Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

De play-offs


 
Door de invoering van de play-offs blijft de verdeling van de Europese tickets lang onduidelijk. Vast staat dat de landskampioen (PSV) Champions League speelt en de bekerwinnaar UEFA Cup. Ajax heeft zich voor de start van de play-offs al verzekerd van Europees voetbal wanneer PSV inderdaad landskampioen wordt en Ajax (als bekerfinalist) bij de eerste vijf eindigt.
 
Er waren en zijn talloze scenario’s voor de play-offs voorhanden. Veel te ingewikkeld om hier allemaal uit te leggen. Feit is dat het door de KNVB ingevoerde systeem overgevoelig is voor allerhande rangen, standen en uitslagen. Gelukkig is er door de bekerfinale Ajax-PSV veel duidelijk geworden. Vanaf nu schetsen we de meest reële situatie naar aanleiding van de stand per 26 maart. Er wordt daarbij verwezen naar het bijgevoegde schema.
 
Daar gaat-ie: AZ, Feyenoord, Ajax en FC Utrecht gaan de play-offs in om een deelnamebewijs aan de derde voorronde van de Champions League veilig te stellen. Eind maart bezette FC Utrecht de vijfde plaats en zou het dus tegen nummer twee AZ spelen. De laagst geëindigde (FC Utrecht) begint altijd met een thuiswedstrijd. De winnaar van deze confrontatie speelt tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Feyenoord (derde) en Ajax (vierde) met als inzet een plek in die derde voorronde van de Champions League. De verliezer speelt UEFA Cup.
 
Voor zover de eenvoudige variant. In het oorspronkelijke schema zouden de verliezers van de eerste duels niet automatisch verzekerd zijn van deelname aan de UEFA Cup. De zwakste van de vier zou met de winnaar van de play-offs 6-9 (FC Groningen, SC Heerenveen, FC Twente, NEC) duelleren om het laatste UEFA Cup-ticket. In het oorspronkelijke plan ging het om ‘wedstrijd J’ uit bijgaand schema. Die is geschrapt omdat Ajax al verzekerd is van een UEFA Cup-ticket. Dat geldt nu dus ook voor de drie andere deelnemers aan deze play-offs.
 
Mocht Ajax onverhoopt zijn eerste duel in de play-offs verliezen, is er geen enkele noodzaak om door te spelen. Beide verliezende clubs die voor wedstrijd H in aanmerking komen, bezitten immers al een ticket voor de UEFA Cup. Ook dat duel wordt geschrapt. In dit geval speelt Ajax dus slechts één ronde play-offs en kunnen de Amsterdammers in de dagen voor Koninginnedag al met vakantie. Wedstrijd H vervalt dan geheel.
 
De winnaar van de play-offs 6-9 plaatst zich in dit geval eveneens voor de UEFA Cup. De verliezer van de finale strijdt met de winnaar van de play-offs 10-13 (RKC Waalwijk, Vitesse, Roda JC, Heracles Almelo) om het enige Intertoto-ticket dat Nederland bezit.
 
De regels:
 
- Ploegen spelen twee duels tegen elkaar, uit en thuis. Bij tweemaal gelijk resultaat gelden de ‘Europese regels’. Dus eerst het doelsaldo. Is dat gelijk, tellen uit gemaakte treffers dubbel. Eventueel volgen verlenging (twee keer 15 minuten) en strafschoppen.
 
- De play-offs kennen een eigen regeling omtrent gele kaarten. Net als het bekertoernooi. Behalve bij schorsingen wegens een directe rode kaart, beginnen alle spelers met een schone lei. Tijdens de play-offs volgt een schorsing na de tweede gele kaart en iedere volgende kaart.
 
- Voor de speeldata is nog geen definitieve overeenstemming bereikt. Vooralsnog is dit het schema: Heenwedstrijden A tot en met F: 22-23 april, returns 25 en 26 april. Heenwedstrijden G, H, I, K: weekend 30 april, returns 3 mei. Heenwedstrijd L: 11 mei, returns 14 mei.
 
- Het staat nu al vast dat er op bijvoorbeeld Koninginnedag niet overal gespeeld mag worden.
 
Extra UEFA Cup-plaats?
 
Een klein foefje, meer is het niet. Toch zou het kunnen dat Nederland een vijfde UEFA Cup-plek bemachtigd. Dat kan via het UEFA Fair Play Klassement. Nederland moet dan gemiddeld meer dan acht punten scoren in deze ranking én met een ander land uitgeloot worden. Ook het winnende land mag een extra deelnemer voor de UEFA Cup inschrijven. Op 31 mei maakt de UEFA bekend om welke drie landen het gaat. ,,De KNVB heeft niet voorzien in deze mogelijkheid. Bij vergadering van het bondsbestuur zal na deze datum besloten worden naar wie die extra plek zou moeten gaan. Dat kan zijn naar de beste Eredivisieploeg van het Nederlandse Fair Play klassement. Maar omdat de play-offs in het leven zijn geroepen om Europese tickets te verdelen, zal het extraatje waarschijnlijk naar één van die teams gaan’’, aldus een woordvoerder van de voetbalbond. Wij zullen u de 36 denkbare scenario’s onthouden.
 
Bron: Elf

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 26 maart 2006
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services