Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

FIFA schaft voetbalmakelaar af (UPDATE)


 
De functie van voetbalmakelaar wordt met ingang van volgend jaar door de wereldvoetbalbond FIFA definitief afgeschaft. Dat betekent dat FIFA licenties niet langer nodig zijn om voetballers bij hun carriere te mogen begeleiden. Hoe de FIFA deze nieuwe regel zal toepassen, en of er andere eisen aan zaakwaarnemers worden gesteld is vooralsnog onbekend.

 
De spelersmakelaar verdwijnt per 2010. Vanaf volgend jaar trekt de FIFA wereldwijd alle licenties in. Clubs hoeven voortaan de vertegenwoordigers van spelers niet meer te betalen. Dat blijkt uit papieren die in handen zijn van Voetbal International.
 
Sepp Blatter (foto), de voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, besloot met zijn adviseurs al in juni van dit jaar dat de macht van de makelaars voor eens en voor altijd moet worden gebroken. Een gesprek op 6 mei met leden van de Europese Commissie was de bekende druppel.
 
Er liep op dat moment vanuit Brussel een onderzoek naar de werkwijze van de voetbalmakelaars en de resultaten zagen er bedroevend uit. Kinderhandel, duistere consortia; en dat allemaal onder de vlag van de FIFA, die al jaren probeert deze wilde tak van de sport te temmen.
 
Na een aantal jaren te hebben geprobeerd de beroepsgroep met licenties en belangenverenigingen te integreren, is de strekking duidelijk. Duizenden dossiers en klachten vereisen een soort FBI om de boel te beheersen. Elk land heeft eigen regels, wetgevingen moeten worden uitgeplozen, geldjagers vinden moeiteloos de vele mazen in het gespannen net.
 
Slechts dertig procent van de wereldwijde transfers wordt nog afgehandeld door mensen met een FIFA-licentie. Het groeit de uitdijende juridische divisie van de federatie boven het hoofd. Dan maar liever helemáál geen controle, zo oordeelt de FIFA.
 
Theo van Seggelen, voorzitter van de FIFPro, lijkt een grote rol in het geheel te vertolken. De voorman van de internationale spelersfederatie is de afgelopen maanden verschillende keren met Blatter en zijn adviseurs gesignaleerd. Van Seggelen: 'Ik kan me voorstellen dat je de plannen van de FIFA niet kunt geloven. Maar het klopt als een bus. Ik ga er niet over liegen. Jullie willen natuurlijk van mij horen of het einde van de makelaars echt aanstaande is? Nou, dat durf ik wel aan. Wanneer? Volgend jaar.'
 
Rob Jansen, directeur van Sport-Promotion en een van de meest invloedrijke makelaars van de lage landen, is des duivels over het voornemen van de FIFA. 'De FIFA kan het zelf niet aan en trekt zijn handen ervan af. Het is net alsof je in een oud Wild West-stadje een sheriff hebt die het niet meer aan kan en je hem vervolgens maar helemaal weghaalt. Ik geef je nu op een briefje dat de spelers dadelijk loslopend wild worden', zo meldt VI.


 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 17 augustus 2009
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services