Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Frustratie voor Feyenoord


 

26 oktober 2006, Dirk Jan Kralt

Het seizoen is eigenlijk nog maar net begonnen, maar in de Kuip heerst onrust. Al aan het begin van het seizoen werd duidelijk dat Dirk Kuyt niet meer voor Feyenoord uit zou komen. Er werd een paniekaankoop gedaan, Charisteas. Maar behalve de Griek werden er nog meer spelers gehaald waar men de wenkbrauwen bij fronste; Kolkka, Huysegems en Leonard. De enige aankoop die wel in de smaak viel was Buys.

Ondanks die ene positieve aankoop eiste men toen al het vertrek van voorzitter Jorien van den Herik. Hij zou de club in een neerwaartse spiraal hebben gebracht, in een situatie die weinig uitzicht biedt. Het moet gezegd worden dat daar veel waarheid in schuilt.

Het ene na het andere slechte resultaat werd behaald, met als dieptepunt de nederlaag tegen Ajax in Rotterdam. De Stadionclub werd in eigen huis vernederd. Momenteel neemt Feyenoord een troosteloze negende plaats in de vaderlandse competitie. Van de acht gespeelde duels werden er slechts drie gewonnen, een topclub onwaardig.

Het is dus zaak om maatregelen te nemen. De vraag is nu, welke maatregelen zijn de juiste? Het vertrek van Van Den Herik werd al aan het begin van het seizoen geëist, maar nu klinken er links en rechts ook andere geluiden. Moet de trainer niet op straat worden gezet? Adriaanse werd al als vervanger genoemd. Technisch manager Peter Bosz stelde al met klem dat er van een ontslag geen sprake kon zijn, omdat de trainer het zijns inziens prima deed. Goed, Feyenoord is doorgedrongen naar de groepsfase van de UEFA-cup, maar dat mag nauwelijks een prestatie genoemd worden.

Het komt er kort en goed op neer dat Feyenoord negende staat en dat de trainer verantwoordelijk is voor de resultaten. Het team presteert ondermaats en dus moet de trainer op straat worden gezet. Maar zo makkelijk is het niet. Het gaat er bij een trainer niet alleen om welke positie de club op de ranglijst inneemt, maar ook of het maximale uit de selectie wordt gehaald. De selectie van Feyenoord is momenteel niet denderend. De transfer van Kuyt heeft de club ernstig verzwakt. Behalve doelpunten zorgde de blonde spits ook voor de broodnodige vechtlust in het veld, een kwaliteit die bij de meeste van de huidige Feyenoorders schijnt te ontbreken. Want je als een campingelftal weg laten spelen tegen Ajax, is er voor een Feyenoorder gewoon niet bij. Als het niet op de voetballende manier kan, dan moet er gebikkeld worden. Vraag maar aan Bosvelt, hij is een speler die in de Kuip het team altijd op sleeptouw nam. Feyenoord mist nu zo’n type speler. Van Hooijdonk kan niet meer brengen wat hij in 2002 wel kon. Beslissende doelpunten maken, maar ook oorlog maken in het veld. De rode kaart die hij tegen Ajax kreeg voorgehouden, was een kaart die hij kreeg omdat hij handelde uit frustratie; nooit een goede raadgever.

Kortom, Feyenoord mist echte bikkelaars op het veld. Daar kun je de trainer toch niet op afrekenen, hij stelt de selectie niet samen, hij kan hoogstens zijn wensen kenbaar maken aan de technisch manager. Ik wil eerder de schijnwerpers richten op de mensen die rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor het aankoopbeleid. Bosz heeft een aantal spelers gehaald die het niveau wat Feyenoord zou moeten hebben, duidelijk niet aankunnen, met als resultaat dat je als club ook op het veld niet het niveau van een topclub haalt. Bosz kondigde al aan dat er geen middelen zijn om in de winterstop versterkingen aan te trekken. Feyenoord is dus weer vervallen in een oude fout; het halen van mindere spelers en daar alle financiële middelen aan uitgeven. In een volgende transferperiode is er dan geen geld meer en wordt er doorgemodderd met dezelfde selectie.

Met de transferinkomsten van Kuyt en Kalou hadden één of twee goede spelers gehaald moeten worden, daar had Feyenoord meer aan gehad. De verzameling middelmatige voetballers met een slechte wedstrijdinstelling die Feyenoord nu onder contract heeft, zou de Stadionclub nooit in het veld mogen brengen.

Of de kop van Koeman gaat rollen? Ik hoop van niet. Ik wil hiermee niet zeggen dat hij een briljante trainer is, maar aan deze situatie kan hij mijns inziens weinig veranderen. De problemen in de Kuip zijn structureel, niet nieuw. Al jaren worden er aankopen gedaan waar op z’n minst vraagtekens bij worden gezet. Miljoenenaankoop Lazovic heeft bij Feyenoord nooit echt een kans gehad. Voor Vitesse heeft hij in acht wedstrijden alweer vijf keer doel getroffen. Dit is slechts één van de voorbeelden van het mismanagement op Zuid.

Wil de club weer uit dit dal tevoorschijn komen, dan moet er iets gebeuren. De spelers moeten met een betere mentaliteit het veld in. Maar bovenal moet de leiding er ernstig over denken om op te krassen. Capabele mensen moeten de aanmodderaars vervangen. Jarenlang aanrommelen heeft deze volksclub gemaakt tot wat het nu is; het lachertje van de Eredivisie. 

Print dit nieuws
Geplaatst op donderdag 26 oktober 2006
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services