Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Olympisch voetbal hoort op Paralympische spelen


 
Voor veel sporters zijn de Olympische spelen een hoogtepunt van hun sportieve carrière. Zij leven jaren naar die ene dag of toernooi toe om op dat korte moment te kunnen pieken en goud binnen te slepen. Dit maakt de Olympische spelen zo speciaal en interessant. Het kan elk jaar rekenen op massale support. Dan wel in het Holland Heineken Huis of thuis, met een biertje en chips op de bank voor de televisie.

 
Nou maken juist al deze aspecten iets bijzonder. Wanneer er geen hond op de Olympische spelen af zou stemmen zou ook voor de sporters de lol er gauw af zijn. Andersom zullen er weinig mensen kijken wanneer de Spelen een eenvoudig, onbelangrijk en ondergewaardeerd sportevenementje zou zijn. De combinatie van deze factoren maakt iets tot een succes. Ontbreekt één van deze factoren dan is het waardeloos en niet het aankijken waard.
 
In zekere zin geldt dat ook voor de Paralympische of Deaflympische (jawel, het bestaat) spelen. Zonder de invalide sporters tekort te doen is het een toernooi van niets. Bij sport gaat het om de snelste, hoogste, beste, langste, verste of anderszins overtreffende prestatie. Het is de kunst om de 100 meter vrije slag sneller dan in 47.05 te zwemmen. Aan het eind van de 19e eeuw werd daar nog bijna anderhalve minuut over gedaan. Elke 4 jaar zal er een nieuwe poging worden gedaan, door ’s werelds beste zwemmers dit record te verbeteren. Het optimale presteren, dat is topsport.
 
Om zulke records te kunnen zwemmen zul je over een perfect lichaam, uitstekende conditie en de nieuwste technische hulpmiddelen moeten beschikken. Wanneer je een been mist, of nauwelijks kunt inschatten hoelang je nog moet zul je nooit tot optimale prestaties komen. Sporters die dus tekort komen voor de absolute wereldtop moeten acteren op een tweederangs toernooi, namelijk de Paralympische spelen. Dat is geen diskwalificatie van de sporters, zij kunnen tenslotte niet beter, maar wel een gegeven dat het sportief en commercieel nauwelijks waarde heeft.
 
Het Olympisch voetbaltoernooi hoort dus ook thuis op de Paralympics. Voetbalbonden zijn niet gemachtigd om hun beste voetballers naar de Spelen te sturen. Je moet onder de 21 zijn, met uitzondering van een aantal dispensatiespelers. Het komt er dus op neer dat er een elftal op het veld staat waarvan er maar enkele spelers deel uit maken van de selectie van het Nederlands elftal dat uitkomt op grote toernooien. Geen enkele voetballer zal de Spelen prefereren boven bijvoorbeeld een Europees of wereldkampioenschap. En terecht. Voetbal hoort in deze opzet niet thuis op de Olympische spelen maar zou beter passen bij de Paralympics.

Door Mark Goedhart 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 03 september 2008
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services