Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Zooitje in Zeist


 

2 oktober 2006, Mark Goedhart

In een kort maar krachtig interview in een Nederlands sportblad heeft Ruud van Nistelrooij de vloer aangeveegd met bondscoach Marco van Basten. In niet mis te verstane woorden werd Van Basten met z’n neus op de feiten gedrukt. De frustraties, die er bij Van Nistelrooij en wellicht de gehele of een groot gedeelte van de spelersgroep in zit, kwam er nu uit. Op een uitstekende en nette manier kon Ruud zijn verhaal kwijt en de journalist van Sportweek heeft dat uitstekend, zonder de boel op te kloppen, op papier gezet.
Zonder het verhaal opnieuw te vertellen wil ik wel een aantal feiten aan de kaak stellen. De reactie van Van Basten nadat hij Van Nistelrooij op een misselijke indirecte manier had verteld niet tevreden te zijn over de international was op z’n minst raar te noemen. Nadat hij in een persconferentie zijn mond voorbij had gepraat en Kees Jansma zich duidelijk niet kon vinden in de woorden van Van Basten was het de bondscoach zelf die de spelersgroep aansprak en hen waarschuwde niet hun mond voorbij te praten en alles binnenskamers te houden wanneer er journalisten lastige vragen zouden stellen. Deze dictatoriale manier van communicatie is Van Basten blijkbaar op het lijf geschreven. De op het eerste gezicht zo vriendelijk lachende bondscoach blijkt een geboren leider van een Stalinistisch regime. En één van de vervelendste eigenschappen van dit soort lui is dat ze weinig tot geen kritiek kunnen verdragen.
 
Dus op het moment dat Van Basten “zijn” jongens vertelde niet te reageren op eventuele vragen van de pers was het Van Nistelrooij zelf die Van Basten op de vingers tikte en hem even pijnlijk liet weten dat het Van Basten zelf was die de vorige avond tijdens de persconferentie ernstig in de fout was gegaan en hem op schandalige manier voor joker had gezet door 16 miljoen Nederlanders (of 15.999.999 in dit geval) eerder te vertellen dat Van Nistelrooij niet zou gaan spelen. En dat kon de Grote Leider er op dat moment even niet bij hebben. Het ergste moet eigenlijk nog komen. Omdat Van Nistelrooij de volgende ochtend wat te laat aanschoof voor het gezamenlijk nuttigen van de maaltijd moest hij een mop vertellen (zeer triest trouwens, op zo’n manier je spelers straffen). Van Nistelrooij had echter een leuker idee. Een verhaal over spitsen die niet werden opgesteld of niet opgeroepen zijn. Kortom, alle kritiek die Van Basten in de aanloop naar het WK kreeg werd nog even opgehaald. Hartstikke leuk trouwens, lachen en hilarisch. Zo vonden ook de andere spelers. Klappend, juichend en vol joleid werd er geluisterd naar meesterverteller Van Nistelrooij. De enige die wat minder moest lachen was Van Basten. Ik kan me zo voorstellen dat z’n vriendje Van ’t Schip moeite moest doen om z’n lach in te houden. Het lukte wel, de Grote Leider val je tenslotte niet af.

Aan het Stalinistisch bewind in Zeist lijkt voorlopig nog geen einde te komen. In de aanloop naar de 2 belangrijke kwalificatiewedstrijden tegen Bulgarije en Albanie heeft Van Basten Mark van Bommel weer bij de selectie gehaald. Vanwege zijn kwaliteiten of om Van Nistelrooij een hak te zetten is mij een raadsel. Na de openbare afwijzing en afbranding van de middenvelder is het op z’n minst een vreemde beslissing. Tot ik gisteravond mijn TV aanzette. En daar werd bekend gemaakt dat Van Bommel had bedankt. Hij heeft laten weten niet onder de huidige trainersstaf te willen werken en wil voorlopig dus het Oranjeshirt niet meer aantrekken. Grote klasse!
Wel moeten we concluderen dat de situatie nu flink uit de hand begint te lopen. 2 spelers willen niet meer voor Oranje uitkomen, Van der Sar heeft openlijk kritiek geuit op de beslissingen van de bondsfuhrer en ook Van Bronckhorst, Seedorf, Davids en Van Hooijdonk hebben duidelijk gemaakt niet gediend te zijn van de streeken van de oud AC Milan speler. Kesler probeert de boel nog te sussen door te stellen dat we hier niet wakker van moeten liggen. Nou was ik dat ook niet van plan, maar de positie van de bondcoach lijkt nu behoorlijk te wankelen. Zijn populariteit is tot een dieptepunt gedaald en niet in de laatste plaats is er het voetbal er in de laatste jaren onder Van Basten zeker niet op vooruit gegaan.
Zonder twijfel kunnen we stellen dat Van Basten er een behoorlijk zooitje van heeft gemaakt en dat de volgende bondscoach zijn handen vol gaat hebben aan het opruimen van de door Van Basten verzoorzaakte schade. 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 02 oktober 2006
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services