag (lidmaatschap van deze CVB) inmiddels ongegrond verklaard en hoef zich dus niet meer te conformeren aan een aantal absurde regels die nota bene in den beginne door Louis zelf waren opgesteld.

Het mag u wel duidelijk zijn dat kritiek binnen het trainersgilde niet wordt geaccepteerd. In eerdere columns maakte ik wel eens de vergelijking met een stalinistisch regime als Noord Korea. Het begint er steeds meer op te lijken. Wie zich niet positief uitlaat over Kim Il Marco wordt door zijn schare fysiek om het leven gebracht. De kritiek van Van Gaal was inhoudelijk en niet op de man gericht. Wat zelfs een eenvoudige leek als ik kan zien werd door Van Gaal openlijk aan de kaak gesteld. Ironisch overigens, dat iemand als ik, zonder enig voetbalverstand, het met Van Gaal eens kan zijn. Daar zal ‘ie niet blij mee zijn. Het is geen geheim dat Van Gaal niet met mensen wil communiceren die geen verstand van het spelletje hebben of zelfs wanneer je  een andere visie hebt is een poging tot een zinnig gesprek zinloos. Maar goed, ik ken Van Gaal niet persoonlijk en betwijfel of hij deze column ooit zal lezen. Ik zit dus redelijk veilig en hoef niet bang te zijn voor een boycot.

Maar terug naar het interview. Volgens Van Gaal was de speelwijze van Van Basten onbegrijpelijk en heeft hij in de paar jaar waarin hij nu bondscoach is niet laten zien wat er meedere malen aan ons toeschouwers is beloofd, namelijk aantrekkelijk en goed voetbal. Op de wedstrijd tegen Ierland na was het allemaal huilen met de pet op. Mistroostig en somber word je er van. Zo is het en niets anders.

Sportweek lag nog niet in de winkel of Van Basten en consorten vielen over Van Gaal heen. Onterecht, niet chique, klinkklare leugens en andere beschuldigingen werden gepresenteerd op het bord van Van Gaal. Dat nou juist Van Basten viel over deze kritiek. Dat nou juist de man die totaal geen moeite heeft mensen voor het oog van 16 miljoen Nederlanders (en de andere kijkers) te vernederen.

Van Basten ziet het niet zitten in Makaay. Dat kan, niets mis mee. Eens of oneens doet er niet toe. Van Basten is hiervoor aangenomen en dan moeten we niet gaan mekkeren over wie er wel of wie er niet bij de selectie zitten. Van Basten echter, had een sluik plannetje in gedachten om ons te doen laten geloven dat hij Makaay wel een kans zou geven (je kan tenslotte niet verkopen de topscorer van de Bundesliga thuis te laten). Hij riep Makaay op en vertelde aan de grazende goaltjesdief dat hij geen basisplaats zou krijgen. De reactie van Makaay was heftig, dat had Van Basten niet verwacht. Oplossing? Dan zeggen we dat je geblesseerd bent en laten we je lekker op de tribune zitten. Probleem opgelost. Iedereen wist wel beter en we waren getuige van de eerste openbare misstap van Van Basten.

Nederland - Servië. Van Bommel liet te vaak z’n man lopen (!!), dat was de kritiek van Van Basten. In de rust werd ‘m dat nogmaals verteld. Minder dan een kwartier na de rust werd hij gewisseld voor Landzaat. Dat is iemand openlijk beledigen en getuigt niet van enige beschaving. Ik kan nog wel even verder gaan met voorbeelden (Van Nistelrooij tegen Portugal, Theo Jansen beter dan Seedorf, Davids vergelijken met Jan Wouters etc etc). Van Basten maakt zich met grote regelmatig schuldig aan het respectloos behandelen van zijn spelers. Gasten die zich altijd 100% hebben ingezet voor Oranje worden op een schandalige manier behandeld. Je moet je afvragen of een trainer als Van Basten, die het inmiddels aan de stok heeft met ik weet niet hoeveel mensen die er toe doen, wel kan blijven zitten. Na ruim 2 jaar bondscoachschap zitten we met ruzies, vete’s, slecht spel, gefrustreerde voetballers, minderwaardigheidscomplexen en andere narigheid. Mochten de beleidsbepalers (voor wat het waard is) in Zeist besluiten Van Basten te ontslaan dan ligt het zeker niet aan de resultaten, die zijn tot nu toe prima. Dat dan weer wel. 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 04 februari 2007
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services