Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Jupiler League in groot gevaar


 
De gevolgen van de economische crisis zullen de Eerste Divisie hard treffen. Uit een door de clubs zelf gefinancierd marktonderzoek, uitgevoerd door Sport+Markt, blijkt dat ze totaal niet op een crisis berekend zijn.

 
Gezien de budgetten in de Eerste Divisie en hun status bij de licentiecommissie zijn de meeste clubs niet bestand tegen de economische neergang, zo concludeert VI aan de hand van het rapport. Alleen VVV-Venlo heeft potentie voor de Eredivisie. De rest is verwikkeld in een strijd op leven en dood.
 
KNVB-directeur Henk Kesler weet dat het einde voor een handvol clubs nabij is. 'Als je ziet hoe de clubs ervoor staan en wat er op ons afkomt hoef ik niemand te vertellen dat er grote problemen gaan ontstaan. Als ik wist hoe zwaar de crisis zou worden, zou ik veel geld kunnen verdienen. Dat weet niemand. Maar dat er ingeleverd gaat worden staat vast.'
 
'Er kunnen zomaar honderd spelers op straat komen te staan,' is de reactie van een bezorgde Danny Hesp, voorzitter van de voetbalvakbond VVCS. 'Het kan bijna niet anders dat er heel wat clubs om gaan vallen, deze crisis raakt de clubs in het hart.'
 
Volgens het rapport lijken zeker tien clubs geen toekomst te hebben, hoogstens recht op een plaats in de geschiedenisboeken: TOP Oss, FC Omniworld, AGOVV Apeldoorn, FC Eindhoven, Telstar, Haarlem, BV Veendam, FC Emmen, FC Dordrecht en Fortuna Sittard. Die clubs kunnen beter gokken op een bestaan in een toekomstige semi-professionele topklasse dan blijven pretenderen dat ze een profclub zijn.
 
De helft van de Eerste Divisie-clubs verdient in een heel jaar minder dan drie miljoen euro. VVV-Venlo is de enige met een shirtsponsor die meer dan een half miljoen euro neertelt. FC Eindhoven, FC Emmen, TOP Oss, SC Cambuur-Leeuwarden en Telstar moeten het met bedragen van anderhalve ton of nog minder doen.
 
Bron: VI


 

Print dit nieuws
Geplaatst op dinsdag 03 maart 2009
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services