Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

De spierballen van Verbeek


 
Na het vertrekken van Bert van Marwijk naar de KNVB had Feyenoord een nieuwe trainer nodig. De keuze viel op Gertjan Verbeek. Toen ik dit nieuws hoorde, was ik niet echt blij. Na één jaar alweer een nieuwe trainer contracteren, lijkt me voor de continuïteit van een club in wederopbouw geen ideale situatie.

Het betekent dat deze trainer waarschijnlijk in een ander systeem laat spelen. Om dat te kunnen realiseren heeft de nieuwe oefenmeester ook een verlanglijstje met versterkingen die gehaald dienen te worden. Zeker bij een club waar de financiële bomen niet boven het stadion uitgroeien, moet er dan ook nog eens goed opgelet worden dat er geen miskopen worden gedaan, iets dat de laatste jaren eerder regel dan uitzondering was. Het komt er dan dus op neer dat je als club weer een jaar wordt teruggezet in de tijd.
 
Ik vroeg me daarnaast ook af of Verbeek wel de juiste man op de juiste plaats was. Zeker, bij Heerenveen had hij het prima gedaan, maar Heerenveen is geen Feyenoord. Van één ding was ik echter wel zeker; Verbeek beschikt over een echte no-nonsense mentaliteit, een instelling die op Zuid absoluut gewaardeerd wordt.
 
Nu ik de laatste dagen de ontwikkelingen bij Feyenoord volg, is mijn mening over Verbeek eigenlijk compleet omgedraaid, en dat terwijl de competitiestart nog ver weg is. De trainingsaccommodatie is onder invloed van de nieuwe coach snel veranderd. Verbeek was toen hij in De Kuip arriveerde, niet tevreden over de kleedkamer en het krachthonk. Om de volgende stap naar een hoger niveau te kunnen maken, zijn er optimale trainingsfaciliteiten nodig. Nu de verbouwing gereed is, is Verbeek tevreden: “Er wordt creatief en inventief te werk gegaan, daar hou ik van.”, aldus de oefenmeester op VI.nl. Ik vraag me echter af hoe de faciliteiten er daarvoor uitzagen. Verbeek werd er “een beetje depressief van” toen hij voor het eerst de kleedkamer betrad. Dit kan toch niet bij een topclub passen. Een trainer die van een kleinere club komt, vindt de voorzieningen van zijn nieuwe club tegenvallen. Het kan zijn dat hij te hoge verwachtingen had, maar ook dat de club op een te laag niveau aan het werk was. Ik houd het op het laatste.
 
Ook het fysieke basisniveau viel hem tegen, er werd niet structureel op getraind. Onbegrijpelijk dat een club dat niet goed geregeld heeft. Zeker voor een club als Feyenoord, waarbij hard werken en mouwen opstropen altijd hand in hand gaan, is een uitstekende fysieke conditie van het grootste belang. Hoe kun je het anders 90 minuten volhouden, hoe kun je de duels winnen? Ook al zijn de spelers technisch zó begaafd (en zoveel zijn daarvan niet op Zuid), als je dat slechts een half uur vol kunt houden ben je nergens.
 
Kortom, de competitie is nog niet begonnen, maar ik heb geen twijfels over de aanpak van de nieuwe trainer. Op voetbalgebied kan ik nog geen oordeel geven, de eerste oefenwedstrijden tegen amateurs worden nu pas gespeeld. Ik heb echter wel bewondering voor Verbeek, die bij zijn nieuwe club direct met zijn vuist op tafel durft te slaan. De spierballen van Verbeek zouden dit seizoen wel eens de doorslag kunnen geven.

Door Dirk Jan Kralt


 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 14 juli 2008
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services