Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Trainersgilde


 
Door: Mark Goedhart
 
Vandaag aan den dag is het trainersgilde een algemeen welgeaccepteerde ambacht die alleen door echte voetbalkenners uitgeoefend kan worden. Met andere woorden, je moet tegen het balletje geschopt hebben om iemand er wat over te kunnen leren. Iemand die nooit een zwemdiploma heeft gehaald kan nooit uw zoon of dochter vertellen wat te doen bij een situatie alwaar één van uw koters of een jongeling van een derde partij te water is geraakt. Een logisch verhaal zo lijkt het. In Nederland, dames en heren, lopen er op de velden een aantal trainers rond die zich niet kunnen rekenenen tot het selecte gezelschap landgenoten, dat door ervaring op de grasmat wijs is geworden. Wiljan Vloet, trainer van het alom gerespecteerde Roda JC traint al een aantal jaren een matig draaiend elftal. Voordat hij in Kerkrade aan de slag ging was Vloet al een aantal jaren actief op kantoor bij de beleidsbepalers van FC Den Bosch en OJC Rosmalen. Daar schreef hij een jeugdbeleidsplan hoe de stroeve jeugd weer aan het voetballen te krijgen. Nou heeft dat tot op heden nog niet het gewenste resultaat bereikt, desalniettemin een gewaardeerde voetbalgek die het beste voorheeft met z´n pupillen.
 
Maar nu terug naar de vraag of we in het hedendaagse voetbal genoegen kunnen nemen met voetbalgekken. En wanneer ben je dan een voetbalgek, of wanneer heb je juist de kennis in huis om een groep jeugdige pubers het principe van een “ruit met de punt naar achter? uit te leggen. En is een ex topvoetballer een geschikte trainer? En is leeftijd belangrijk? Fysieke gesteldheid lijkt een vereiste, maar lijkt tegenwoordig meer een pre. Guy Roux, Karel Bruckner en Bobby Robson en lijken me niet de trainers die spelers bij een oefensessie als geoefende vleugelsspitsen voorbij rennen. Duidelijk is dus wel dat fitheid leuk en handig is, maar niet noodzakelijk.
 
Ervaring is dan nog op te delen in 2 soorten ervaring. Voetbal en trainerservaring. Zien we Robert Maaskant als gewaardeerd voetballer bij Go Ahead Eagles, Emmen, Motherwell en Excelsior al op het trainingsveld staan in Noordwijk? Enigszins onwaarschijnlijk. Maar zit Marco van Basten daar wel op de goede plek. Voetbalervaring heeft ´ie zeker, maar trainerservaring nauwelijks. Het 2e van Ajax lijkt me niet een job waar je ervaring opdoet voor het “grote? Oranje. Met het selecteren van spelers als Van Galen (AZ), Bobson (Willem II) zou je denken dat er een steekje los zit bij Van Basten. Overigens zijn deze spelers niet door de voorlopige selectie gekomen en zonder enig balcontact weer huiswaarts gekeerd.
 
Ervaring is dus een rekbaar begrip. Waar we Dick Advocaat geen krediet verleende lijkt Marco van Basten alle tijd te hebben aan een nieuw elftal te werken. En terecht was Dick Advocaat nijdig toen bekend werd dat Van Galen wederom was opgeroepen voor de kwalificatiewedstrijd tegen Andorra. En tot ieders verbazing begon de stokoude AZ´er in de basis. Waar Advocaat werd afgekraakt vanwege zijn behoudende manier van spelen hebben we bij Van Basten nog geen goede wedstrijd gezien met jeugdige in vorm zijnde jonge spelers.
 
Maar nu is er rust. Tot februari worden er geen interlands meer gespeeld. De trainers kunnen even op adem komen, hebben ze nodig!
 

 


 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 22 november 2004
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services