Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Laat de scheidsrechters met rust


 
De voetbalpraatprogramma’s zitten er vol mee. Beelden waarin de arbiters nog eens worden geconfronteerd met hun fouten en onregelmatigheden. Ze kunnen geen verkeerde beslissing nemen of de Hugo Borsts en Johan Derksens zitten als een bok op de haverkist de scheidsrechters te bekritiseren. Een slechte zaak.

 
Voetbalpraatprogramma’s, en de naam zegt het al, zijn er om over het voetbal te praten. In plaats daarvan verdoen ze hun tijd door de scheidsrechters en hun al dan niet terechte beslissingen onder de loep te nemen. Een onjuiste beslissing van de scheidsrechter is evident aan het niet accepteren van technische hulpmiddelen. Mensen maken fouten. Johan Derksen wil nooit herinnerd worden aan eerder gedane onterechte uitspraken. Hij verwijt Genee met enige regelmaat zijn misplaatste opmerkingen. Tegelijkertijd vindt Derksen het prachtig om de scheidsrechters, na het zien van 23 herhalingen, nog eens stevig aan te pakken.
 
Het bekritiseren van de scheidsrechters resulteert niet alleen in een nog hogere iritatiefactor bij de trainers, die nog voordat de scheidsrechter heeft gefloten (of niet) aan de lijn moord en brand staan te schreeuwen, maar ook in terughoudend gedrag van de arbiters. Ze zullen vaker fluiten, en dus nog meer geforceerd een wedstrijd leiden. Kritiek op de arbitrage leidt tot niets. Als iedereen perfect zou zijn, zou er geen team meer verliezen en werden duels alleen onderling uitgevochten, zonder tegenstanders. Fouten horen bij sport, en al helemaal bij voetbal. Dat maakt het interessant en het kijken waard.
 
Wiedemeijer en Haverkort, 2 prima scheidsrechters, zijn nu door de KNVB terecht gewezen. Wiedemeijer mag in de Jupiler League fluiten en Haverkort kan dit weekend fijn thuis blijven. Dat de KNVB de mannen aanspreekt op hun fouten is begrijpelijk, maar schorsen of degraderen is beneden alle pijl. Als alle mensen in Zeist geschorst zouden worden na een onjuiste uitspraak of beslissing was Zeist nu een uitgestorven spookstad.

Door Mark Goedhart


 

Print dit nieuws
Geplaatst op dinsdag 04 augustus 2009
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services