Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Dirk Kuyt; geen woorden maar daden


 

Een prachtig lijflied van Feyenoord, geen woorden maar daden. Jammer dat het bestuur daar niet iets van heeft meegekregen. De verkoop van K2, het gevreesde aanvalskoppel van Feyenoord, Kuyt en Kalou, heeft de Stadionclub vleugellam gemaakt.

Feyenoord legde vorig seizoen beslag op de derde plaats in de Eredivisie en was de meest productieve club. Kuyt scoorde 22 keer en Kalou wist vijftien keer het net te vinden. In totaal scoorden de Rotterdammers 79 maal. K2 was dus verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de doelpuntenproductie. Met de verkoop van deze spelers is de belangrijkste en gevaarlijkste linie van Feyenoord verdwenen.

In de verdediging kwam Feyenoord de laatste seizoenen altijd kwaliteit te kort, maar de vele, vaak onnodige tegentreffers die Feyenoord incasseerde, werden meestal wel gecompenseerd door de aanvalskracht die de club in het veld kon brengen.  Dit voordeel is nu echter verdwenen. In de eerste twee competitiewedstrijden van het nieuwe seizoen werd al pijnlijk duidelijk dat het Feyenoord ontbreekt aan daadkracht in de spits. Het terughalen van Van Hooijdonk heeft vooralsnog weinig effect in het veld.

Nadat al bekend was geworden dat balgoochelaar Kalou verkaste naar Chelsea, leefde het legioen tussen hoop en vrees. Zou de club Kuyt kunnen behouden? Want hoewel Salomon Kalou een geweldige voetballer is, is zijn vertrek voor de club niet zo’n gemis als de transfer van Kuyt.

Kalou was afgelopen seizoen al vaak in het nieuws. Natuurlijk over de kwestie rond zijn naturalisatie, maar ook over een mogelijke transfer naar PSV. De Ivoriaan wilde met alle geweld spelen voor de Eindhovenaren, wat nou niet echt getuigt van enige affectie tegenover de stadionclub.

Nee, dan Kuyt. In de drie jaar dat de Katwijker voor de club van Zuid uitkwam, groeide hij uit tot een waar Feyenoord-boegbeeld. Kuyt valt ontegenzeggelijk in de categorie van spelers die met recht de titel Mister Feyenoord krijgen toebedeeld. Kees van Wonderen en Paul Bosvelt vallen daar bijvoorbeeld ook onder.

Natuurlijk was Kuyt belangrijk vanwege zijn doelpunten, maar hij betekende meer. De onverzettelijkheid, het mouwen opstropen dat ze in de havenstad zo waarderen, het bedanken van het publiek na de wedstrijd, ongeacht het resultaat. Deze kwaliteiten maakten de spits een echte Feyenoorder.

Maar Kuyt is nu verdwenen. Het Feyenoord van Engeland, Liverpool, is de nieuwe club van de Katwijker. Voor hemzelf een geweldige beloning voor zijn optreden tijdens drie jaar Feyenoord. Liverpool is een club die hem op zijn lijf geschreven is.

Feyenoord zit nu echter met de gebakken peren. Ondanks de transfersom die de club ontvangt, is er niet zomaar een nieuwe spits gevonden. Volgens voorzitter Van Den Herik had Feyenoord al rekening gehouden met het vertrek van Kuyt en was er een lijstje van opvolgers, maar waren die op het moment van de transfer niet meer haalbaar. Dat kan wel of niet waar zijn, maar vooralsnog zit Feyenoord met een enorm probleem. Hoe je het ook wendt of keert, de leiding van Feyenoord heeft enorm zitten slapen. Er is blijkbaar toch niet genoeg rekening gehouden met het vertrek van de spits, want na twee competitiewedstrijden is het ontbreken van een  Kuyt type schrijnend zichtbaar geworden. Een vervanger zoeken voor deze onvervangbare speler is een onmogelijke opgave.

Feyenoord schijnt inmiddels bezig te zijn met een tot Kroaat genaturaliseerde, voormalige Braziliaan, Eduardo da Silva. Deze speler staat onder contract bij Dynamo Zagreb en zou ongeveer zeven miljoen euro moeten kosten. Mocht de Stadionclub erin slagen deze speler te halen, moet er niet te vroeg gejuicht worden, want er bestaat altijd de mogelijkheid dat het een nieuwe Lazovic is. 

Nee, Feyenoord is nog niet uit de problemen. Het vertrek van Kuyt is voor de Rotterdammers vooralsnog een onoverkomelijk probleem. Maar gelukkig is er een lichtpuntje. Kuyt vertelde aan het eind van zijn carrière terug te willen keren bij Feyenoord. Hopelijk voegt hij de daad bij het woord. 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 23 september 2006
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services