Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Ohne Holland nach Berlin


 

26 juni 2006, Mark Goedhart

Dat bij elke Nederlander de teleurstelling groot was na de uitschakeling van Nederland in de achtste finales van het WK is uiteraard meer dan logisch. Met een 20-tal kaarten speelde de scheidsrechter een hoofdrol in het beladen duel. Maar het zou wel erg kort door de bocht zijn wanneer we Ivanov de schuld zouden geven van ons falen. De misselijke Figo naaide Bouhlarouz een kaart aan waardoor die kon vertrekken. Het hoofd van Figo heb ik nooit kunnen uitstaan. En na gisteren hangt er een denkbeeldige poster van Figo op mijn fictieve dartbord (ik heb geen van beide in huis) om er met scherpe ook niet bestaande pijltjes mijn frustraties op af te reageren. Na 4 wedstrijden zit het voor Nederland erop en kunnen we over een maand of 2 beginnen met de kwalificatiewedstrijden voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland. De moed begint mij zolangzamerhand wel aardig in de schoenen te zinken. Na ’88 geen successen meer behaald en het lijkt er meer en meer op dat meer dan alleen goed voetbal nodig is om een titel te behalen. En een diskwalificatie van Portugal zou het ons ook wat makkelijker maken. Of dit laatste plan er bij de FIFA doorheen komt is nog maar de vraag.

Na het laatste fluitsignaal (van de in totaal 3.220.984 keer dat de Rus op dat ding blies) wist ik niet wat te doen. Eerst de oranjeversiering verwijderen, of toch nog de nabeschouwing kijken, of gewoon de boel de boel laten en naar bed gaan. Het drama proberen te vergeten. Ik heb gekozen voor de volgorde die ik zojuist aan u heb voorgelegd. Eerst de oranjeversiering weg. De met lucht gevulde atributen laten leeglopen, sjaals opgeborgen (nadat ik had overwogen deze om mijn nek te bevestigen) en petjes de vuilnisbak ingegooid. Gezien mijn huis geen Oranjetempel is was ik snel klaar en viel ik precies in de nabeschouwing er weer in. Een sombere Mulder, Egberts en Van Hanegem. De laatste kraamde als gewoonlijk weer een hoop onzin uit. Van Hanegem leek zich drukker te maken over de Duitse supporters in het stadion die uit volle borst “OHNE HOLLAND NACH BERLIN” zongen. Ach…..na een verloren achtste finale, een misselijke wedstrijd en een oervervelende scheidsrechter zou ik me wel ergens anders druk over maken.

Willem van Hanegem slaat als analist doorgaans louter onbegrijpelijke en onbelangrijke taal uit. Waar Van Hanegem zich druk over maakt heeft vaak bijzonder weinig met voetbal te maken en slaat nergens op. De analyses van “de Kromme” raken kant noch wal. Het is natuurlijk wel amusantelijk om er naar te luisteren gezien het gebrekkig Nederlands. Een betere imitator van Erik van Muiswinkel is er niet.

Maar zoals gezegd waren de Duitse supporters de grootste stoorzender van de Breskenaar. En de Duitsers hadden natuurlijk wel gelijk.
Nederland kan een finaleplaats vergeten en zich richten op de komende zomervakantie. Duitsland, onder leiding van Klinsmann is voorlopig nog niet klaar en maakt nog wel kans op een finaleplaats. En terecht. Na de wedstrijd tegen Zweden ben ik supporter geworden van Duitsland. Aanvallend, goed en zelfs succesvol (niet geheel onbelangrijk). Eerst staat vanavond Australie nog op het programma. Jurgen en Guus…….onze troeven na het fluitdrama in Neurenberg gisteravond! Laten we hopen op betere tijden voor het Nederlands Elftal. Of die ooit komen weet ik niet. De tijd zal het leren.

Het niet opstellen van Van Nistelrooij, het wel opstellen van Van der Vaart, het niet oproepen van Davids en het wel oproepen van Jaliens zijn enkele discussiepunten die ongetwijfeld bij het evaluatiegesprek vanavond naar voren komen. Is het de onervarenheid van deze jonge bondscoach of gewoon een kwestie van pech. Misschien dat ze die vraag is aan Willem van Hanegem kunnen stellen. Het dan zal blijken dat de Duitsers de oorzaak zijn van onze nederlaag. Die ene Duitse zingende supporter heeft het gedaan. De ene Duitse supporter, die straks wellicht in Berlijn zit. Zonder Nederland! Want de Duitsers gaan met het voetbal wat ze tegen Zweden hebben laten zien ongetwijfeld richting de hoofdstad, ohne Holland! 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 26 juni 2006
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services