Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Exclusief: Interview Hans van Breukelen


 
Interview Hans van Breukelen, 1 juli 2008

Afgesproken om 14.30 uur op het KNVB sportcentrum in Zeist. Iets later dan gepland schudden we Hans de hand en begonnen met het gesprek.

Bij de eerste vraag waren de rollen omgedraaid. Hans vroeg ons waar Voetbaloutsite vandaan kwam en wat het doel van de site is. Het antwoord zal u, trouwe lezer, niet onbekend in de oren klinken. VO onderscheidt zich van bestaande voetbalsites door meer wat dieper op het nieuws en feiten in te gaan. De evenknie van voetbalinsite dus, concludeerde Hans.
 

Wat vind je van Bert van Marwijk, de nieuwe bondscoach van Oranje?
Ik heb Van Marwijk een keurige politieke keuze genoemd een tijdje geleden. Het is een trainer met een hele positieve uitstraling, iets wat prima bij de KNVB past. Kijkend naar zijn kwaliteiten als coach dan kun je concluderen dat hij het bij Fortuna, Feyenoord en Borussia Dortmund goed gedaan heeft.

Achter elk succes zit wel een geheim. Hij heeft met Feyenoord de UEFA Cup gewonnen en ik hoop dat hij dat geheim, bij Oranje kan gebruiken. Het gaat altijd om een paar dingen die je goed moet hebben. 1 goeie sfeer, 2 tactisch plan dat bij de spelers past die je hebt, 3 individuele kwaliteiten. Dit zijn de drie ingrediënten die je nodig hebt om te kunnen slagen.

Oranje voldeed op het EK in Zwitserland aan al deze aspecten, toch haalde het niet de doelstelling.
De flow waarin we de eerste drie wedstrijden zaten is volledig onderbroken door het dramatische voorval met de kleine van Khalid Boulharouz. De selectie, spelersvrouwen en staf zaten allemaal in een flow. Als dat resulteert in goede resultaten is het een goede keus. Op het moment dat er dan zo’n situatie optreedt kan zich dat juist tegen de groep werken. Alles stond in het teken van deze gebeurtenis; rouwbanden, never walk alone zingen, extra knuffel. Alles herinnert dan aan het rouwproces. Stemmingen bepalen altijd je vorm.

Ik ben ervan overtuigd dat de staf zich hiervan bewust is. Maar uit respect naar Boulahrouz zullen ze dat natuurlijk nooit als argument gebruiken. Topsport is asociaal. Er is geen tijd om te relativeren.

Was dit de enige reden dat Nederland in de kwartfinale tegen Rusland werd uitgeschakeld?
Ik kan me geen andere redenen bedenken. Die Russen kunnen toch niet technisch, tactisch en conditioneel beter zijn dan Nederland? Het kan toch niet zo zijn dat maar twee van de elf spelers hun normale niveau halen? Dat kan toch niet. Dus ligt het aan het mentale gedeelte.

Is het dan niet verstandig hier meer aandacht aan te besteden?
Ik merk ook aan Van Marwijk dat hij hier niet voor open staat. Als je techniek en tactiek kunt trainen, fysiek kunt trainen dan wordt er geroepen dat het tussen de oren zit. Mijn overtuiging is dat dat ook trainbaar is. Bij AC Milan doen ze dit al jaren. Die Duitsers hebben al jarenlang psychologen. Klinsmann is er al mee begonnen. Ik vind het onbegrijpelijk dat er bij Oranje hier niet meer aandacht aan wordt besteed. Een mental coach zou onderdeel moeten zijn van een technische staf, die natuurlijk altijd onder de hoofdtrainer valt. Waarom wel een conditietrainer, een keepers- en spitsentrainer, een hele medische staf en geen mentaal begeleider?

Het lijkt wel of er hier een taboe op rust. Johan Derksen en consorten staan hier zeer kritisch tegenover
Johan Derksen neem ik al jaren niet meer serieus. Die is van een totaal andere generatie en Cruijff en Van Hanegem zitten in diezelfde hoek. En dat vind ik soms wel vreemd. Als je goed naar de commentaren van Cruijff, maar vooral Van Hanegem luistert dan hebben ze het vaak over mentaliteit. Het gekke doet zich voor dat ze nog steeds trendzetters zijn, en in mijn ogen niet doorontwikkeld zijn. Zij gaan er nog steeds vanuit dat het voetbal bestaat uit ongeschreven wetten en als je daar niet aan voldoet ben je niet goed genoeg.  Dat is jammer, je loopt zo een hoop talenten mis.

Zijn er trainers die hier wel voldoende aandacht aan besteden?
Gertjan Verbeek, Leon Vlemming, Mario Been, Raymond Atteveld en Fred Rutten zijn al jarenlang met het mentale bezig. Net overigens als Van Gaal. Dat zijn mensen die altijd bezig zijn met ontwikkeling van spelers. Mentaliteit maakt het verschil.

Ik heb het zelf meegemaakt. Hoe kan het nou zijn dat je jarenlang in het Nederlands elftal staat en er zogenaamd niets meer van kan? Je moet eerst door een gigantisch diep dal. Ik heb hulp gezocht, op advies van Ruud Gullit bij Ted Troost. Eind ’87 ben ik bijna het Nederlands elftal uitgezet. Ik voelde me ongelukkig en bijna de kop van jut. Ik wilde zelfs terug naar Engeland. Ik wilde toch bewijzen dat ik het wel kon. Ik verkrampte. Ik ging naar Troost en die hield me een spiegel voor en dan valt opeens, op dertig jarige leeftijd, het kwartje. En vanaf dat moment heb ik mijn mooiste jaren meegemaakt. Ik verweet mezelf dat ik dit niet al 10 jaar eerder had gedaan. Dan had ik voor mijn gevoel veel meer plezier uit mijn sport kunnen halen. Ik heb mezelf in de weg gezeten.

Werd hier 20 jaar geleden, bij PSV, ook al aandacht aan besteed?
Welnee joh, helemaal niet. En daarom denk ik dat we nog achterlopen. Een aantal van mijn ex-collega’s zijn ook anders opgegroeid.

Volgens Van Hanegem werken mental coaches niet omdat de voetballerij een wereld apart is.
Er is geen verschil tussen sport en het bedrijfsleven. Het gaat altijd om mensen, mensen met kwaliteiten. Die hebben allemaal een persoonlijk belang. Deze mensen moeten allemaal samenwerken, of je nou op een afdeling op kantoor of bij een club werkt. Je wilt met elkaar het optimale bereiken.  Het draait om succes. Het enige verschil tussen deze twee werelden is dat je in het voetbal onder enorme druk en belangstelling staat. Daar moet je goed mee om kunnen gaan.

Daar was Van Basten wel sterk in
Ja, dat heeft hij fantastisch gedaan.

Is keeperstrainer, onder Van Marwijk, niets voor jou?
Nee, mijn knieën kunnen dat niet meer aan. En Bert staat daar niet voor open. Hij heeft het duidelijk niet op met psychologen. Hij staat daar heel sceptisch tegenover. Dat is zijn eigen keus. Hij is verantwoordelijk, maar ik vind het wel vreemd. Je laat kansen liggen.

Werkt het beter voor een spelersgroep wanneer er iemand met een staat van dienst tegenover ze staat?
Dat weet ik niet. Ik geloof dat spelers die op niveau hebben gespeeld fantastische trainers kunnen zijn. Hiddink is het grootste voorbeeld. Van Gaal, Co Adriaanse, Van Marwijk ook. Net als Verbeek, Booy en Rutte. Aan de andere kant, Foppe de Haan heeft nooit op niveau gespeeld, maar is een toptrainer. Neem nou Wiljan Vloet. Met ADO kampioen geworden. Daar heeft hij niet de waardering voor gekregen. En waarom niet? Omdat hij niet in het straatje van de heer Derksen en de zijnen past. Dan denk ik kom nou.

Dus geen psychologie van de koude grond?
Als je het hebt over psychologie van de koude grond kan ik je dit voorbeeld vertellen. Meneer Derksen die roept dat het niets uitmaakt wat de spelers doen, al gaan ze iedere avond naar de patatkraam. Dan begrijp je niet dat je een levensstijl nodig hebt om aan de top te komen en er heel lang te blijven.


Neemt u Voetbalinsite dan wel serieus?
Ik zie het als een satirisch programma met humor. Ik vind Johan Derksen de vleesgeworden poppensnor van die twee mannetjes van de Muppetshow. Als je daar naar kijkt kun je toch alleen maar lachen om de man? Het is de grootste onzin die hij uitslaat.

Even over Van der Sar
Dat is mijn favoriet.

Ben jij ook zijn favoriet?
Het is wel zo dat ik mag zeggen, dat ik een van zijn favorieten ben. Samen met Peter Schmeichel was ik een van zijn grote voorbeelden. Dat vind ik mooi. Het ‘Van Breukelen moment’ was voor mij heel verrassend en ook een enorme eer.

Hoe kijk je naar Van der Sar?
Ik heb weleens tegen hem gezegd dat ik hem rustig vond. Daarin is hij enorm gegroeid en heeft hij de laatste vijf jaar enorme progressie geboekt. Het bewijs daarvan vond ik in 1998, toen hij de Argentijn Ortega een oor aannaaide door hem een zogenaamde kopstoot te geven op het WK. Hij is gegroeid tot een gepassioneerde aanvoerder. En van nooit een penalty tegenhouden tot een penaltykiller. Dat vind ik leuk aan hem. Dat hij ondanks zijn leeftijd nog steeds bezig is zichzelf te verbeteren.

Wat is het niveau van de Nederlandse keepers?
Ik vind dat Van der Sar op eenzame hoogte staat. Maar ik vind Stekelenburg absoluut een keeper die eraan komt. Ik denk dat Edwin een verstandige beslissing heeft genomen door te stoppen. Dit is het moment waarop mensen nog vinden dat hij moet blijven.  Dat heb ik zelf ook meegemaakt. Als ik in ’92 was doorgegaan, op verzoek van Advocaat, denk ik dat ze de laatste twee jaar bij PSV hadden geschreven van kap ermee. Ik was blij dat ik kon stoppen. Ik was het spuugzat. Van der Sar heeft er nog schik in en heb ik zoiets van lekker nog even doorgaan.

Hoe kijk je terug op ’88?
Het is natuurlijk een droom die werkelijkheid werd. Ik heb 19 jaar betaald voetbal gespeeld maar 1988 is zeg ik weleens het jaar waarvoor je alles gedaan hebt om dat mee te mogen maken.

Wat vind je van de situatie Gomes in Oranje?
Ik vind Gomes een geweldenaar. Nog niet zo goed als Van der Sar, maar hij komt in de buurt. Als zijn ambitie is om wereldkampioenschappen mee te maken, en hij kan dat niet met Brazilie en hij woont en werkt in een land waar hij het naar z’n zijn heeft en bijzonder wordt geaccepteerd en vooral gewaardeerd lijkt me dat een logische stap.

Gaat dat niet ten koste van spelers als Stekelenburg?
Dat vind ik ook. Maar topsport is niet altijd even sociaal. Als je topsporter bent wil je maar een ding, en dat is winnen. Welk nationaal elftal heeft geen genaturaliseerde spelers? Ook bij clubs zouden ze meer moeten letten op nationaal talent in plaats van buitenlandse spelers aan te trekken.

Nog even terug naar het EK. Wat vond je het beste land?
Spanje. Dat was de terechte winnaar. Ze hebben een aanvallende ploeg, en hebben de penalty’s uitstekend genomen. Ook daar kun je in mijn ogen echt op trainen.

Wat verwacht je van PSV?
Ik vind al jarenlang dat PSV mij verrast. Ieder jaar vertrekken er een of twee hele goeie spelers. Dan zal het dit jaar wel niets worden. Maar ieder jaar flikken ze het toch weer. Maar ik vraag me af hoelang ze dit volhouden. Ik denk dat ze nu op een keerpunt gekomen zijn. Nu weer met Farfan en Gomes. Ook voorin zullen ze moeten investeren. Ze hebben meer doelpunten nodig dan dat Koevermans en Lazovic er maken. Dat zie ik Ambrabat niet doen. Ik zie hem geen basisspeler worden. Er is nog een boel te doen voor Huub en Jan.

Door Jasper Dekker en Mark Goedhart
 


 

Print dit nieuws
Geplaatst op dinsdag 08 juli 2008
Onder: Interviews

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services