Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Ivanov zet Nederland op de kaart


 
29 juni 2006, Dirk Jan Kralt
 
Het is afgelopen. De zeepbel is uit elkaar gespat. De droom die WK 2006 heette, is uit. Het is het Nederlands elftal niet gelukt door te dringen tot de kwartfinales van het toernooi om de wereldtitel. 

Vooraf waren er veel critici die meenden dat Nederland al heel blij mocht zijn als ‘we’ de eerste ronde doorkwamen. Maar die eerste ronde in de ‘poule de doods’ bleek geen onoverkomelijk obstakel. Oranje plaatste zich relatief eenvoudig voor de tweede ronde. Zeven punten uit drie wedstrijden; niet slecht. De mensen werden positiever: ‘Als we zonder goed te spelen, toch ongeslagen naar de volgende ronde gaan, zit er misschien nog wel meer in het vat.’
Helaas, niets bleek minder waar. Nederland werd kansloos uitgeschakeld door Portugal. Niet dat de Portugezen zo goed speelden, maar Nederland was ook machteloos en krachteloos. Voor de tweede keer in twee jaar verspert Portugal ons de weg naar de volgende ronde. Het team van Scolari wordt zo langzamerhand een echte Angstgegner voor Oranje. Ik hoop van harte dat we deze ploeg op het EK over twee jaar niet tegenkomen. Of we komen ze wel tegen en rekenen er eindelijk eens mee af, daar zou ik ook vrede mee hebben. In ieder geval hoop ik dat Scolari dan geen bondscoach meer is. Wat heb ik me geërgerd aan die man. Maar eerlijk is eerlijk, als Nederland een slechte prestatie neerzet, erger ik me aan iedereen…
Toch hoop ik niet dat Figo en de zijnen zich vallend, protesterend en om kaarten vragend naar de titel weten te slepen. Hopelijk maakt Engeland er kort en krachtig een eind aan. 
Tja, die kaarten. Daar is al zoveel over gezegd dat ik er geloof ik niets nuttigs aan toe te voegen heb. Nou ja, ik denk niet dat Nederland de Fair Play cup krijgt. Volgens mij waren we niet het meest sportieve team op het WK...
Toch was het niveau van Ivanov beneden de maat. De man zal wel kramp in z’n armen hebben van het de hele tijd tevoorschijn halen van een gele dan wel rode kaart. Ik heb met verbazing gekeken naar de Rus. In de tweede helft kreeg een speler geloof ik al geel omdat-ie naar iemand keek. Het niveau van de arbitrage op het hele toernooi is sowieso niet om over naar huis te schrijven. Poll had laatst ook al zo’n kolderiek optreden. Op een wereldkampioenschap zie je de beste spelers, maar de FIFA is zeker vergeten er ook de beste arbiters neer te zetten.
Maar goed, terug naar Nederland. Moeten we dit WK vergeten? Ja, eigenlijk wel. We hebben niet naar onze mogelijkheden gespeeld, zeker niet tegen Portugal. Natuurlijk spelen de omstandigheden altijd een rol, zoals de temperatuur en, zoals gezegd, de arbitrage, maar daar mogen we ons niet helemaal achter verschuilen. 
Goed, het WK is voorbij, daar moeten we, althans wat Nederland betreft, een punt achter zetten. De toekomst, daar moeten we nu aan denken.  We richten ons op het EK. De kwalificatiewedstrijden voor dit toernooi staan alweer voor de deur. We zullen weer aan de bak moeten om kwalificatie af te dwingen.
Het is overigens wel jammer dat Cocu en Van Der Sar het EK als speler misschien niet meer meemaken. Spelers met zo’n staat van dienst gun je gewoon nog een mooi eindtoernooi, maar het is niet anders.
Dit jaar is het niet gelukt, over twee jaar hebben we weer een kans. Hopelijk wordt 2008 een magisch jaar. Kan San Marco ons na 20 jaar nu ook als coach de Europese hoofdprijs bezorgen? Natuurlijk.
We gaan voor de titel in 2008!


 

Print dit nieuws
Geplaatst op donderdag 29 juni 2006
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services