Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Voorproefje


 

5 juni 2006, Dirk Jan Kralt

Nog maar enkele dagen te gaan en het WK begint. De gekte rondom Oranje wordt steeds groter. Links en rechts zijn straten versierd met vlaggetjes, spandoeken en vlaggen. Wereldkampioen is er op veel van die spandoeken te lezen. Misschien is de gekte nog wel groter dan bij het EK in Portugal, twee jaar geleden. Dat zou ook wel verklaarbaar zijn. Ten eerste is een WK natuurlijk een groter toernooi dan een EK, hoewel veel topploegen uit Europa komen. Ten tweede moeten we als Nederland een WK inhalen. In 2002 waren we er in Japan en Zuid-Korea niet bij. Dit moet het toernooi van de revanche worden.
Behalve de supporters zijn ook sponsors zeer enthousiast. Dat wil zeggen, de commercie stort zich vol overgave op het proberen te winnen van de gunsten van de consument, in dit geval de Oranjesupporter.
Behalve de al zo bekende oranje sauzen en desserts, die tijdens elk eindtoernooi weer terugkomen, zijn er ook dit jaar weer nieuwe initiatieven. Een sjaal die aan andere sjaals geritst moet worden om zo de tekst leesbaar te kunnen maken bijvoorbeeld. Als u geen kaartjes heeft, kunt u altijd een speciaal pakket aanschaffen, bestaande uit een mega-tv, een thuistap en ik geloof zelfs een frituur. De sponsors hebben ook niet stilgezeten en komen met een variant van de hoed die het afgelopen EK werd geïntroduceerd. Deze keer is-tie uitschuifbaar. Daarnaast kunt u zich ook in een leeuwenpak, compleet met staart, uitdossen.

Al deze commerciële activiteiten ten spijt, de grootste promotie voor Nederlands voetbal maakte Jong Oranje de afgelopen dagen. Na een slechte openingswedstrijd tegen Oekraïne werd datzelfde land in de finale uiteindelijk met 3-0 verslagen. De vergelijking met ’88 wordt al snel gemaakt. Aangezien ik toen pas een paar jaar oud was en die beelden absoluut niet herinner, bepaal ik mij liever tot het heden, naar wat ik wel heb gezien.

De openingswedstrijd tegen Oekraïne was bepaald slecht te noemen. Het resultaat was een 2-1 nederlaag. Er moet bij verteld worden dat de spelers van de opponent er niet vies van waren om snel en gestrekt naar het gras te gaan. De wedstrijd tegen Denemarken was al wat beter, een 1-1 het resultaat. Jong Oranje ontpopte zich als een echte toernooiploeg, toen Italië met 1-0 opzijgeschoven werd. Het was de wedstrijd dat het moest gebeuren en toen stond de ploeg er ook. De Ridder was de man die het beslissende doelpunt binnenkopte.
In de halve finales was Frankrijk de tegenstander. Een harde noot om te kraken, dat was vooraf al bekend. Het Franse team had in de groepsfase alle wedstrijden gewonnen, zonder een tegengoal te hoeven incasseren. Jong Oranje speelde echter prima en stond bij rust al met 2-0 voor. Toen een paar minuten in de tweede helft gespeeld waren, scoorde Frankrijk tegen, en vanaf dat moment was het zoeken naar de gelijkmaker. Die viel een paar minuten voor tijd. Een verlenging was het gevolg. In de tweede helft van de verlenging kreeg doelpuntenmaker Faubert zijn tweede gele kaart en mocht het veld verlaten. Twee minuten later maakte Hofs de beslissende treffer.

Toen kwam de finale. Deze kende hetzelfde scoreverloop als de halve finale. Ook in de finale leidde Jong Oranje bij rust met 2-0, ditmaal door twee goals van Huntelaar. Dat er geen tegengoals waren gevallen was niet geheel de verdienste van de ploeg van Foppe de Haan. Er was wat geluk bij komen kijken; de Oekraïners raakten een paar keer de paal. Na de rust werd Jong Oranje teruggedrongen en werd Oekraïne veel gevaarlijker. Maar ondanks de kansen die er gecreëerd werden, belandde de bal niet in de netten. In de absolute slotfase maakte Hofs de 3-0. De titel was binnen. Na de eerste wedstrijd van Jong Oranje gaf ik ze weinig kans meer. Maar al naar gelang het toernooi groeide, kwam het team steeds beter in z’n spel.

Zo werd Jong Oranje voor het eerst in de geschiedenis Europees Kampioen. Dit is de beste promotie die voor het Nederlands voetbal gemaakt kan worden. Zeker met het oog op de aftrap van de wedstrijd Nederland – Servië-Montenegro. Dan begint het eindtoernooi voor de grote mannen. De oefenwedstrijden die de afgelopen dagen afgewerkt werden, waren niet allemaal van hoogstaand niveau, maar lieten wel zien dat de Nederlandse selectie veel kwaliteit herbergt.

Zou het ook mogelijk zijn dat we wereldkampioen worden?

Ja, Nederland kan wereldkampioen worden, maar dan moet alles kloppen, zoals gisteren alle klopte in de finale van het EK –21. Het team speelde een goede wedstrijd, er werd gescoord en de verdediging stond goed. En het aantal keren dat de verdedigers ernaast zaten, bracht een keeper of een doelpaal redding. Het geluk moet aan je zijde zijn. Als dit ook bij het Nederlands elftal het geval is, dan geloof ik dat we wereldkampioen kunnen worden en is het kampioenschap van Jong Oranje slechts een voorproefje. 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 05 juni 2006
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services