Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Voetbalrellen in Amsterdam (UPDATE)


 
De politie heeft woensdagavond ongeveer honderd Ajax-supporters de stad uitgezet. Ze zijn in bussen vervoerd naar een niet nader genoemde plek buiten de regio.

 
De voetbalfans zouden zich de hele avond hebben misdragen. Ze waren volgens de politie voortdurend uit op ruzie. De politie arresteerde verder in de binnenstad ongeveer dertig raddraaiers, vooral wegens openlijke geweldpleging. Ze sluit meer aanhoudingen niet uit.
 
Het noodbevel om lastpakken buiten de stadsgrenzen te zetten, was mogelijk omdat locoburgemeester Lodewijk Asscher extra veiligheidsmaatregelen had getroffen rondom de oefeninterland Nederland - Engeland in de Amsterdam ArenA. Dit naar aanleiding van signalen dat diverse groepen supporters een appeltje met elkaar wilden schillen. Asscher wees daarop de binnenstad, het gebied rond de ArenA en de metrostations op de route daarnaartoe aan als veiligheidsrisicogebied. Dat betekende onder meer dat de politie er de bevoegdheid had mensen te fouilleren. De maatregelen lopen woensdag rond middernacht af.
 
Aan het begin van de avond moest de mobiele eenheid (ME) in de binnenstad ingrijpen toen een groep van 250 tot driehonderd Nederlandse voetbalfans, vooral Ajacieden en een aantal FC Twente-aanhangers, de Engelse supporters wilde opzoeken. De ME verrichte een aantal charges en kon daarmee een confrontatie voorkomen. De politie blokkeerde daarop de Damstraat en omsingelde een groep onruststokers totdat ze waren gefouilleerd, hun gegevens hadden achtergelaten en op film waren vastgelegd.
 
Het bleef de hele avond onrustig in de stad. Volgens de zegsman ging het vooralsnog om kleine vechtpartijtjes die door de ME snel de kop in konden worden gedrukt. De politie was massaal aanwezig om eventuele opstootjes tegen te gaan.

******

De gemeente Amsterdam neemt strenge veiligheidsmaatregelen rond de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Nederland en Engeland, woensdag in de Amsterdam ArenA. Er zijn namelijk aanwijzingen dat supporters van Nederlandse en Engelse clubs met elkaar op de vuist willen gaan. Sommigen zouden ook van plan zijn om wapens mee te nemen.

 
Dat heeft de Amsterdamse locoburgemeester Lodewijk Asscher dinsdag bekendgemaakt. Hij heeft onder meer het centrum van Amsterdam, het gebied rond de ArenA en de metrostations op de route daarnaartoe aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent onder meer dat de politie er de bevoegdheid heeft om mensen te fouilleren. Dit is het geval van dinsdag 16.00 tot woensdag middernacht.
 
Ook is er sprake van extra politie-inzet. Specialisten op het gebied van voetbalgeweld van politiekorpsen uit andere delen van Nederland en Engeland komen naar Amsterdam. Zij moeten helpen bij het voorkomen van ongeregeldheden.

 
Verder heeft Amsterdam met andere korpsen afgesproken dat zij opletten of groepen supporters naar de hoofdstad willen reizen om daar herrie te schoppen. Als dat zo is, zullen ze hen proberen tegen te houden.
 
Als het echt uit de hand loopt, heeft Asscher nog een noodbevel achter de hand. Dit geeft de politie het recht supporters buiten de gemeentegrenzen te zetten.
 
Hooligans van Ajax, Feyenoord, NEC, FC Twente, Willem II, ADO Den Haag, het Engelse Bristol en zelfs het Belgische Anderlecht zouden de oefeninterland willen aangrijpen om verschillende vetes uit te vechten.
 
Zo zouden de spanningen tussen Amsterdamse en Rotterdamse hardekernsupporters de afgelopen dagen hoog zijn opgelopen. Reden zou zijn dat twee Ajax-aanhangers, die een vuurwapen bij zich hadden, vrijdag in Rotterdam de confrontatie zochten met een groep Feyenoord-fans. Aanhangers van andere clubs zouden die van Ajax dan wel Feyenoord weer willen helpen, zo meldt de Telegraaf.


 

Print dit nieuws
Geplaatst op dinsdag 11 augustus 2009
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services