Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Afscheid van een legende


 

Door Dirk Jan Kralt

The non-flying Dutchman, Iceman en Dennis the Menace zijn enkele van de bijnamen die van toepassing zijn op Dennis Bergkamp. Gisteravond (22 juli 2006) nam de legendarische aanvaller afscheid van zijn Arsenal. Op 37-jarige leeftijd besloot de nog immer fitte Bergkamp definitief een punt achter zijn loopbaan te zetten. Een terugblik op de carrière van de beste Nederlandse voetballer van het laatste decennium.

Dennis Bergkamp is vernoemd naar de legendarische Schotland- en Manchester United speler Denis Law. Bergkamp begon zijn profcarrière bij Ajax. Op 14 december 1986, Bergkamp was toen 17 jaar oud, debuteerde hij in het eerste elftal van de Amsterdamse club. Verantwoordelijk voor deze actie was Johan Cruijff, die het wel zag zitten in de jonge aanvaller. Aanvankelijk werd Dennis op de rechtervleugel geposteerd, maar later zette Van Gaal Bergkamp achter de spits, de zogenaamde nummer 10.

De periode bij Ajax was een succesvolle, zowel voor Dennis persoonlijk als voor de club. Bergkamp speelde zeven seizoenen bij Ajax. In die zeven jaar werden er verschillende grote prijzen gewonnen: de Europa cup II, de UEFA cup, de KNVB beker en het landskampioenschap. In 1991 en 1993 werd hij verkozen tot Nederlands speler van het Jaar. Dit was niet geheel onlogisch, in deze jaren (en in 1992) werd Bergkamp  namelijk topscorer van de eredivisie.

Bergkamp speelde in totaal 239 wedstrijden voor Ajax. In deze wedstrijden trof hij 122 maal doel.

In ’93 verkaste Bergkamp, samen met aangever Jonk, naar Inter. De periode dat Bergkamp hier speelde (twee seizoenen), waren niet zeer succesvol. Volgens velen lag de (defensieve) speelstijl van Inter Bergkamp totaal niet. In competitieverband kwam Bergkamp 52 maal uit voor Inter. In deze wedstrijden scoorde hij 11 keer. Zoals gezegd verliet Bergkamp Inter al na twee jaar, maar niet voordat hij in 1994 de UEFA cup won met deze club.

De volgende halte in de carrière van Dennis was Arsenal, in 1995 streek hij daar neer. Het verblijf bij de club uit Londen bleek een groot succes. In de elfjarige periode dat hij hier speelde, won hij met de club maar liefst drie landstitels en vier maal het toernooi om de FA cup. De enige prijs die eigenlijk ontbreekt op de palmares van Bergkamp is de Champions League. In 2006 kreeg hij de laatste kans om deze Europese hoofdprijs aan zijn imposante erelijst toe te voegen. Helaas voor hem en Arsenal bleek Barcelona in de finale van dit toernooi te sterk. In competitieverband speelde Dennis gedurende zijn hele carrière 553 wedstrijden, waarin hij 201 keer het net wist te vinden.

Ook in het Nederlands elftal bleek van Arsenal van uitzonderlijke klasse. Als speler maakte Bergkamp verscheidene hoofdtoernooien mee: de EK’s van 1992, 1996 en 2000 en de WK’s van 1994 en 1998. In ’92, ’94, ’96 en ’98 werd Bergkamp op de respectievelijke eindtoernooien topscorer van Oranje. Hij haalde met het nationale elftal drie keer de halve finale van een eindtoernooi: het EK van 1992 en 2000 en het WK van 1998. In totaal speelde Bergkamp 79 interlands, waarin hij 37 keer scoorde. Hij neemt daarmee de tweede plaats in op de eeuwige topscorerslijst van Oranje (alleen Kluivert scoorde meer).

Bergkamp was een speler die bekend stond om zijn techniek en stijl. Zeker in de laatste jaren bij Arsenal scoorde hij niet meer zoveel, maar wel vaak prachtig. Wat te denken van dat prachtige doelpunt tegen Bayer Leverkusen, in de Champions League van 2002. Op Highbury werd Bayer met 4-1 verslagen. Het laatste doelpunt van de Gunners kwam op naam van Bergkamp. Na een prachtige individuele actie plaatste hij de bal met een bekeken lob over de doelman.

Ook de goal tegen Newcastle United was heel speciaal. Nadat Bergkamp vanaf links aangespeeld werd door Pires, tikte hij de bal met een prachtige krul om zijn directe tegenstander Dabizas heen en schoof de bal vervolgens in de hoek.

Maar ontegenzeggelijk één van zijn grootste doelpunten maakte hij in het shirt van Oranje. Iedereen zal zich deze goal weten te herinneren. Op het WK van ’98, tegen Argentinië. In de laatste minuut van de wedstrijd verstuurde Frank de Boer een verre pass. Bergkamp nam de bal in de zestien prachtig aan, tikte de bal vervolgens langs verdediger Ayala en haalde van dichtbij vernietigend hard uit.

Tja, we hebben 20 jaar van Bergkamp kunnen genieten, maar voor de Dutch Maestro zit het er nu ook op. We hebben afscheid genomen van een legende. 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 26 augustus 2006
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services