Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Domme zet Van Marwijk


 
Dat we in Nederland een keepersprobleem hebben is al behoorlijk overdreven. Het is een logische conclusie dat we niet over de beste doelverdedigers ter wereld beschikken, maar zo dramatisch als iedereen het voordoet is het zeker niet. Met Stekelenburg, Vermeer en Vorm heeft Nederland de beschikking over bovengemiddeld goede doelmannen.

 
Om een keeper goed of slecht te vinden heb je een referentiekader nodig. En in Nederland zijn dat Hans van Breukelen en Edwin van der Sar. Zij hebben de laatste 25 jaar veel indruk gemaakt en het zal voor elke keeper lastig worden te voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Maar het tijdperk van deze grootheden is voorbij.
 
Van der Sar heeft bedankt voor Oranje. Dat is niet van gisteren, maar van voor het EK vorig jaar. Daarna heeft Edwin nog een keer met de hand over zijn hart gestreken, bij wijze van grote uitzondering en handgebaar naar de situatie. Nu is het over en moeten we ons richten op zijn opvolgers. De laatste jaren is Maarten Stekelenburg stand-in van Van der Sar geweest, en logischerwijs schuift hij dan door om de eerste positie over te nemen.
 
Marco van Basten meende dat het nodig was Stekelenburg te degraderen tot tweede keeper bij Ajax. Een domme beslissing. Vermeer is, over een langere periode gezien, zeker niet beter dan Stekelenburg. En Stekelenburg is over diezelfde periode zeker niet slechter geworden. In het voetbal kun je alleen maar beter worden. Slechter word je alleen naar mate je ouder wordt, of als je tijdelijk je vorm kwijt bent.
 
Zet je Vermeer op de bank, achter Stekelenburg, dan ontstaat er een situatie die iedereen voor kennisgeving had aangenomen. Het bestuur van Ajax, de supporters, de media, maar bovenal Vermeer en Stekelenburg zelf. Dit was dus de beste optie geweest. Nu zit er een niet gemotiveerde Stekelenburg op de bank, met een eerste keeper die het lastig krijgt de plotselinge verantwoordelijkheid te dragen. Tweede worden en doorgaan in de UEFA Cup is geen eenvoudige opgave.
 
Om de hele situatie nog wat gecompliceerder te maken heeft Van Marwijk gemeend Van der Sar te moeten polsen over een eventuele terugkeer naar Oranje. Onverstandig. Ook Van der Sar heeft niet het eeuwige voetballeven en de bondscoach moet zich nu volledig richten op een nieuwe eerste keeper voor het Nederlands elftal. En om deze niet te demotiveren had hij beter Stekelenburg kunnen bellen, en het volledige vertrouwen in hem uitgesproken. Welke ondoorzichtige beslissingen Van Basten ook neemt, Stekelenburg is en moet de eerste keeper van Oranje blijven.

Door Mark Goedhart

 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 18 maart 2009
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services