Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

UPDATE: Heeft Zenit wedstrijden gekocht?


 
De UEFA heeft woensdag bekend gemaakt dat binnen enkele dagen een club aangeklaagd gaat worden die zich schuldig heeft gemaakt aan match-fixing, het verkopen van wedstrijden. 

 
'Er zijn verschillende zaken waar we naar gekeken hebben', verklaarde generaal-secretaris David Taylor van de UEFA. 'Het is een complex proces en het is uiterst moeilijk om bewijs te vinden. Maar binnen een paar dagen gaan we een club aanklagen.'
 
Om welke club het gaat wil Taylor nog niet onthullen. In september heeft de UEFA bekend gemaakt dat het tien wedstrijden heeft bestudeert van het huidige UEFA Cup-seizoen en vijftien van het seizoen daarvoor om patronen te herkennen die de verdenking tot omkoping staven. Alle duels waren in de voorronde-fase van het toernooi.
 
'UEFA is een opsporingssysteem aan het opzetten over geheel Europa dat alle 27.000 wedstrijden in de hoogste twee divisies van elke nationale bond gaat controleren', maakt Taylor duidelijk dat de bond het probleem serieus neemt. 'Slechts bij een paar wedstrijden stuiten we op problemen, maar we zijn vastbesloten deze ook op te lossen.'
 
'Match-fixing is een serieus bedreiging voor het voetbal', voegt UEFA-president Michel Platini toe. 'Door dit nieuwe opsporingssysteem kunnen we uitvinden waar de weddenschappen geplaatst worden. We zullen extreem streng zijn tegen diegenen die zich schuldig maakt aan fraude. Ik accepteer geen spelers die frauderen en zal ze schorsen voor elke activiteit in het voetbal.'
VI
 
Zo verscheen enkele maanden geleden het volgende artikel over het eventuele ‘Match-fixing’ van Zenit Sint Petersburg:
 
Volgens een Russische maffiabaas heeft voetbalclub Zenit Sint-Petersburg zijn zege in de UEFA Cup van 2008 "gekocht". Dat meldt de Spaanse krant ABC.
 
Het verrassende Zenit Sint-Petersburg klopte in de finale de Glasgow Rangers met 2-0, na eerst het grote Bayern München met klinkende 4-0 cijfers uitgeschakeld te hebben in de terugmatch van hun halve finale.
 
Maffiabaas Gennadios Petrov, die in juni in Spanje werd opgepakt, sprak met een medewerker over een verkochte halve finale tegen Bayern. Daarvoor zou een bedrag tussen 20 en 40 miljoen euro betaald zijn. Het gesprek werd afgeluisterd door de Spaanse politie, die een onderzoek startte.
 
Het is echter niet duidelijk of het bij een gesprek bleef, ofdat de maffia Bayern München en/of de Glasgow Rangers ook écht benaderd heeft. De UEFA heeft alleszins eveneens een onderzoek ingesteld.
 
Zenit St. Petersburg heeft de aantijgingen vandaag formeel ontkend. "De beschuldigingen zijn een belediging aan het adres van alle betrokken partijen", stelt Zenit. "De overwinningen op Bayern München zijn behaald door het goede spel van Zenit, zonder dat daar oneerlijke handelingen aan vooraf zijn gegaan."

Het is bekend welke club de UEFA verdenkt van omkoping bij een van de Eurpese bekertoernooien. De website van de Eurpese voetbalbond meldt dat het gaat om het Macedonische FK Pobeda. De voorzitter van de club en een speler zijn in staat van beschuldiging gesteld.
 
De wedstrijd waarbij sprake is van omkoping volgens de UEFA is het duel op 13 juli 2004 in de eerste voorronde van de Champions League tussen Pobeda en het Armeense FC Pijoenik. De beschuldigingen zijn gebaseerd op rapportages uit de gokindustrie en verklaringen van getuigen.
 
De UEFA brengt de zaak voor de eigen tuchtcommissie. De behandeling vindt plaats op 17 april. (Telegraaf)


 

Print dit nieuws
Geplaatst op donderdag 26 maart 2009
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services