Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

We hebben gefaald


 
Het was een leuk toernooi. Anders dan de voorgaande edities. Dat is logisch. Geen toernooi is het zelfde en zolang de bal rond is zullen ook de komende kampioenschappen anders zijn dan hun voorgangers. Elk toernooi heeft zo zijn eigen charme.
 
De charme van het EK 2008 was het voetbal. Zelden zulke mooie en goede wedstrijden van Oranje gezien. Die tegen Rusland buiten beschouwing gelaten heeft Nederland het beste toernooi ooit gespeeld. Mooier dan ’74 en ’88. Misschien zelfs mooier dan die twee bij elkaar. Tegen Italie en Frankrijk spatte de energie, techniek en wil er vanaf. Vol passie werden beide grootmachten aan de kant gezet. Een genot was het. Wanneer je beide wedstrijden hebt opgenomen is het zeker de moeite waard om op een regenachtige zondagmiddag de video nog eens af te draaien.
 
Maar volgens oud Hollandsche traditie kwamen we niet verder dan de tweede ronde. Kansloos onderuit tegen Rusland. En dan begint het geneuzel. Analytici gaan bekijken wat de oorzaak van het verlies is en proberen de spelwijze tot op het bot te ontleden. Zelfs spek-en-bonen analiticy als Hugo Borst trachten met een beschamende intelligentie de kwetsbaarheid van Oranje te ontrafelen. Ik zou liever zien dat bondscoaches deze analyses zouden doen. Dan hebben we er misschien over twee jaar wat aan. Want telkenmale in de kwart of halve finale worden uitgeschakeld, daar word je niet vrolijk van.
 
Dat is ook de conclusie na drie weken voetballen; we hebben gefaald. Met mooi voetbal toch vroegtijdig gestrand. Er valt Van Basten best wel wat te verwijten. Zo heeft hij het WK afgedaan als oefenronde voor het EK. Wanneer je drie jaar de tijd krijgt te werken aan een onverslaanbaar team, en dit ook zo uitdraagt, faal je hopeloos als je er niet in slaagt de finale te halen. In dit opzicht is het EK mislukt. Een pluspunt was het voetbal. Er werd goed tot zeer goed gespeeld. En ook dat is de verdienste van de bondscoach. Nu maar hopen dat dit een constante vorm krijgt en Bert van Marwijk zo kan inspringen in de draaiende carrousel.
 
Het schitterende hakje van Van Nistelrooij, de prachtige stift van Sneijder, een fenomenale goal van Robben, de magische reddingen van Van der Sar en een razendsnelle rush van Van Bronckhorst. Het was een mooi toernooi.

Door Mark Goedhart

 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 30 juni 2008
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services