Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Feyenoord knock out


 

19 januari 2007, Dirk Jan Kralt

Groot was de vreugde in Rotterdam toen bleek dat Feyenoord naar aanleiding van de rellen in Nancy en het biergooi incident in de Kuip slechts voorwaardelijk gestraft werd. Weliswaar was er een proeftijd van drie jaar, maar de club kon in ieder geval nog uitkomen in het Europese voetbal. Met de nieuwe uitspraak van de UEFA is dit echter verleden tijd. De Stadionclub werd veroordeeld tot uitsluiting van het Europese voetbal voor het lopende seizoen. De aanklager van de Europese voetbalbond had ook nog een schorsing geëist voor het eerstkomende seizoen waarin Feyenoord weer Europees zou mogen spelen. Op de website van de NOS is te lezen dat Feyenoord zich nog kan wenden tot het Sporttribunaal in Lausanne. Het zou natuurlijk kunnen dat de situatie voor Feyenoord nog verbetert, maar die mogelijkheid lijkt me niet voor de hand liggend.

Deze straf van de UEFA is wel een heel pittere pil voor de Rotterdammers. Want we herinneren ons allemaal nog wel het mislukte Europese avontuur van 2005. Naar aanleiding van een andere straf van de UEFA (wegens baldadigheden tijden de wedstrijd tegen Sporting) moest de eerste wedstrijd zonder publiek gespeeld worden. In een troosteloze Kuip werd het toen nog wel 1-1, maar return in Boekarest eindigde in een dramatische 1-0, waardoor Feyenoord al in de eerste ronde van de UEFA cup roemloos werd uitgeschakeld.

Dit seizoen verliep tot nu toe beter. In de eerste ronde werd Lokomotiv Sofia met moeite aan de kant geschoven. De beide ontmoetingen tussen de clubs eindigden in een gelijkspel, 2-2 en 0-0. Toen brak de groepsfase aan, waarin onder andere een uitwedstrijd tegen Nancy op het programma stond. Feyenoord werd met 3-0 naar huis gestuurd. Het kwam aan op de laatste wedstrijd in de poule. Feyenoord speelde thuis tegen Wisla Krakow en moest winnen om door te gaan naar de volgende ronde. Het werd 3-1 voor de Rotterdammers. Daarmee was, met veel moeite, de derde ronde bereikt. Dit was toch wel een succes te noemen, omdat het in de competitie ook al niet al te denderend ging. Overwinteren in Europa is altijd een mooi resultaat. Daarbij kwam nog dat in de derde ronde Tottenham Hotspur de tegenstander zou zijn, een prachtig affiche.

Nu is Feyenoord de kans om nog minstens twee mooie wedstrijden te spelen ontnomen. En waarom? Natuurlijk, de dingen die in Nancy gebeurd zijn, kunnen volstrekt niet door de beugel, maar het gaat veel te ver om een club hiervoor verantwoordelijk te stellen. Zoals Onno Jacobs al zei: “Onze supporters zijn de dupe van een stel mensen waar Feyenoord niks mee te maken wil hebben.” Zo is het. Een stel gekken die zich supporter noemt, breekt een stad af en een club krijgt de rekening gepresenteerd. Zoals Feyenoord ook al meldde, een stel personen die niet op uitnodiging van de club naar Frankrijk waren afgereisd, verzieken het voor de rest. Hier moet toch snel een eind aan komen. Het is gewoon te gek voor woorden dat een club verantwoordelijk wordt gehouden voor acties van zich supporter noemende individuen.

Feyenoord had vooraf nog gewaarschuwd voor de vrije verkoop van toegangskaarten, maar daar werd niet naar geluisterd. Men schuift liever achteraf de verantwoordelijkheid af dan vooraf maatregelen te nemen. De UEFA maakt met dit oordeel een hele slechte beurt.

Het is sowieso gek dat een sportorganisatie een club kan straffen voor het verstoren van de openbare orde in een buitenlandse stad. Normaal gesproken gaan de plaatselijke autoriteiten over, zou je zeggen, maar in de wereld van de Europese voetbalbond gelden blijkbaar andere regels.

Nu zal hier waarschijnlijk niet veel tegen in te brengen zijn. De UEFA heeft gesproken, de club heeft slechts te gehoorzamen. Toch hoop ik dat het laatste woord hierover nog niet gesproken is. Zo’n zware straf valt niet te accepteren voor een club als Feyenoord. Er moet alle aan gedaan worden om toch nog dit seizoen Europees te mogen spelen. Ook al zouden de wedstrijden tegen de Spurs met 5-0 verloren gaan, er is Feyenoord dan in ieder geval geen kans ontnomen. Voorlopig is die kans echter weg.

Feyenoord is geveld, met een harde stoot knock out geslagen. Maar niet in de derde ronde. 

Print dit nieuws
Geplaatst op vrijdag 19 januari 2007
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services