Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Competitievervalsing Real Madrid


 
Echt verrassend was het niet, de bekendmaking dat Cristiano Ronaldo deze zomer van Manchester United naar Real Madrid verkast. Al vanaf vorig seizoen deed de Koninklijke verwoede pogingen om de Portugese sterspeler aan zich te binden. Het leek slechts een kwestie van tijd voordat men in Madrid de 24-jarige binnen zou halen.
 
Deze week was het dus zo ver. Mocht het nieuws zelf niet zo opzienbarend zijn, des te schokkender was het transferbedrag; Real legt een slordige 100 miljoen euro op tafel. Een ongehoord bedrag. Ronaldo mag dan door velen als de beste speler ter wereld worden beschouwd – ondergetekende dicht die titel overigens toe aan Messi – dit soort transferbedragen gaat buiten alle proporties. Florentino Perez, de nieuwe voorzitter van de nummer twee uit de Primera Division, mag zich echter in de steun van het bankwezen verheugen. Naar verluidt was er een ‘potje’ met zo’n 300 miljoen euro beschikbaar om het team te versterken. Daar is nu ongeveer de helft al van vergeven, want naast Ronaldo werd ook Kaka van Milan aangetrokken. Dit voor de luttele som van 65 miljoen euro.
 
Ondanks de miljoenenschuld van Real Madrid, vorig seizoen was deze schuld ongeveer 500 miljoen, blijkt deze club in staat om topspelers voor exorbitante vergoedingen aan te trekken. Dit is regelrechte competitievervalsing.
 
In Nederland wordt op elke financiële slak zout gelegd. De schuld die Feyenoord heeft, is momenteel niet helemaal duidelijk, maar laten we voor het gemak het bedrag van 30 miljoen euro nemen. Ik geef toe dat het om een aardige zak geld gaat, maar in vergelijking met Real Madrid is dit een dikke fooi. De KNVB zit de Stadionclub achter de broek om een sluitende begroting voor komend seizoen af te leveren.
 
Hoewel Fortuna de geldzorgen grotendeels opgelost lijkt te hebben, heeft de KNVB de licentie voor volgend seizoen ingetrokken. Fortuna heeft naar aanleiding hiervan overigens een kort geding tegen de KNVB aangespannen. De rechter doet op 17 juni uitspraak.
 
Wat ik hier echter mee wil illustreren is de dubbele moraal in de voetbalwereld. De Europese topclubs kunnen op de transfermarkt doen wat hen goeddunkt. Nederlandse clubs moeten vrezen voor voortbestaan.
 
Dit wil niet zeggen dat de KNVB een verkeerd beleid voert, hoewel men zich in de situatie van Fortuna weinig inschikkelijk heeft opgesteld. Het zegt meer over de nationale bonden van andere landen, die niet zulke strenge normen hebben als wij hier in Nederland. Hier is voor de UEFA een schone taak weggelegd. Zolang er clubs zijn die, ondanks het feit dat de bankrekening donkerrood kleurt, toch spelers blijven halen, en dan nog voor recordbedragen(!), is er simpelweg geen eerlijke concurrentie mogelijk.
 
Meten met twee maten is niets nieuws, het is echter wel een erg irritant fenomeen. Intussen heeft Platini al aangegeven hier zeker wat aan te willen doen. Gelukkig maar, want het ‘alles wat los en vast zit’ kopende Real Madrid hangt me behoorlijk de keel uit.
 
Door Dirk Jan Kralt


 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 14 juni 2009
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services